Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Egyptiska gudar

0

Mycket är ännu okänt om den civilisation som levde och frodades i det forntida Egypten. Vi tycks dock ha en relativt bra bild av vilka egyptiska gudar som var viktiga och vilka funktioner dessa fyllde. Här belyser vi några av de mest framstående gudarna i den egyptiska mytologin.

Amun-Ra – gudarnas konung

Ra, även kallad Amun-Ra eller Amon, var den allra viktigaste av alla egyptiska gudar. Han var kungen av gudarna och gudinnorna. I själva verket blev han Amun-Ra först efter att ha slagits samman med flera andra gudar, däribland solguden Ra. Han var tillsammans med sin maka Amaunet samt ytterligare sex gudar och gudinnor en del av den grupp som kallades Ogdoaden och dyrkades i staden Heliopolis. Faktum är att Amun-Ra inte bara dyrkades i Egypten utan även utanför landets gränser.

Osiris – dödsrikets gud

Osiris är den av alla egyptiska gudar som anses vara det äldsta av jordguden Gebs och himmelsgudinnan Nuts barn. Han hade rollen som dödsrikets gud och framställs ofta med en grön hy. Förutom att i underjorden väga döda själar mot sanningens fjäder och bestämma deras fortsatta öden var han även växtlighetens gud. Man såg honom därför som ansvarig för vattenflödet och växtligheten kring Nilens frodiga banker.

Osiris gifte sig med sin syster Isis och mördades sedermera av sin bror Set. Osiris son Horus hämnade sin fars död och utsågs till Egyptens nya farao medan Osiris själv alltså blev underjordens gud och hanterade såväl avlidna faraoner som människor i dödsriket.

Anubis – dödsrikets forne gud

Innan Osiris tog över som dödsrikets gud hade Anubis denna roll. Anubis var son till Ra och Neftys. Han gjorde sig känd för att mumifiera de avlidna och vägleda deras själar mot livet efter detta. Till skillnad från Osiris framställdes han med svart hy. Den svarta färgen symboliserade den mörka Nilfloden. Han avbildades även med en shakals huvud ovanpå en manskropp.

Ra – solguden

Solguden Ra avbildas ofta med ett falkhuvud och en sol ovanför sitt huvud. Man tror att han är den av de egyptiska gudarna som är ansvarig för att ha skapat den värld som vi idag lever i. I det forntida Egypten hade Ra en viktig roll då man såg varje soluppgång och solnedgång som en del i en förnyelseprocess.

Många egyptiska gudar har slagits samman med Ra och flera av gudarna har även skapats av honom. Ett exempel på en sådan är demonen Apep som varje dag försökte förhindra Ras färd över himlens variant av Nilen. Apep såg ett tag ut att vinna denna kamp men slutligen lyckades Ra hugga huvudet av demonen och ormgestalten Apep.

Horus – hämndens gud

Horus var son till Osiris och Isis. Han var hämndens gud och hämnades sin faders död innan han började härska över Egypten. Han har ett falkhuvud och anses vara himlens, ljusets och krigets gud.

Thot – kunskapens och visdomens gud

Thot hade till uppgift att avgöra tvister mellan det goda och det onda. Man ser honom som en gud som har skapat sig själv och bemästrar såväl de fysiska som de gudomliga lagarna. I det forntida Egypten betraktade man Thot som den av de egyptiska gudarna som gav upphov till vetenskapen, filosofin och magin. Han avbildas ofta med ett babian- eller ibishuvud och hade även rollen som mångud.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke