Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Förbättra hälsan med svartpeppar

0

Att förbättra sin hälsa är något som de flesta människor vill göra och strävar efter. Ibland kan man få hjälp på traven genom till exempel olika typer av livsmedel. Kryddor är inget undantag. Förutom att göra så maten du lagar och äter smakar bättre, kan de också ha en positiv inverkan på din hälsa.

Svartpeppar är en av dessa kryddor som är enkel att finna då den finns i stort sett alla livsmedelsbutiker. Den är inte heller särskilt dyr och en väldigt bra krydda att använda då den redan nu används i nästan de flesta maträtter. Den är alltså lätt att införliva i kosten redan nu.

Svartpeppar är en av de mest använda kryddorna i hela världen och är även en av de äldsta kryddorna. Peppar, både svart- och vitpeppar, används i många olika traditionella dekokter och medicinblandningar. Man använder också pepparn för att öka upptaget av andra växter och kryddor som exempelvis gurkmejan. En av de aktiva substanserna i gurkmeja, kurkumin, tas knappt upp av kroppen om inte pepparn finns med vilket gör att absorptionen kan öka med hela 2 000%.

Positiva fördelar med svartpeppar

Svartpeppar innehåller även ämnet piperin, som är en oerhört kraftfull substans som dessutom är bra för hälsan. Det är även det ämne som ger smaken på kryddan. Inom den traditionella medicinen har kryddan använts mot till exempel svindel och illamående. Forskning har påvisat flertalet positiva effekter på många olika processer i kroppen. Genom att inta svartpeppar kan du öka kroppens egna upptag av näringsämnen och läkemedel eftersom ämnet piperin gör att magslemhinnan stimuleras och på så sätt kan ta upp vissa ämnen i en större omfattning än annars. Enligt studier skulle man till och med kunna minska dosen av vissa smärtstillande läkemedel i framtiden, och på så vis även minska de eventuella biverkningar som kan uppstå när man äter dessa läkemedel.

Svartpeppar har en stimulerande effekt på matsmältningen då den förbättrar produktionen av saltsyra. Den hjälper till att smälta maten och att den enklare passerar genom tarmarna. Saltsyran påverkar också produktionen av gas i tarmarna och kan lindra magbesvär. Kryddan har också den positiva inverkan på hälsan genom att den hjälper till att öka salivflödet samt att den är antiinflammatorisk i tarmen vilket minskar risken för att drabbas av magsår.

Kryddan främjar också svettning och urinering vilket kan göra att man kan bli av med de gifter som samlats i kroppen. Svartpeppar kan också stimulera nedbrytningen av fettceller samt motverka produktionen av dessa, vilket kan leda till en mer effektiv viktminskning. Svartpeppar anses också stimulera ämnesomsättningen och öka kroppsvärmen vilket gör att fler kalorier förbränns. Svartpeppar har även antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Kryddan är till exempel därför bra mot tandlossning eftersom den kan motverka inflammation i tandköttet samt hjälpa till att minska nedbrytningen av ben i käken.

Hur mycket måste man äta?

Om du äter två teskedar av svartpeppar får du i dig 12% av den dagliga dosen av ämnet mangan, 9% av vitamin K, 7% järn samt 2,5% koppar, vilka är livsviktiga vitaminer och mineraler. Ta ett par varv med pepparkvarnen över maten så bör du ha fått i dig det du behöver. Det är bäst att använda sig av de malda pepparkornen eftersom de ger bäst effekt på grund av att de tas upp av kroppen på ett enklare sätt än de andra sorterna.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke