Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Athena – Vishetens gudinna

0

Athena – Vishetens gudinna i den grekiska mytologin

Athena är vishetens gudinna i den grekiska mytologin. Hon är en av de mest älskade av alla gudar och gudinnor inom denna mytologi. Hon förknippas med vishet, inspiration, mod, civilisation, strategisk krigföring, lag och rättvisa, matematik, styrka, strategi, konst och hantverk.

Athena föddes på ett väldigt ovanligt sätt

Athenas födelse var allt annat än vanlig. Enligt myten ska Zeus, gudarnas konung, ha drabbats av svår huvudvärk. Hefaistos, gudarnas smed, tillkallades och fick ordern att drämma till Zeus i huvudet med en yxa. I samband med detta dök Athena upp, fullvuxen och iklädd en rustning. Hon föddes helt och hållet ur Zeus sinne och förkroppsligar därmed vishet och strategisk krigföring.

Hon avbildas ofta med hjälm, sköld och spjut. Ugglan, ett djur som förknippas med vishet och kunskap, associeras ofta med henne. Så är även fallet med olivträdet, som hon ska ha skänkt till staden Aten.

Hennes roll i den grekiska mytologin

Athena spelar en viktig roll i många myter och legender i den grekiska mytologin. Hon är en av de tolv olympierna, det vill säga den grupp av viktiga gudar och gudinnor som bor på berget Olympus. Hon ses som en följeslagare för hjältar, som vägleder och assisterar dessa med hjälp av sin vishet.

En av de mest kända myterna som innefattar Athena är den där hon tävlade med Poseidon om att vara Atens beskyddare. De båda gudarna presenterade varsin gåva till invånarna i staden, varpå dessa skulle välja sin beskyddare utifrån gåvorna. Poseidon använde sin treudd för att skapa en saltvattenkälla. Athena valde istället att ge dem olivträdet, en symbol för fred, välstånd och civilisation. Medborgarna valde då hennes gåva och staden fick därför bära namnet Aten till hennes ära.

Om Athena och krigföring

Trots att Athena är krigets gudinna njuter hon inte av krigets blodsutgjutelse. Hon är istället den strategiska krigföringens gudinna och representerar snarare den strategi och planering som föregår ett krig. Hennes vishet har hjälpt henne att leda hjältar och arméer till segrar med hjälp av listiga planer och strategier, inte genom tanklöst dödande.

Hennes arv

Athenas arv sträcker sig långt bortom mytologin och in i den verkliga världen. Aten, Greklands huvudstad, bär sitt namn i hennes ära. Dessutom har Parthenon, templet på Akropolis i Aten, tillägnats henne. Än idag är hon en symbol för vishet, mod och strategiskt tänkande.

Genom historien har hon avbildats i många olika konstverk, från antika grekiska vaser till de statyer som står på många muséer världen över. I litteraturen är hon en återkommande karaktär i många bearbetningar av grekiska myter, såsom i Homeros “Iliaden” och “Odyssén”.

Athena är en av de mest fascinerande figurerna i grekisk mytologi

Sammanfattningsvis är Athena en gudinna som har en viktig roll i den grekiska mytologin. Hon är en symbol för vishet, strategi och rättvis krigföring. Hon omnämns ofta som en gudinna vilken hjälper hjältar och påverkar utfallet av viktiga händelser.

Hennes unika sätt att födas, kopplingen till Aten och det bestående arvet efter henne fortsätter att fascinera. Dessa gör henne till en av de mest fängslande figurerna i grekisk mytologi.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke