Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Citronmeliss är en medicinalväxt som främjar din hälsa på flera sätt

0

Citronmeliss är en medicinalväxt som främjar din hälsa på flera sätt

Citronmeliss är en medicinalväxt som doftar citron och tillhör samma familj som mynta. Denna ört växter idag i många länder runt om i världen, men den härstammar från Europa, Sydvästasien och Nordafrika. Den har historiskt sett använts för att främja människors kognitiva funktion samt för att förhöjda deras humör. Fördelarna med denna medicinalväxt slutar dock inte där – läs vidare för att få reda på vilka fördelarna med den är!

10 sätt på vilka citronmeliss kan främja din hälsa

Några exempel på de sätt på vilka citronmeliss kan främja din hälsa är genom att:

 1. Lindra din stress. Använd medicinalväxten för att lindra din stress, kunna slappna av lite mer och även förbättra ditt humör.
 2. Minska din ångest. Denna ört kan användas för att lindra symtomen på ångest, såsom lättretlighet eller nervositet.
 3. Främja din kognitiva funktion. Studier har visat att denna medicinalväxt kan ha en positiv effekt på din kognitiva funktion. Därmed kan den öka din koncentrionsförmåga och problemlösningsförmåga samt förbättra ditt minne.
 4. Motverka dina sömnsvårigheter. Genom att kombinera citronmeliss med vänderot kan du motverka rastlöshet, insomni och andra typer av sömnsvårigheter.
 5. Läka dina munsår. Ören kan appliceras som en salva på munnen när du upptäcker att du är på väg att få ett munsår. Genom att göra detta fyra till fem gånger om dagen kan du få lindrigare symtom.
 6. Främja din matsmältning. Om du ofta har ont i magen kan denna ört har en positiv inverkan på din matsmältning.
 7. Motverka ditt illamående. Citronmeliss främjar som sagt din matsmältning och kan tack vare detta i många fall även motverka illamående.
 8. Lindra din huvudvärk. Denna medicinalväxt kan användas för att lindra huvudvärk, särskilt i de fall då din huvudvärk har uppkommit till följd av stress.
 9. Minska din mensvärk. Det finns tecken på att örten skulle kunna användas för att lindra mensvärk och även PMS.
 10. Lindra din tandvärk. Citronmeliss har smärtlindrande egenskaper och kan därför med fördel användas för att lindra bland annat tandvärk.

Att tänka på när du använder denna medicinalväxt

Du kan med fördel använda denna medicinalväxt för att främja din hälsa. Men om du väljer att göra detta bör du tänka på att citronmeliss inte bör ses som ett substitut till någon behandling som din läkare rekommenderar att du genomgår. Däremot kan den användas som en effektiv kompletterande behandling. Om du känner dig osäker bör du dock konsultera din läkare för att diskutera de potentiella fördelarna och riskerna i ditt enskilda fall.

Om du odlar din alldeles egna citronmeliss eller använder torkade blad för att göra te är detta relativt riskfritt. Däremot bör du vara uppmärksam på av vilka företag du köper kapslar, pulver eller andra former av medicinalväxten. Marknaden för kosttillskott regleras nämligen inte i samma grad som den för läkemedel. Därför kan det vara svårt att avgöra hur ren och säker en viss produkt är.

Det finns också vissa potentiella biverkningar som vissa personer upplever, såsom:

 • huvudvärk
 • illamående
 • kräkningar
 • magvärk
 • yrsel
 • smärta vid vattenkastning
 • ökad kroppstemperatur
 • väsningar
 • hudirritation
 • allergisk reaktion.

Dessa kan du ofta minimera genom att ta citronmeliss tillsammans med en måltid.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke