Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Ayurveda Vata

0

Enligt den uråldriga läkekonsten ayurveda finns det tre olika doshor: Vata, Pitta och Kapha. Dessa finns inom såväl alla oss människor som runt omkring oss i naturen. Vata är den dosha som styr över kroppens rörelser och de aktiviteter som pågår i nervsystemet.

Vata har följande egenskaper:

  • Lätt
  • Kall
  • Torr
  • Oregelbunden
  • Ojämn
  • Rörlig
  • Snabb
  • Föränderlig

Om Vata är den dominerande doshan, är rörelse och förändring två karaktäristiska egenskaper som kännetecknar dig. Du tenderar att alltid vara i farten, med ett sinne som präglas av kreativitet och hög energi. Så länge Vata är i balans, kommer du vara livlig och entusiastisk, med en mager kroppsbyggnad.

Om Vata är din dominerande dosha och ditt liv är en enda stor virvelvind, kan du ta till ayurvediska knep för att lugna ner Vata och finna balans. Nedan får du praktiska tips på hur du kan göra detta, men först bör du känna till denna doshas fysiska och känslomässiga egenskaper.

Vatas fysiska egenskaper

Personer som har en dominerande Vata har vanligtvis en tunn och lätt kroppsbyggnad och utmärkt rörlighet. Deras energi kommer i stötar och de drabbas mellan varven av tillfällig utmattning. De har ofta torr hy, torrt hår samt kalla händer och fötter.

Om du tillhör denna kategori individer, är din sömn lätt snarare än djup och ditt matsmältningssystem kan vara känsligt. När Vata hamnar i obalans, märks det på kroppen genom viktnedgång, förstoppning, ledinflammation, högt blodtryck, en allmän svaghetskänsla, rastlöshet och problem med matsmältningen.

Vatas känslomässiga egenskaper

De individer som tillhör kategorin Vata älskar nya upplevelser och att uppleva spänning i tillvaron. De har lätt för att bli arga men även för att förlåta. När de befinner sig i balans är de kreativa, energiska och flexibla. De tenderar även att ta initiativ och samtalar gärna med andra.

När de istället befinner sig i obalans, har de lätt för att oroa sig och känna ångest. De tenderar även att drabbas av sömnlöshet. När de känner sig stressade eller överväldigade frågar de sig själva vad de har gjort för fel.

Så kan din Vata balanseras

Om du upplever stor stress i ditt liv kan din Vata-kraft hamna i obalans. Detta leder till att du börjar förlora kontrollen. Dina tankar kan rusa iväg och leda till ångest och sömnlöshet. Detta kan i sin tur leda till att du börjar hoppa över måltider, vilket i sin tur ger en oönskad viktnedgång. På samma gång kan din matsmältning bli oregelbunden.

Skulle du märka av några av ovanstående symptom på obalans, bör du stanna upp, meditera, se till att inte hoppa över måltid och gå och lägga dig tidigare på kvällen. En livsstil med regelbundna rutiner kan hjälpa dig att grunda Vata så du slipper sväva i väg.

Vata är lätt, kall, oregelbunden, torr och alltid i förändring. För att balansera denna dosha behöver du fatta beslut som ger dig stabilitet, värme och konsekvens i din tillvaro. Försök att gå och lägga dig före klockan 22.00 på kvällen, vakna före 06.00 och äta på regelbundna tider.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke