Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Bolmört – kan läka och döda

0

Bolmört – en växt som kan läka eller döda

Bolmört bär det vetenskapliga namnet Hyoscyamus niger och är en mycket giftig växt. Trots detta har växten använts som en medicinalväxt i tusentals år. Den används förvisso inte inom den moderna läkekonsten men har tidigare använts även inom den traditionella medicinen. En gång i tiden var den flitigt används som behandling för en rad olika åkommor.

Växten förekommer inte naturligt i Sverige eller i någon av de övriga nordiska länderna. Den växer främst i Medelhavsområdet samt i Centralasien. Läs mer om dess medicinska egenskaper och användningsområden nedan!

Bolmört innehåller ämnen som är giftiga för människor

Bolmört är en växt som innehåller flertalet alkaloider. Två av dessa är skopolamin och hyoscyamin. Dessa båda ämnen har en potent antikolinergisk verkan. Vad detta innebär är att de kan blockera en signalsubstans som kallas acetylkolin. Denna signalsubstans har uppgiften att reglera flertalet av de kroppsliga funktionerna.

Skopolamin och hyoscyamin är två av de alkaloider som denna växt innehåller. Den tredje är atropin, och alla dessa tre ämnen kan vara dödliga om de konsumeras i större mängder. Exakt hur farlig växtens giftiga verkan är varierar dock från fall till fall. Det varierar bland annat beroende på hur stor mängd som har konsumerats samt individens grad av känslighet för de olika alkaloiderna. Med detta sagt är det viktigt att du iakttar stor försiktighet om du har tänkt använda växten för dess medicinska egenskaper.

Så kan denna medicinalväxt användas för att läka människor

Ett av de vanligaste sätten att använda bolmört som en medicinalväxt är som en smärtlindrare. Växten har historiskt sett använts för att bota mensvärk, huvudvärk och andra sorters smärta. Dessutom har den även använts som ett bedövningsmedel samt för att främja sömn. Den har bland annat använts av patienter med ångest eller sömnsvårigheter.

Utöver sin bedövande och smärtlindrande verkan har bolmört även använts för att behandla flera olika besvär kopplade till matsmältningssystemet. Växten troddes bland annat kunna lindra illamående och kräkningar. Den användes tidigare också för att behandla IBS och magsår.

Konsumtion av bolmört kan ge allvarliga biverkningar

Trots sin långa historia av användning som medicinalväxt är alltså bolmört en väldigt giftig växt. Den kan därmed vara farlig att konsumera i större mängder. Växten innehåller alkaloider som kan orsaka en rad olika besvär och symtom vid förtäring. Några exempel på sådana är: förvirring, hallucinationer och koma.

Även om bolmört inte längre används inom den moderna läkemedelskonsten betraktas den fortfarande som en medicinalväxt. Den används dessutom inom den alternativa medicinen, däribland inom den kinesiska läkekonsten samt inom den ayurvediska motsvarigheten. Inom ayurveda använder man ofta örten för att lindra smärta samt för att behandla nervsjukdomar. Inom den kinesiska läkemedelskonsten används den istället för att behandla hosta och astma.

Iaktta stor försiktighet vid användning av denna medicinalväxt

Sammanfattningsvis är bolmört en giftig växt som i tusentals år har använts inom medicinen. Idag används den förvisso inte inom den moderna västerländska läkemedelskonsten, och detta beror främst på det faktum att växten är giftig. Men den har tidigare använts för sina läkande egenskaper under många, många år. Dessutom används den än idag inom medicinen på andra håll. Om du är intresserad av att använda denna växt som en medicinalväxt bör du dock iaktta försiktighet.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Vivi Lindes podd. Välkommen till min blogg!

Lämna en tanke