Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Brigid – Irlands mytiska skyddshelgon

0

Brigid av Kildare – Irlands mytiska skyddshelgon

Brigid av Kildare är en av de mest vördnadsvärda personerna i hela Irlands historia. Hon har nämligen kommit att bli en symbol för tro, välgörenhet och medkänsla. Hennes liv och gärningar har inte bara givit henne en plats i den religiösa historien utan även påverkat det kulturella landskapet i hemlandet. Hennes arv som det irländska skyddshelgonet fortsätter att leva kvar och även utanför Irlands gränser inspirerar hon många människor.

Om hennes födsel och tidiga liv

Brigid av Kildare föddes i mitten av 500-talet. Det exakta årtalet för hennes födsel är dock osäkert. Men traditionellt sett brukar födseln dateras kring omkring år 451 e.Kr. Berättelserna om hennes tidiga liv omgärdas av en blandning av historiska fakta och olika legender. Hon ska dock ha varit dotter till en slav från Pikterna (Skottland) och en hövding vid namn Dubtchach.

Trots sin fars höga status föddes inte Brigid in i ett liv präglat av privilegier. Istället fick hon tidigt uppleva livets hårda verklighet.

Brigid av Kildare var känd för sin välgörenhet och medkänsla

Brigid av Kildare var känd för sin välgörenhet och medkänsla. Redan från tidig ålder visade hon sig vara anmärkningsvärt omsorgsfull gentemot de fattiga och marginaliserade i samhället. Det finns otaliga berättelser om hennes generositet som exemplifierar denna egenskap hos henne.

En av de mest populära berättelserna handlar om hur hon gav bort sin fars svärd prydd med juveler till en spetälsk. Sådana vänliga handlingar var inte bara enskilda handlingar av välgörenhet – de belyste även hennes revolutionerande perspektiv på social rättvisa och omfördelning av välstånd.

Hon beslöt sig för att ägna sitt liv åt andlighet och religion

Som vuxen bestämde sig Brigid för att ägna sitt liv åt andlighet och religion. Hon förkastade därmed samhällets förväntningar på äktenskap och bildandet av en familj. Istället blev hon nunna och bildade så småningom ett dubbelkloster för nunnor och munkar. Detta skilde omkring år 480 i Kildare (“Ekens kyrka”). Klostret var ett av de första i sitt slag och framhävde hennes banbrytande betydelse när det kommer till att främja jämställdhet mellan könen inom religiösa yrken.

Under hennes ledning kom Kildare att växa och bli ett viktigt centrum för den kristna läran och andligheten. Det var bland annat känt som en plats där upplysta manuskript tillverkades. På platsen fanns även en skola för metallarbete och konstnärskap samt sin “Eviga flamma”. Kildares rykte växte sig större och Brigid blev med tiden känd som “Irlands flamma”.

Brigid av Kildare utförde flera häpnadsväckande mirakel

Likt många andra helgon förknippas Brigid av Kildare med flertalet mirakel. Bland dessa kan nämnas helandet av sjuka, multiplicerandet av mat för att mätta de hungriga samt att hon ska ha förvandlat vatten till öl. Hennes mirakel var ofta praktiska och syftade till att tillgodose nödställda människors omedelbara behov.

Brigid gick sedermera bort omkring år 525 e.Kr. Hennesi nflytande upphörde dock inte i och med detta. Istället blev hon helgonförklarad, och hon är än idag ett av Irlands tre skyddshelgon. De övriga två är Patrik och Columba.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke