Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Backtimjan – medicinalväxt med antiseptiska egenskaper

0

Backtimjan – en anspråkslös ört med potenta medicinska egenskaper

När det kommer till medicinalväxter flyger backtimjan (Thymus serpyllum) vanligtvis lite under radarn. Den förbises ofta till förmån för mer framträdande örter som exempelvis dess nära släkting, vanlig timjan (Thymus vulgaris). Med detta sagt är backtimjan en blygsam ört som förtjänar sin egen tid i strålkastarljuset. Växten har nämligen en myriad av olika medicinska fördelar, från antiseptiska egenskaper till lindring av andningsbesvär.

Denna ört har sitt ursprung i Europa, och då främst i områden såsom distriktet Breckland i England. Därifrån har den även fått sitt engelska namn (breckland thyme). Som medicinalväxt har den använts i många århundraden, och även för kulinariska ändamål.

Botanisk beskrivning av backtimjan

Backtimjan är en lågväxande flerårig växt med små, rundade blad och rosa till lilafärgade blommor. Till skillnad från vanlig timjan har den en vana att krypa, vilket gör den till en utmärkt marktäckare. Blommorna är inte bara en fröjd för ögat, utan de lockar även till sig pollinerare. Därmed har växten även en ekologisk funktion utöver användningen som medicinalväxt.

Örten har många medicinska egenskaper som du kan dra nytta av

Detta är en ört som har flera medicinska egenskaper. Till dessa hör:

  • Antiseptiska egenskaper. Backtimjan är rik på fenoliska ämnen som tymol, vilket är ett kraftfullt antiseptiskt medel. Detta gör denna växt till idealisk för behandling av mindre skärsår, andra typer av sår och hudinfektioner. Örten kan användas i form av en salva som appliceras direkt på huden, alternativt som ett antiseptiskt medel som man tvättar huden med.
  • Lindring av andningsbesvär. En av de mest kända användningsområdena för backtimjan är för behandling av andningsbesvär. Växten kan bland annat användas för detta ändamål vid bronkit, astma eller hosta. Örten är kramplösande och dess slemlösande egenskaper hjälper till att lösa upp slem och lindra luftvägsförträngningar. Du kan tillgodogöra dig dessa egenskaper genom att dricka ett te bryggt på dess blad eller andas in dess ånga.
  • Främjar mag-tarmhälsan. Örten används också som ett botemedel mot matsmältningsbesvär, gaser och uppblåsthet. Dess kramplösande egenskaper kan även lindra symtomen på överkänslig tarm (IBS).
  • Stödjer immunsystemet. Tymol och andra aktiva ämnen i backtimjan stödjer även immunförsvaret. Genom att konsumera örten i måttliga mängder kan du hjälpa till och stärka immunförsvaret. Att göra detta är särskilt fördelaktigt i samband med förkylnings- och influensasäsongen.

Örten anses i allmänhet anses vara trygg att konsumera för de flesta människor. Men personer som är gravida, ammar eller har sköldkörtelproblem bör rådgöra med en vårdgivare innan de använder den för medicinska syften.

Backtimjan används även i matlagning och kräver minimal skötsel vid odling

Utöver sina medicinska egenskaper är backtimjan även en populär kulinarisk ört. Den används för att krydda kött, fågel och grönsaksrätter. Dessutom kan den även användas i örtteer. Dess smak är mindre intensiv jämfört med vanlig timjan. Detta gör den till ett mångsidigt tillskott i olika recept.

När det kommer till odling av örten är detta en torktålig och härdad växt som kan trivas i en väldränerad, lätt alkalisk jord. Den kräver minimal skötsel när den väl har etablerat sig.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke