Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Brahma – den indiska skaparguden

0

Brahma – den indiska skaparguden

Hinduismen är en av världens äldsta och mest komplexa religioner. Den är rik på mytologi, ritualer och gudomliga varelser. En av de mest framträdande och fascinerande är Brahma, skaparguden. Här utforskar vi hans roll, egenskaper och plats i det större kosmiska sammanhanget.

Vem är Brahma?

Brahma är en av de tre högsta gudarna inom hinduismen, tillsammans med Vishnu (upprätthållaren) och Shiva (förstöraren). Dessa tre gudar bildar tillsammans trimurti, en triad som representerar universums skapande, bevarande och förstörelse. Brahma är känd som universums skapare och anses ha skapat världen som sådan.

Han avbildas ofta med fyra ansikten och fyra armar, ett utseende som symboliserar hans allseende och förmåga att se i alla riktningar samtidigt. Varje ansikte representerar en av de fyra vedorna, de äldsta och heligaste skrifterna inom hinduismen. Hans fyra händer håller ofta i föremål som:

  • en vattenkruka
  • en sked av rosenträ (för att räkna tiden)
  • en bok (vedorna)
  • en lotusblomman, en symbol för skapelse, visdom och naturens skönhet.

Han skapade universum

I den hinduistiska mytologin finns det flera olika berättelser om hur Brahma skapade universum:

  • Skapelsen ur Vishnus navel: En populär version beskriver hur han föddes ur en lotusblomma som växte ur naveln på Vishnu, som ligger i en evig vila på den kosmiska ormen Ananta. Denna berättelse är djupt symbolisk och framhäver både Vishnus och Brahmas roller i den kosmiska ordningen. Vishnu är källan till all existens medan Brahma står för den skapande kraften som ger liv åt allting i universum.
  • Skapelsen från medvetandet: En annan fascinerande berättelse är den om att Brahma skapade universum ur sitt eget medvetande. Enligt denna uppfattning är hela universum en manifestation av hans tankar och visioner. Berättelsen betonar kraften i medvetandet och tanken, och menar att hela den materiella världen är en produkt av den gudomliga viljan och kreativiteten.
  • Den dualistiska skapelsen: En tredje myt berättar att han skapade universum från sitt eget medvetande eller genom att dela upp sig själv i två delar, en manlig och en kvinnlig. Dessa båda aspekter av Brahma representerar de grundläggande principerna i all skapelse: maskulint och feminint, aktivt och passivt, yin och yang. Genom denna förening av motsatser skapas en harmonisk och balanserad värld.

Dessa olika skapelsemyter ger oss en djupare förståelse för hinduismens syn på universum och dess ursprung. De är inte bara berättelser utan symboliserar även en världsåskådning, där Brahma står i centrum som den ultimata skaparen.

Som universums skapare symboliserar Brahma inte bara den fysiska världens skapelse utan även intellektuell och andlig skapelse. Han representerar medvetandet, kreativiteten och den inre världen av idéer och tankar. I moderna tolkningar kan han ses som en metafor för den kreativa processen och det mänskliga sinnet som ständigt skapar och stöps om i nya former.

Få tempel är tillägnade Brahma

Vishnu och Shiva har många tempel tillägnade sig över hela Indien. Men det finns faktiskt få tempel som är tillägnade Brahma. Det mest kända av dessa ligger i Pushkar, Rajasthan. Anledningen till detta finns omskrivet i myterna, närmare bestämt i en berättelse som antyder att Brahma förbannades av sin fru Saraswati för att ha skapat en annan kvinna för att hjälpa honom med en ritual.

Avslutande tankar

Brahma kanske inte är fullt lika dyrkad som vissa andra hinduiska gudar, men han är ändå en central figur i den hinduistiska mytologin. Hans roll som skapare ger honom en särskild plats i religionen. Dessutom fortsätter hans symbolik och berättelserna om honom att inspirera och påverka miljontals människor runt om i världen. Genom att förstå Brahma och hans plats inom hinduismen kan vi få en djupare insikt i denna rika och fascinerande tro.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke