Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Buddism – Den ädla åttafaldiga vägen leder till upplysning

0

Buddism – Sveriges största mediala portal drivs av Vivi Linde – Tarotlinje, Bloggportalen Andlig Livsstil, Mediumpodden, Veckans astro/tarot, artiklar & meditationer. 

Vivi Linde bok medialitet Medium Sierska

Den ädla åttafaldiga vägen leder till upplysning

Den ädla åttafaldiga vägen är grundläggande lära inom buddismen som beskriver en väg till att avsluta lidandet och uppnå upplysning. Detta anses vara en av de allra viktigaste läror som Buddha har lämnat efter sig. Den ger oss människor vägledning i hur vi kan gå tillväga för att leva ett tillfredsställande och meningsfullt liv.

Den ädla åttafaldiga vägen består av följande åtta principer

Den åttafaldiga vägen består av åtta sammankopplade principer som är tänkta att utövas tillsammans. Detta som ett holistiskt tillvägagångssätt för att nå andlig utveckling. De olika principerna är:

  • Rätt förståelse. Med detta menas förståelsen för de fyra ädla sanningarna. Dessa säger att lidande existerar, att lidandet uppstår från begär, att det kan övervinnas samt att vägen mot att avsluta lidandet är den ädla åttafaldiga vägen.
  • Rätt avsikt. Med detta menas att man har sunda avsikter, såsom medkännande, generositet och vänlighet. Det handlar även om att göra sig fri från osunda avsikter, såsom girighet, ilska och hat.
  • Rätt tal. Med detta menas att man talar sanningsenligt, vänligt och konstruktivt. Samtidigt menas också att man inte ska ljuga, skvallra eller tala illa om andra.
  • Rätt handling. Med detta menas att man agerar etiskt och med integritet. Till exempel bör man avstå från att skada andra eller stjäla.
  • Rätt levebröd. Med detta menas att man arbetar på ett sätt som är etiskt och som bidrar till andras välbefinnande. Det betyder också att man bör avstå från att arbeta inom yrken som orsakar andra skada eller lidande, såsom vapenhandel eller drogförsäljning.
  • Rätt ansträngning. Med detta menas att man anstränger sig för att konsekvent ägna sig åt andligt utövande. Det handlar också om att främja positiva egenskaper och att motverka negativa sådana.
  • Rätt medveten närvaro. Med detta menas att man främjar en tydligt och icke-dömande medvetenhet om det nuvarande ögonblicket. Det handlar om att vara medveten om sina egna tankar, känslor och kroppsliga förnimmelser såväl som naturens och andra människors sådana.
  • Rätt koncentration och meditation. Med detta menas att man utvecklar förmågan att koncentrera sitt sinne på ett enskilt föremål eller en enskild tanke. Det innefattar att man utvecklar ett fokuserat och meditativt tillstånd som kan leda till insikt och vishet. 

     

Detta är en flexibel och anpassningsbar lära

Den ädla åttafaldiga vägen är inte tänkt att följas på ett renlärigt och stelbent sätt. Istället är detta tänkt att vara ett flexibelt ramverk för andlig utveckling. Den kan därmed anpassas till att passa den enskilde individen samt dennes behov och förutsättningar. Buddha har lärt ut att denna lära bör utövas med medlidande och vishet samt att du bör ta dig an den med ett öppet och nyfiket sinne.

Det kan finnas många fördelar med att utöva den ädla åttafaldiga vägen. Detta för såväl dig som individ som för samhället i stort. Till exempel kan denna lära leda till en ökad inre frid, mer medlidande och mer vishet. Dessutom kan den göra dig påmind om din koppling till andra människor samt till den omvärld som finns runt omkring dig.

 

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Vivi Lindes podd. Välkommen till min blogg!

Lämna en tanke