Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Brännässla för bättre hälsa

2

Om du någonsin har gått förbi en till synes harmlös växt och råkat vidröra den, för att sedan känna sveda på det drabbade området, har du förmodligen kommit i kontakt med en brännässla. Brännässlan är trots detta en växt som sedan antikens Grekland har använts inom läkekonsten. Idag finns brännässlan över hela världen, men framför allt i Asien och i vår kyligare del av Europa.

Anledningen till att brännässlan ger upphov till sveda är att den innehåller kemikalier som acetylkolin, histamin och serotonin. Vissa av dessa kemikalier har egenskaper som gör att vi upplever dem som väldigt irriterande. När man vidrör en brännässla bryts de små hår på brännässlan, där dessa kemikalier sitter, av och blir till nålar som injicerar kemikalier i huden. Detta är anledningen till att reaktioner såsom sveda och rodnad kan uppstå.

Brännässlans medicinska egenskaper

Trots att brännässlan orsakar sveda, har studier visat att den även har antioxidantiska, smärtstillande, antimikrobiella och sammandragande egenskaper. Den kan även verka mot magsår och andra besvär. Genom historien har denna växt bland annat använts för att behandla värk i leder och muskler, samt eksem och olika sjukdomar. Idag används den främst till att behandla urineringsbesvär, men även mot ledvärk och allergier.

Dessa är några av brännässlans bevisade hälsofördelar:

Urineringsbesvär och benign prostatahyperplasi

Benign prostatahyperplasi är ett tillstånd som män kan drabbas av, då den förstorade prostatan skapar ett tryck mot urinröret. Detta kan leda till svårigheter att urinera eller att tömma urinblåsan, men kan även orsaka smärta vid urinering samt ett minskat urinflöde. Läkarna är fortfarande inte säkra på varför brännässlan lindrar vissa av dessa symptom, men i kliniska studier har man kunnat se att växten innehåller kemikalier som påverkar de hormoner som orsakar detta sjukdomstillstånd. Brännässleextrakt har även kunnat visa sig stoppa eller bromsa spridningen av prostatacancerceller.

Ledvärk och artros

Personer som lider av artros känner ofta smärta i leder, ofta i händer, höfter, knän och ryggrad. Patienter som tar brännässla tillsammans med antiinflammatoriska läkemedel kan tack vare brännässlan minska användningen av dessa läkemedel. Fördelen med detta är att långvarig användning av antiinflammatoriska läkemedel kan orsaka flera allvarliga biverkningar.

Hösnuva

Kroppens produktion av histamin ger upphov till allergiska reaktioner såsom snuva och klåda. Brännässlans antiinflammatoriska egenskaper kan förebygga symptomen av hösnuva, om växten tas innan symptomen uppstår. Brännässlans löv innehåller histamin, vilket trots att det kan verka ologiskt kan behandla allvarligare allergiska reaktioner.

Eksem

Eksem är ett slags torrt och kliande utslag som kan plåga den drabbade under en längre tid. Brännässlan kan användas som ett naturligt sätt att behandla eksem, vilket medicinska studier har visat. Patienten kan använda sig av en kombination av brännässla som tas oralt, för att behandla eksemet invändigt, och en salva med brännässla som appliceras på det drabbade området för att lindra rodnaden och klådan.

Ytterligare användningsområden

Utöver ovan nämnda användningsområden kan brännässla även användas till följande:

 • Främja amningen
 • Stimulera hårväxten
 • Hjälpa diabetespatienter få kontroll över blodsockernivån
 • Minska blödningen vid gingivit
 • Behandla sjukdomar i urinvägar och njurar
 • Minska vattenretention
 • Förebygga eller behandla diarré
 • Minska menstruationen
 • Ge lindring vid astmasymptom
 • Läka sår
 • Behandla hemorrojder
 • Stimulera sammandragningar hos gravida kvinnor
 • Behandla insektsbett
 • Behandla seninflammation
 • Behandla anemi
Dela.

Om skribenten

2 kommentarer

 1. Elizabeth Bacon den

  Mycket lärorika informationer om växter som medicin, tack.
  Undrar om nypon pulver “movo” är bättre än brännässlor för ont i knäna?

  • Vivi den

   Kan tyvärr inte svara på det. kram vivi

Lämna en tanke