Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Eteriska oljor som hjälp vid sorg och förändring i livet.

1

Livets väg innehåller ofrånkomligen förändringar, förluster och transformationer i olika skeden. Allt behöver inte handla om fysisk död, att man förlorar någon nära och kär här i jordelivet, livet även fyllt av symboliska dödsögonblick, när man­ – frivilligt eller ofrivilligt – måste släppa taget om något eller någon.

Det kan handla om allt från barn som flyttar hemifrån, byte av arbete, flytt, skilsmässa eller separation, till att ta farväl av någon, både djur eller människa som dör. För att något nytt skall komma in i vårt liv är det ofta nödvändigt att släppa taget om något gammalt som vi inte längre behöver för att energin skall kunna flöda fritt och bereda plats för det nya.

Att släppa taget kan vara svårt

Att släppa taget om något gammalt, invant och tryggt är ofta förknippat med rädsla och oro, man vet vad man har, men inte vad man får, och även om man längtar efter en förändring så kanske man inte alltid förstår att det är man själv som förhindrar den genom att fortsätta hålla kvar vid saker man egentligen vill förändra. I vissa fall vet man att det är så, men man är helt enkelt inte redo att ta klivet ännu.

Att inte få valet att släppa taget kan vara ännu svårare

Ibland är det tvärtom, det vi älskar mest av allt tas ifrån oss och vi kan bara maktlösa se på och förtvivlat försöka hitta ett sätt att förhålla oss i smärtan och hitta ett ljus i tunneln som kan fortsätta att leda oss framåt, steg för steg, på den väg som nu känns övermänskligt tung att vandra.

Eteriska oljor kan vara en stor hjälp

Ett mycket kraftfullt användningsområde för aromaterapi är som hjälp vid sorg, förluster och övergångar i livet. Doftnerven har en VIP-ingång som går direkt in i hjärnan som sedan skickar vidare signalerna från de eteriska oljorna ut i kroppen dit det behövs.

 

Här beskriver jag några olika oljor som kan vara till hjälp vid olika tillfällen.

Cypress
Cupressus sempervirens

Cypress är ett högt, städsegrönt, konformat träd som är en mycket gammal medicinalväxt i medelhavsområdet, och som givit ön Cypern dess namn. Dess främsta egenskaper är som renande och transformerande och man har av gammal tradition planterat cypresser på kyrkogårdar för att symbolisera att död och förnyelse är en del av det eviga kretsloppet. Dess namn, sempervirens betyder evigt grön – evigt levande. Grekerna tillskrev det här trädet Pluto, härskaren av underjorden för att det symboliserade det eviga livet.

Cypressen hjälper till både mentalt och fysiskt vid transformation och förändring. Rent fysiskt är cypress bra på att hindra allt som rinner överflödigt i kroppen, eller ta bort blockeringar, ödem, som hindrar flödet. Översätt man det mentalt hjälper den till att ta bort rädslor som blockerar förändring – och att släppa fram den läkande sorgen. I alla sammanhang av förändring hjälper cypress oss att hitta balans, styrka och mod att kunna orientera oss i den nya ordningen. Släpp nu taget och gråt ut ordentligt, sen torkar vi tårarna och går vidare.

Frankincense
Boswellia Carterii

Denna fantastiska olja som jag ofta tar upp! Vi har lärt oss om den som en av de tre vise männens gåvor till Jesusbarnet, myrra, guld – och rökelse, incense. Frankincense – eller Olibanum som den också heter på svenska, är en olja gjort på rökelsekåda och har mycket höga, andliga vibrationer. Rent fysiskt har en cellförnyande effekt, dvs död och återfödelse i ett evigt kretslopp, och mentalt bygger den en bro till insikten om att vi är en del av något större. En värdefull hjälp i alla former av dödsögonblick, den hjälper oss att ingjuta mod och ta de första svåra stegen framåt och lämna det gamla bakom oss, t.ex. om vi tar ett definitivt farväl av någon eller om vi står inför det oerhört smärtsamma och svåra beslutet att hjälpa en kär fyrfota vän vidare till andra sidan, eller som hjälp och tröst till någon som ligger för döden och är rädd för att släppa taget. En ovärderlig olja i dessa sammanhang.

Mejram
Origanum majorana

Mejram känner vi ofta igen som traditionell krydda i ärtsoppa. Anledningen till att man använder den i det sammanhanget är för att den är mycket bra på att lösa kramper av alla de slag. I det gamla Egypten använde man mejram som hjälp att komma över sorg och växten tillägnades guden för död och uppstigande, Osiris. Mejram lugnar, värmer, tröstar och lindrar vid sorg, oro, rädsla. I större doser har oljan en bedövande effekt som man bör vara medveten om. Mejram, tillsammans med mandarin eller apelsin, är en underbar hjälp vid sömnproblem.

Citronmeliss
Melissa officinalis

Citronmeliss kallas också för hjärtans fröjd på svenska, hjälper allt som har med hjärtat att göra. Fysiskt eller själsligt. Jag har ofta med den i blandningar vid sorg för att ge plats åt kärleken. Sorgen och kärleken är ju varandras följeslagare och utan kärlek, ingen sorg. Citronmeliss kliver ödmjukt in och sprider ljus och värme och låter dig känna att kärlekens kraft övervinner allt. Bra vid både dödsfall och separationer.

Ros
Rosa damascena

Ros är en av de allra dyraste eteriska oljorna, men den är trots detta väl värd sitt pris. Rosen har använts som skönhetsmedel så långt tillbaka man kan minnas och har en rad fantastiska egenskaper i både doft och effekt. Att jag väljer ros i det här sammanhanget har att göra med rosens förmåga att verkligen gå in på djupet i hjärtat och väcka kärleken – till dig själv. Om citronmelissen tassar in lite försiktigt och sprider ett skimrande ljus så kommer rosen och pekar med hela handen, mjukt men bestämt och talar om att du är unik, du är vacker, underbar och ovärderlig. Den här oljan är ett måste i separationer, speciellt där man inte är den som valt att lämna och kanske tvivlar på sitt eget värde. Rosen talar okuvligt om ditt värde som gud eller gudinna.

Eucalyptus staigeriana
Eucalyptus staigeriana

Jag älskar verkligen den här oljan. Det här är inte den vanliga eucalyptusoljan, och det finns stor risk att du aldrig stött på den tidigare såvida du inte praktiserat aromaterapi på djupet. Den har inte alls samma doft och egenskap som de vanliga eucalyptussorterna som vi använder titt som tätt för förkylning, andning och dess renande effekt. Den här oljan har en citrusdoft som påminner om citrongräs. Jag använder bara den här oljan psykiskt. Och som jag sa tidigare – jag älskar den! Varför? Tänk dig när livet är som svårast, mest skrämmande, ofattbart, outhärdligt och mörkret är totalt. Själen gör så ont att det känns som om den spricker. Tänk dig då känslan av hur någon mjukt och varmt kommer och tar din hand och sakta och försiktigt leder dig framåt, uppåt, ut ur mörkrets iskalla helvete. Den tar inte bort sorg och smärta genom att bedöva dina känslor, den hjälper dig igenom, den finns där. Den tänder ett ljus i tunneln och visar att du aldrig, aldrig är ensam, och att allt kommer att bli bra igen. Moder Jords kärleksfulla energi i koncentrerad form. Jag älskar den.

Mandarin
Citrus reticulata

”Kill your darlings” bruka man säga. Aldrig i livet, säger jag då, ni rör inte min mandarin! Mandarinen i sig är egentligen ingen olja man kanske förknippar med sorg och transformation i första hand. Mandarin är varm och söt och glad och tänder en solstråle rakt in i hjärtat när man luktar på den. En av de utmärkande egenskaperna fysiskt är att den direkt signalerar till hjärnan att sänka kroppens system för kamp och flykt, sympaticus. Dvs. sänka blodtrycket, stressnivåerna, minska utsöndring av stresshormoner osv. Då aktiveras automatiskt det motsatta systemet – parasympaticus, som ger lugn och ro, utsöndrar hormoner som läker och reparerar kroppen och låter den vila. Oljan har ett smeknamn: ”det lyckliga barnets olja” och beskriver den känsla den framkallar. Trygghet, tillit, livsglädje, lugn. Den utgör ett ytterst värdefullt komplement till någon eller några av oljorna jag nämnt ovan.

Hur skall du använda oljorna?

Välj en eller flera som du kombinerar beroende på situation. Du kan blanda en synergi av oljorna – dvs. blanda oljorna du valt i en flaska som du sedan tar en eller två droppar ifrån, eller använda dom separat. Vid större förändringar och förluster kan det vara bra att ha en pågående behandling. Oljor som mejram och frankincense håller du lägre dos av, då dessa kan ha en bedövande, nästan narkotisk effekt i högre doser. En droppe räcker gott och väl.

Gör så här:

  • Droppa en droppe olja eller synergi på en näsduk eller papperstuss.
  • Håll näsduken i dina kupade händer framför näsan och andas lugnt in doften. Andas in djupt med magen, inte ytligt med bröstet.
  • Ta bort näsduken från ansiktet och andas lika lugnt ut.
  • Gör detta 3 gånger.
  • Stoppa sedan näsduken på dig, helst så att du känner dess doft, i bh:n, bröstfickan eller i byxfickan om de andra alternativen inte finns. Du kan också ha den bredvid dig på ditt skrivbord eller nattduksbord.
  • Ta sedan fram näsduken och upprepa några gånger under dagen. Du kanske behöver fräscha upp doften framåt eftermiddagen.

Upprepa det här dagligen så länge du känner att du behöver, allt från några dagar till en månad eller mer. Har du haft flera oljor kanske du kan plocka bort någon efter hand och till slut bara ha mandarin för att känna lugn och tillit. Notera vad som händer om du plockar bort en speciell olja, har den fyllt sitt syfte, känns det bra ändå? Eller kom sorgen och ångesten som ett expresståg och knockade dig? Då är det bara att fylla på med en droppe på näsduken igen.

Sorg är som sagt en naturlig del av livet som vi inte skall fly ifrån, utan få hjälp att ta oss igenom och därmed växa. Du kan också använda oljorna ovan för att släppa taget om gammal smärta, för att säga förlåt till någon som gjort dig illa så att smärtan och personen inte längre tar plats i ditt liv och tar din energi, så att du kan gå vidare i din fulla kraft.

Lycka till och all kärlek till dig på din väg framåt i livet!

 

Namasté Åsa

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Vivi Lindes podd. Välkommen till min blogg!

1 kommentar

  1. Allis Tarot den

    Jättefin artikel, tack Åsa.

Lämna en tanke