Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Egyptisk mytologi

0

Egyptisk mytologi är en religion som existerade under 3000 års tid i det forntida Egypten. Starten anses starta omkring 5000-talet före Kristus och uppstod kring den mäktiga floden Nilen. Härskaren i mytologin kallades för farao, som betyder det stora huset. Faraon ansågs vara en halvgud eller en koppling mellan människa och gud. Under denna tid byggdes olika monument och gravkammare för faraonerna som till exempel pyramiderna, men också stora tempel för gudarna.

I egyptisk mytologin har gudarna nämligen en enormt viktig roll. Egyptierna hade en stor tilltro till de olika gudarna som också var närvarande vid alla olika tillfällen i livet och året runt. Vanliga människor hade gudabilder i hemmen, bar amuletter och/eller uttalade magiska besvärjelser för att:

● Tillbedja
● Offra olika gåvor
● Få beskydd

De egyptiska gudarna styrde allt från solen och månen till krig och kärlek. Gudarna avbildades som djur eller som människor med djurhuvud. Deras jordiska boningar var ståtliga tempel där endast faraoner, präster och prästinnor fick gå in i. Det var faraons ansvar att se till att gudarna fick tillräcklig uppmärksamhet så att landet skulle frodas. Detta gjordes genom upprättandet av ståtliga tempel där gudarna kunde tillbedjas. Vissa gudar dyrkades av egyptierna över hela landet men det fanns också lokala gudar som tillbads i mindre tempel.

Prästernas viktiga roll i egyptisk mytologi

Prästerna hade en viktig roll i egyptisk mytologi och hade många betydelsefulla uppgifter. Eftersom de var utvalda att kunna äntra gudarnas tempel var det också de som skötte de olika ritualerna och ceremonierna. De hade därmed en hög status i det gamla Egypten.

Det var även prästerna som förberedde den avlidna personen inför gravsättningen. Prästerna bar så kallade Anubis-masker (efter guden Anubis) då de utförde en ceremoni för att kunna blåsa liv i mumien. Prästerna hade en även en viktig uppgift i att skämma bort en svart tjur som ansågs vara uppenbarelsen av guden Apis. De gav även mat och dryck till gudastatyn i det stora templet tre gånger varje dag och inför varje måltid sminkade de statyn, tvättade den samt gav den nya kläder.

Tron på livet efter döden

En viktig del i egyptisk mytologi var tron på livet efter döden att själen levde vidare även om hjärtat slutat slå. Man trodde att varje människa hade två själar – Ka och Ba, och det var viktigt att dessa två förenades för att kunna ge liv efter döden. Det var därför av betydelse att man som individ skulle förbereda sig inför dödens inträdande och vad som sker i nästkommande liv. Dödsriket ansågs vara ett paradis dit alla ville komma, men vägen dit var lång och fullt med faror. Om den döde personen hade varit hederlig kunde man bli insläppt genom dödsrikets port av Osiris.

När en person hade dött var det därför angeläget att balsamera kroppen och denna process var tidskrävande. De döda begravdes också med olika tillhörigheter såsom mat, redskap och smycken som skulle kunna komma till användning i nästkommande liv. Personen fick även med sig Dödsboken – en bok som hjälpte till på vägen mot dödsriket.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke