Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

De tre nornorna (ödes gudinnorna): Urd, Verdandi och Skuld

0

De tre nornorna: Urd, Verdandi och Skuld
Har du någonsin känt att du har varit menad för något specifikt syfte, att ditt öde är förutbestämt? Enligt den nordiska mytologin vore en sådan känsla fullt logisk. Såväl gudarna som vi människor har nämligen en tro, och tron styrs av de tre nornorna: Urd, Verdandi och Skuld.

I den fornnordiska mytologin förekommer de tre nornorna. De heter Urd, Verdandi och Skuld och dessa tre karaktärer är så kallade ödesgudinnor. Ordet för nornor på modern isländska betyder dock “häxor” snarare än något annat. Deras hemvist är ett hus som är beläget intill Urdarbrunnen, vid Yggdrasils rötter. Det är även dessa nornor som har ansvaret för att ta hand om det mäktiga trädet Yggdrasil – världsträdet som hyser de nio världarna inklusive människornas värld, Midgård.

Varje dag öste nornorna vatten ur urdarbrunnen och hällde detta på Yggdrasil. Detta gjorde de för att förhindra att trädet skulle vissna. Detta är en symbolik som bygger på den fornnordiska mytologin, att allt förr eller senare får ett slut. Allt upphör som bekant att existera i samband med Ragnarök. På samma sätt kommer det stora världsträdet slutligen att vissna och dö. Men genom att nornorna tar hand om trädet ser de till att det tar en längre tid för detta att ske.
De tre nornorna Urd, Verdandi och Skuld representerar olika saker
De tre nornorna Urd Verdandi och Skuld är ganska okända för de flesta. Detta i synnerhet med tanke på vilken viktig uppgift de alltså fyller. Det slutar nämligen inte med att vattna Yggdrasil – vissa nornor kan få tragiska eller hemska saker att hända. Andra kan istället ge människor änglavakt. Som grupp betraktat är de dock vare sig goda eller onda.

Nornorna representerar för övrigt olika saker:

● Urd betyder lyckoöde eller olycksöde.
● Verdandi betyder vardande.
● Skuld betyder framtid eller skuld.

Tillsammans representerar de dåtid, nutid och framtid. De spinner ödets trådar och våra mänskliga öden är alltså förutbestämda.
Alla människors öden vävs samman av nornorna
Nornorna avbildas ofta som ganska alldagliga kvinnor. I själva verket är de dock jättinnor från jättarnas värld Jättehem (Jotunheim). Men på avbildningar visas de ofta i mänsklig skala. Ibland kan en norna ha icke-mänskliga drag. TIll exempel kan Verdandi i vissa fall avbildas med änglavingar. Dessa vingar har dock ingen förankring i den nordiska mytologin. Vissa av nornorna, däribland Skuld, har ibland även avbildats som valkyrior. De syns då bärandes rustning och flygandes i skyn på stridshästar.

Trots att nornorna alltså är jättinnor bor de inte i Jotunheim utan istället vid Yggdrasils rötter. Urdarbrunnen innehåller de allra mäktigaste krafterna i alla världar samt många sanningar och krafter som få egentligen förstår sig på. Det är alltså vid denna brunn som de tre nornorna lever och verkar.

Däremot är det lite oklart exakt var vid Yggdrasil de bor. Vissa menar att de bor under rötterna medan andra hävdar att de bor vid bron Bifrost. Men att de spinner ödets trådar och att varje sträng representerar en människas öde är de flesta överens om. De olika trådarna vävs i sin tur samman med alla andra människors trådar. Tillsammans bildar de en större, övergripande bild. Om det inte finns något väldigt poetiskt med detta tankesätt så säg!

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Vivi Lindes podd. Välkommen till min blogg!

Lämna en tanke