Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Fläder – Medicinalväxt

0

Fläder – Sveriges största mediala portal drivs av Vivi Linde – Tarotlinje, Bloggportalen Andlig Livsstil, Mediumpodden, Veckans astro/tarot, artiklar & meditationer

Fläder – en av de vanligaste medicinalväxterna i världen

Fläder är en av de mest använda medicinalväxterna i hela världen. Traditionellt sett har den bland annat använts för att bota reumatism och feber. Under antiken använde även de gamla egyptierna växten för att läka sår samt för att förbättra sin hy. Än idag används denna medicinalväxt på flera olika håll runt om i Europa.

Idag är det dock vanligast att man använder fläder för att bota förkylning eller lindra influensasymtom. I sin råa form är dock såväl bären som barken och löven giftiga och kan orsaka magbesvär hos den som äter dem. Därför bör du alltså inte äta några av trädets olika delar råa.

Vad är fläder egentligen?

Fläder har haft många olika namn genom historien men det handlar alltså om de mörklila fläderbär som växer på fläderträdet. Bären är faktiskt ganska beska och du bör därför tillaga dem om du vill äta dem. Blommorna kan dock ätas såväl råa som tillagade. Däremot bör du alltså inte äta vare sig trädets bark eller dess löv på detta sätt.

Alla trädets olika delar har historiskt sett används dels som medicinalväxt och dels i olika maträtter. Till exempel är det populärt att göra flädersaft av blommorna och ibland även bären. Det är vida känt att fläder är en medicinalväxt som kan bota symtomen på förkylning, influensa och svininfluensa. Dessutom har flädern fördelen att den även kan stärka ditt immunförsvar samt gynna din hälsa på flera ytterligare sätt.

Om fläderträdet och dess historia som medicinalväxt

Såväl europas olika befolkningar som ursprungsbefolkningen i Nordamerika har i många år använt fläderträdet och dess beståndsdelar som en medicinalväxt. Det finns med andra ord en lång historia av att använda detta träd i syfte att gynna vår hälsa på olika sätt. Historiskt sett har löven och blommorna använts för att bland annat motverka inflammation och svullnad, lindra smärta samt framkalla svettningar och stimulera urinproduktionen. Alla de olika delarna av trädet tros ha sina egna unika medicinska egenskaper. Till exempel har trädets bark använts för att framkalla kräkningar, som laxermedel samt som diuretika.

Ibland brukar man kalla den gamle grekiske läkaren Hippokrates för “läkekonstens fader”. Han själv valde att beskriva fläder som en medicinalväxt vilken var en slags förbandslåda vilken kunde användas för diverse ändamål. Med hjälp av denna växt trodde han sig kunna bota flera olika besvär som vi människor kan lida av. Därför är fläder en närmast legendarisk medicinalväxt vars användningsområden är flera och ganska väl dokumenterade. Den har ju trots allt använts i detta syfte ända sedan forntidens Egypten och ända in i modern tid.

Fläder har flera påvisade fördelar för vår hälsa

Det råder ingen tvekan om att fläder har använts som medicinalväxt under en lång tid. Men vilka påvisade fördelar har den då för vår hälsa, kanske du undrar? Utöver att denna växt faktiskt är ganska nyttig har den även följande fördelar:

  • bra för hjärthälsan
  • rik på antioxidanter
  • kan lindra förkylnings- och influensasymtom
  • kan ha antidrepressiva egenskaper
  • stärker immunförsvaret
  • motverkar skadliga bakterier
  • hjälper till att bekämpa cancer.

Detta är såklart inte fy skam!

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Vivi Lindes podd. Välkommen till min blogg!

Lämna en tanke