Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Chaga-te och dess välgörande effekt

1

Chaga är en svamp som har många namn: Gåvan från Gudarna, Gåvan från himlen, odödlighetens svamp eller The King of Mushrooms. Chaga, som på svenska heter sprängticka, är en så kallad medicinalsvamp och har väldigt många goda effekter på din hälsa. I tusentals år har dessa medicinalsvampar nyttjats för att bota, hela eller läka fysiska och psykiska skador samt sår, i bland annat Asien. Oftast har den använts för att stärka kroppens immunförsvar. Chaga säljs därför över disk i bland annat Ryssland.

Chaga i Sverige

Chaga heter på svenska sprängticka, som nämns ovan, och finns på björkträd. Den trivs i lite kallare klimat och således trivs den i Sverige. Den växer på stammen och är svart. Chagan samexisterar med björkträdet i den form av att trots att chagan är en parasit, dödar den inte trädet utan utvinner bland annat betulin ur barken. I svampen bildas sedan betulinsyra som gör att kroppen kan tillgodogöra sig svampens effekter.

Svampen brukar torkas och malas innan den bryggs till bland annat te eller dekokt. Den säljs också i olika hälsobutiker och då i pulverform. Du kan givetvis också själv bege dig ut i skogen och plocka sprängtickan för att göra te av men den kan vara svår att finna och kräver även tillstånd då den ej lyder under allemansrätten. Teet smakar dessutom vanilj, så det finns ingen anledning till att inte göra det till en morgonrutin med att dricka en kopp chaga-te.

Att göra chage-te

Bäst blir resultatet om du kokar upp cirka 30 gram torkade bitar i en liter vatten. Låt det sedan småkoka under en timmes tid. De torkade bitarna kan du sedan återanvända och färgen på vattnet som kokas upp blir ljusare för varje användning. Byt ut bitarna när vattnet blir färglöst.

Vilka hälsoeffekter finns det med chaga och chaga-te?

Den mänskliga kroppen har stora möjligheter att tillgodogöra de goda egenskaper som medicinalsvamparna har att erbjuda eftersom människor har till 40 procent samma DNA som svampar. Det är främst sammansättningen av fyra ämnen i sprängtickan som gör den unik och ger dess hälsofördelar: polysackarider/betaglukaner (ökar energinivån i kroppen), betulin/betulinsyra (effektiv mot cancer), fytosteroler, lanosteroler och inotodiol (kan stoppa tillväxten av skadliga bakterier) samt melanin (antioxidanter).

Chaga och chaga-te har många hälsofördelar som listas nedan:

 • Sänker kolesterolet. Betulinsyran i svampen sänker kolesterolet och önskar insulinkänsligheten. Enligt en studie påvisades också en ökad motståndskraftighet mot pulsåderförkalkning.
 • Rik på mineraler, vitaminer och antioxidanter. Svampen innehåller både mycket zink och kalium, vilket hjälper hår, hud, naglar samt ögon och hjärna respektive hjärtat och musklernas funktion. Svampen innehåller även antioxidanter samt vitaminer som B och K. Även magnesium, selen och mangan finns i chaga.
 • Lindrar matsmältningsproblem, tuberkulos och diabetes.
 • Sägs motverka cancer och främja längre liv. I de områden som man ätit chaga regelbundet i Ryssland har man kunnat konstatera att svampen verkar motverka cancer men också degenerativa sjukdomar samt för att öka chanserna till ett längre liv. Svampen kan också vara verksam i behandlingar där tumörer redan uppstått samt har direkta anticancereffekter och kan förebygga metastaser.
 • Hjälpa vid hudproblem. Svampen har visat sig hjälpa mot hudproblem som till exempel psoriasis. Den hjälper även till att upprätthålla färgen och elasticiteten hos huden.
 • Stödjer immunförsvaret och kroppens förmåga att eliminera gifter.
 • Stimulerar nervsystemet.

Chaga och chaga-te har som du kan läsa, fantastiska effekter för dig och din hälsa. Du kan dessutom inte överdosera chaga. Dock rekommenderas inte chaga till gravida eller ammande. Om du är diabetiker eller tar blodförtunnande mediciner bör du också avstå från att konsumera chaga.

Dela.

Om skribenten

1 kommentar

 1. Elizabeth Bacon den

  Jag kan inte skriva, måste pröva först under en tid.
  Tack så mycket för informationen och goda råd.
  Hälsningar
  Elizabeth

Lämna en tanke