Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Björksav – en allsidig medicin

0

Om du råkar ha tillgång till björkträd bör du dra nytta av detta. Björken har nämligen läkande egenskaper som är eftertraktade inom alternativmedicinen. Numera är det vanligt att man har ett bristande förtroende för de kommersiella läkemedlen och ett stort intresse i att komma närmare naturen. Det har gjort att de alternativa läkemedlen har blivit allt mer populära.

Björken har historiskt sett haft flera olika användningsområden, men den är inte särskilt känd för sina medicinska egenskaper. Av björksaven kan man framställa en klar och uppfriskande dryck som kan bevaras i form av antingen vin, öl eller sprit. Björkens blad kan man laga ett trevligt te på och även en olja för inandning. Oavsett form kan björken rensa bort gifter ur människokroppen, där den är särskilt effektiv med att rensa urinvägarna från avfallsprodukter från njurar och urinblåsa. Björken minskar vätskeretentionen och lindrar svullnader, samt reparerar många av de olika hudproblem som kan uppstå.

Björken är inte bara ett av de mest graciösa träden utan även ett av de mest användbara sådana. Trädet kan användas till att tillverka allt från lim till vin, korgar, båtar och vinäger. I vår kyliga del av världen har människor i tusentals år dragit nytta av björken. Dess medicinska egenskaper har man värderat högt och dessa bör göras mer kända för den samtida människan.

När istäcket började dra sig tillbaka var björken en av de första trädarter att resa sig i det karga landskapet. Trädet växer snabbt och under sin snabba livscykel skjuter björken sig uppåt för snabbt för att kunna utveckla en stark stam, men det gör den istället perfekt som ett material till bland annat hinkar och kanoter. Björksaven är också rik på fruktos. Björksaven är klar, sval och uppfriskande, och smakar ännu bättre när den reduceras genom att kokas ner till en gyllenbrun vätska.

Björksavens medicinska egenskaper

Björksaven har haft ett rykte om sig att kunna lösa upp njursten och blåssten samt att kunna behandla hudsjukdomar och reumatiska sjukdomar. Saven kan drickas under våren som en uppfriskande och renande dryck, vilken rensar bort vinterns avfall ur kroppen. Av fermenterad sav kan man också framställa vin, öl och sprit. Björken anses vara säker att använda för medicinska ändamål och inga negativa biverkningar har rapporterats.

För att utvinna saven borrar du ett hål genom barken tidigt under våren, innan trädet börjar få sina löv. Sätt sedan in ett rör i hålet, till exempel ett sugrör, och låt saven droppa ner i en hink. När du har samlat sav i cirka en vecka bör du täppa igen hålet med en gren av lämplig storlek för att trädet inte ska fortsätta “blöda”. Saven kan du dricka som den är direkt från trädet, eller koka ner den till en blandning, alternativt reducera den ytterligare för att få fram en sirap.

Björkens färska blad och knoppar kan man också koka ett härligt te på. Björkte är avgiftande och kan hjälpa till vid problem vid urinering eller reuamatism på samma sätt som björksaven. Liksom björksaven kan björkte minska vätskeretentionen och få svullnader att gå ner.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke