Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Den välgörande favoritoljan – Mandarin

1

Mandarin

Att be en aromaterapeut att välja en favoritolja är som att be en mor välja vilket av sina barn hon tycker mest om. För de allra flesta är detta en omöjlighet, vare sig som mor eller som aromaterapeut. Men om jag nu som aromaterapeut av någon underlig anledning var tvungen att välja en enda olja som jag inte skulle vilja leva utan skulle mitt val falla på mandarin. Visst, det finns många andra oljor som jag skulle ligga sömnlös och gråta av saknad över, och det är kanske just därför valet hamnar på mandarin, eftersom den oljan kan vara till stor hjälp i den situationen.

Alla ler vid doften
Mandarin – citrus reticulata – har en egenskap som aldrig slutar förvåna mig. När någon luktar på oljan för första gången så ler dom. Man kan liksom inte låta bli. Den varma, söta doften ger en omedelbar känsla av trygghet, värme och glädje. Som en stor, varm famn för ett litet barn. Oljan brukar också kallas för ”det lyckliga barnets olja”.

En av de mildaste och säkraste oljorna
Mandarin är en mycket mild och säker olja som kan användas till alla, från små barn till gamla och svaga. Den tillhör citrusoljorna och framställs genom att man pressar oljan ur skalet men till skillnad från de andra citrusoljorna gör inte mandarin huden mer solkänslig. Är man allergisk mot citrusfrukter bör man dock testa först så att man inte reagerar.
Man kan kanske lockas att tro att när en olja är så här mild och beskedlig att den är lite mesig – men inte då! Det här är oljan är en ovärderlig hjälp i många områden och det är flera som tackat mig från djupet av sitt hjärta för att jag introducerat denna i deras liv.

Så, ok, den luktar fantastiskt gott och alla ler när dom doftar på den. Vad gör den mer då?
Fantastisk förmåga att sänka stressnivån i kroppen
En av de mest påtagliga egenskaperna som gör att jag älskar mandarin är att den går rakt in i hjärnan och talar om för vårt autonoma nervsystem att den skall sänka vår stressnivå i kroppen. Autonoma nervsystemet kan vi inte styra med vilja, det styr över mage och tarmar, glatt muskulatur som blodkärl, hjärta, vår förmåga till vakenhet eller att vila. Det styr om vi är inne i kamp och flyktbeteendet, sympaticus där vi ständigt är beredda på att det finns en björn i närheten att kämpa mot eller fly ifrån, eller om vi är inne i lugn och ro, vila och återhämtningstillståndet, parasympaticus. Dom här systemen motverkar varandra och när det ena höjs så sänks det andra, som en gungbräda. Vi har ju idag ett närmast konstant påslag av sympaticus när vi ständigt är uppkopplade och beredda att kommunicera, prestera, leverera. Vi är beredda på att björnen dyker upp hela tiden.
Men när vi doftar på mandarin så sänks alltså stressnivåerna och vi tippar automatiskt över till parasympaticus där det är lugnt och tryggt. Jag har ofta den här oljan till personer som är högt i stress generellt, eller om man är väldigt rädd och orolig för något speciellt, som att tala inför folk, flyga, inför ett prov eller tenta osv. Den är som om någon trygg, varm person håller en i handen och talar om att allt är bra.

Anti-pladder
Tillsammans med en annan fantastisk olja som heter frankincense, eller olibanum får den en fascinerande egenskap: den får tyst på pladder. Oavsett om det är ens egna huvud som snurrar med tankar som mal oupphörligt, eller om man sitter på ett pladdrigt möte där orden skvalar men man inte kommer någon vart. En inandning av den här blandningen gör att man stannar upp och tänker efter, ser saker i ett större perspektiv och fokuserar på det som är väsentligt. Effekten är så påtaglig att man nästan blir full i skratt när man provar!

Hjälper magar i olag
Något som hör ihop med en hög stressnivå är ofta att man har ont i magen, och där kommer mandarin in som en räddande ängel som bäddar in allt ont i en varm, lugn känsla av trygghet. En given olja på små barn med oroliga magar, hicka, magknip. Den hjälper vid matsmältningsproblem både vid lättare förstoppning eller nervös mage. Smörj in magen medsols med lugna kärleksfulla tag med lite mandarin så känns det som om solen lyser från din mage.

Sov gott!
En annan sak som hör ihop med den höga stressnivå vi ofta lever med är sömnproblem. Vi har svårt att koppla av och komma till ro, tankarna mal, mobilen kanske plingar i bakgrunden, vi tänker på allt vi inte hann idag som vi skall hinna imorgon också. Eller det lilla barnet som blivit övertrött och är ett regelrätt litet monster, eller kanske inte kan sova för att man är orolig för just monster. Älskade mandarin, här kommer du som en skänk från ovan igen. Lägger man till mejram här, som är otroligt kramplösande så andas man ut och släpper taget om kampen och krampen och låter sig tryggt vaggas till sömns med ett leende.

Hudvårdande och väldoftande
Oljan har också hudvårdande egenskaper och är en mild och säker olja som jag ofta använder i massage eller kroppsolja för barn, gärna tillsammans med lavendel. Och för blivande mammor är det oljan nummer ett för att förebygga hudbristningar. Den är också en fin hjälp när man är svullen av vätskeansamling vid graviditet eller mens.
Jag tillsätter gärna lite mandarin i de flesta blandningar oavsett om det är en kroppsolja, ansiktsolja eller massageolja både doftmässigt och för de underbara egenskaperna oljan har. Ja, den här oljan kan jag helt enkelt inte tänka mig att leva utan!

Åsa – Aromaterapeut, Tarotguiderna

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

1 kommentar

  1. Julia den

    Hur gör man denna olja ?
    Blev verkligen sugen att göra en barnolja och en till att ge bort till min syster som är gravid

Lämna en tanke