Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

De 8 magiska häxsabbaterna/högtiderna

0
Många av våra kyrkliga högtider i dag härstammar från de gamla kelterna. Prästerskapet gjorde helt frankt om de hedniska traditionerna till kristna för att fördriva den tidens tro, och de lyckades nästan helt. Men många av oss vill fortfarande komma i kontakt med moder jord och den gamla kunskapen som vördade henne mer än Gud.Alla gamla hedniska högtider har en mening, de representerar alla de olika årstiderna och vad man gör vid den tiden. Här berättar jag lite om det gamla traditionerna som vi häxor fortfarande tar del av.

 • Samhain 31 oktober – Alla helgons dag och Halloween kommer härifrån.
  Häxornas och de gamla kelternas nyårsafton. Vintern börjar sin resa till dödsriket. Detta är det gamla årets död och det nya årets födelse. Slöjan mellan värdarna är så tunn att vi kan bjuda in de bortgångna på andra sidan till att besöka oss. Utmärkt tidpunkt för spådom och magi. För många är detta den största högtiden. Vintern kommer och man tar kontakt med de döda, förfäderna. Det är en tid av förändring, man lämnar det gamla bakom sig. Man kastar ofta skyddande besvärjelser. Samhains färger är Svart, brons, guld, orange och djupt rött.
 • Yule 21 december – vintersolståndet. Julens härstamming.
  Det är barnens och sagornas sabbat. Det är också en dramatisk naturförändring, solen kommer tillbaka. Vi firar Moder Jord för att hon återigen ger oss solen. Järnekskungen ger plats för Ekkungen som symboliserar livet. Vid denna tid på året så tänder man eldar för att uppmuntra solen då Solguden återkommer vid Yule. Moder jord börjar vakna till liv igen. Vi firar här ljusets återfödelse och den livgivande gudinnan. En tid för död och pånyttfödelse. Denna dag kallas även ”midvinter”. Den hedniska vinterfesten övergick för ca 1000 år sedan till en kristen högtid och fest. Yules färger är klara och intensiva, skimrande rött och grönt.
 • Imbolc 2 februari – Första vårtecknet, Moder Jords uppvaknande.
  Ljuset återvänder. Våren närmar sig och under snön börjar det nu sakta gro. Vintern drivs på flykten. Denna högtid är helig för den keltiska gudinna Brigid som man man firar denna dag. Hon associeras med eld, poesi, inspiration, healing, kreativitet, fertilitet och smide. Imbolc betyder “i magen”, Brigit har solen i sin mage, solen som föds på Beltane. Smide = omvandling och styrka.Det handlar om att bli något annat, något nytt och starkare.
  Imbolc är en eldfest, en ljusets och fruktbarhetens högtid. Initieringstid. Imbolcs färg är vit, jungfruns färg och guld och silver.
 • Ostara 21 mars – vårdagsjämning. Påskens härstamming.
  En tid av balans, dag och natt är lika långa över hela planeten. En sabbat som liknar den kristna påsken på många sätt. Ägget är en mäktig symbol för fruktbarhet, återfödelse och uppståndelse. Man kan börja hålla ritualer utomhus igen och börja odla till sin magiska trädgård. Fruktbarhets gudinnan Eostra firas. Hon är återfödelsens och ungdomens gudinna. Ostaras färger är isigt blå, lavendel och svalt röd. En tid att vistas i naturen.
 • Beltane 1 maj – Sommaren kommer äntligen.
  På valborgsmässoafton började den keltiska sommaren. Den liknar valborgsfirandet med stora eldar och glädje över de kommande månaderna av sol. Namnet tros härstamma från irländskan ”bealtaine” som betyder eld. Beltane är årets största kärleksfest och en av eldfesterna. Elden associeras med sexuell passion, omförvandlig och förnyelse. Man brukar hoppa över eld vid Beltane. Det kan man göra för att välsigna ett förhållande, för att bli fruktsam eller bränna sådant man vill bli av med. Våren har kommit och nu håller den på att ta fart. Beltane är en skamlös sexuell sabbat. Att resa en majstång och smycka den med grönska är en mycket gammal sed och majstången i sig är en tydlig fallossymbol, medan grönskan sägs symbolisera Gudinnan. Eftersom “fallosen” är upp och ner (ringarna upptill på stången) kan man föreställa sig hur den symboliserar själva befruktningen av jorden, Gudinnan. Den är ju nedstucken i marken med spetsen först! Enligt traditionen brukade paren ge sig ut i skogen och på ängarna för att älska kvällen innan. Avsett för att främja växten på åkrarna. Maj är kärlekens och romantikens månad, den bästa tiden för att gifta sig, få barn, kalla till sig en ny kärlek etc. Beltanes färg är grönt.
 • Litha 21 juni – Midsommar, sommarsolståndet.
  Näst jul är midsommar årets största helg. Den inföll mellan vårsådd och höstskörd och bonden och hans husfolk kunde därför ge sig tid för firande. Man skulle pryda och maja hemmen med blommor grönt och björkris. Midsommarstången är en gammal hednisk symbol, en erigerad penis som tränger in i en krans (slidan) för att befrukta. Sommarsolståndet är när det växer och frodas som mest. Älvor och feer ska vara extra aktiva denna afton. Det är den längsta dagen på hela året. Marken är full av blommor, man gör kransar och midsommarstängar att dansa runt. En bra tid att börja samla växter, de som plockats på midsommarnatten sägs ha extra mycket kraft. Det är också en tid då det är viktigt att vårda hälsan. Midsommars färger är rött, vitt och gult.
 • Lughnasadh 1 augusti – Skördetid. Första skörden.
  Detta är den första skördefesten, kallas även Lammas. Uppkallad efter keltiska solguden Lugh, Eftersom solen minskar så är detta hans dödsdag, när Lugh offras så får vi skörda. Spannmål är en viktig symbol vid Lughnasadh då det fortfarande är en sommarsabbat. Folk strålade samman för fest och då föll det sig naturlig att man även arrangerade bröllop, det ordades också ofta ettåriga hindersprövningar – man stack in händerna i en ihålig sten och lovade att vara tillsammans i ett år och en dag, nästa år kunde de antingen förnya löftet eller ställa sig med ryggarna mot varandra och gå åt varsitt håll för att upplösa löftet. Man gjorde även upp andra avtal, denna tid kallades för fodringstiden. Lughnasadh fokuserar därför på rättvisa, rättigheter, både juridiska och personliga, fodringar och reglering av den personliga ekonomin. Lughnasadhs färger är guld och gyllene brunt.
 • Mabon 21 september – höstdagjämningen, andra skörden.
  Balans, dagen är lika lång som natten, men det är nu den mörka tiden kommer, mörkret börjar växa. Både vår och höstdagsjämning handlar om balans, men nu handlar det om att balansen återupprättas – allting ordnas upp. Detta är fullbordandet, slutet på skörden. Förberedelse inför vintern, tid att samla in nötter, rötter och svamp. Mabon är en skördehögtid men inte med samma starka anknytning till solen som Lughnasadh, Stämningen är högtidligare och allvarligare. Förr i tiden betalade arrendatorerna sina skulder till markägarna vid denna tid. Man kan stöpa ljus, konservera och sy varma kläder. Tid av styrka, stabilitet och säkerhet. Mabons färger är guld, orange, koppar och brons.
Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke