Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Boosta kroppen med ingefära

0

Oavsett vilken årstid det är, kan man ibland uppleva att huden är lite glåmigare, man är lite tröttare och även på sommaren kan man bli drabbad en förkylning. Och visst vill man ge sin kropp de bästa förutsättningarna för att må bra och undvika olika besvär och sjukdomar? Då är det väl perfekt att man kan hjälpa sin egen kropp på traven med att må bättre, inte genom att köpa dyra krämer eller annat som inte fungerar, utan genom att använda en ört som du säkerligen hittar i din vanliga livsmedelsbutik – nämligen ingefäran! Du kan dessutom plantera en liten del av din inköpt ingefära för att på så sätt ha ingefära hemma i ditt eget hem, alltid redo när du behöver den!

Ingefärans hälsoeffekter

Redan för tusentals år sedan började ingefäran användas som medicinalväxt inom den asiatiska och arabiska folkmedicinen. Dess välgörande hälsoeffekter är många och användningsområden är flera. Traditionellt sett har örten använts för att motverka illamående, till exempel vid sjösjuka eller graviditet. Det är två av örtens ämnen gingerol och shogaol som har den botande effekten och även ger örten dess karaktäristiska smak. Örten är en av de mest hälsosammaste då den innehåller en hög koncentration av antioxidanter. Den innehåller även essentiella oljor, magnesium, kalium, vitamin B6, koppar och mangan.

I vårt nutida samhälle används oftast ingefäran till att stärka kroppens immunförsvar och förbättra matsmältningen. Ingefära kan också skydda mot inflammationer samt förbättra upptaget av näringen i tarmen, minska gaser, minska risk för magsår, hjälpa mot överansträngning, migrän och menssmärtor samt skydda slemhinnan i hjärtats kärl samt urinvägar. Ingefära är antiinflammatoriskt och kan på så sätt hjälpa till med att minska smärta och svullnad i leder och vid ledbesvär. Örten har också en avgiftande effekt, vilket innebär att kroppen stimuleras till att utsöndra galla och då bryts fettet ner och sänker det dåliga kolesterolet. Ingefära hjälper till att öka blodcirkulationen i kroppen och är bra om man lider av en förkylning då den stärker immunförsvaret och anses vara antibakteriell.

Ingefära i mat och dryck

Ingefära är en ört som kan man både kan äta och dricka. Förutom att vara en fantastisk smaksättare i olika slags maträtter, så passar den även att ha i olika drycker. Att starta morgonen med en härlig shot med ingefära och andra ingredienser kan få din morgon att bli fantastisk! Och vilken superboost! Du kan till exempel riva färsk ingefära, hälla på kokande vatten och dricka det som te. Eller ta lite torkad malen ingefära på din fil eller yoghurt eller ta flytande honung med riven ingefära och rivet citronskal för att sedan ha detta i fruktsallad. Du kan till och med öka din förbränning genom att ta lite färsk ingefära i frukostjuicen. Enligt en studie från Columbia University förbränner man 43 fler kalorier efter måltiden med detta intag av ingefära. Du kan även baka med ingefära som ingrediens, till exempel pepparkakor, och du kan äta torkad ingefära som naturgodis.

Som det gamla kinesiska talesättet som lyder “Äter man ett stycke ingefära varje morgon får apotekaren dö av hunger”. Och visst finns det nog något i talesättet. Så köp eller odla din egen ingefära och ge din kropp de bästa förutsättningarna för att må bra!

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke