Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Ayurveda – Vata, Pitta och Kapha

0

Ayurveda är en antik indisk läkekonst. Namnet är en kombination av de bägge orden ayur (livskraft eller livsenergi) och veda (vetenskap). Den är nära besläktad med yoga och har likt yoga funnits i omkring 5 000 år. Ayurveda och yoga delar dessutom målsättning: hälsa, livslängd och upplysning. När du har fått en förståelse för ayurveda, kan du skapa och bibehålla såväl den fysiska balansen som den mentala, den känslomässiga, och den andliga balansen.

Enligt ayurveda består allt som existerar i universum av de fem elementen; jord, eld, vatten, luft och rymd (eter). Allt som finns i universum finns enligt denna lära också inom oss. Vi innehåller alla dessa fem element i olika mängder. När prana, energins motsvarighet till andningen, blandas med de fem elementen, skapas så kallade doshor eller grundlagar. Det finns tre olika doshor: vata, pitta och kapha.

Vata doshan

Vata bildas när prana blandas med elementen luft och rymd. Vata styr alla rörelser, och dess egenskaper är lätthet, torrhet, luftighet, snabbhet och kyla. Vata-personer är tunna och antingen väldigt långa eller korta. De har asymmetriska funktioner, och är kreativa och anpassningsbara när de är i balans. De är bra med ord men kan känna rädsla och ångest när de inte är i balans.

Pitta doshan

Pitta, består av elementen eld och vatten. Pitta styr vår matsmältning, näring, metabolism och kroppstemperatur. De egenskaper som är kopplade till pitta är bland annat värme, surhet, och skarphet. Pitta-personer har en bra matsmältning och deras kroppsbyggnad är atletisk. När Pitta-personer är i balans, är de intelligenta och skarpa. När de är i obalans är de istället hetlevrade och har lätt för att brusa upp.

Kapha doshan

Kapha är kroppens kött eller slemmet i kroppen, och består av elementen jord och vatten. Kapha är våra ben, tänder, muskler, och allt på våra kroppar som har en täthet. De egenskaper som kapha har är långsamhet, stadighet, tyngd, oljighet och kyla. Kapha-personer som är i balans är kärleksfulla, vårdande och jordnära människor. När de är i obalans, är de istället behövande samt tunga i såväl kropp som själ.

På samma sätt som vi innehåller alla de fem elementen, innehåller vi alla också vata, pitta och kapha i varierande grad. Vår dosha bestäms under befruktningen. Detta är den prakriti, det material som världen består av, som vi föds med och detta förändras aldrig, utan är som ett slags tumavtryck. De flesta människor delar många egenskaper med två av dessa tre doshor. Att ha lika stora delar av alla tre doshor är mer ovanligt.

Det är viktigt att komma ihåg att det är de motsatta egenskaperna som balanserar din dosha. Våra doshor styrs dessutom av de olika årstiderna, samt vilken tid på dagen det är eller tidpunkt i livet vi för tillfället befinner oss i. Pitta-säsongen är under sommarmånaderna. Om du känner dig överhettad eller kritisk, kan du bland annat tända ett doftljus med en doft av jasmin, samt äta lite kyld mango strösslad med färsk kokos, för att balansera din pitta dosha.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke