Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Gaia – Moder Jord

2

Gaia anses inom den grekiska mytologin vara Moder Jord, där ordet gaia betyder mark eller jord. Gaia var en gudinna inom mytologin, och då jordens, fruktbarhetens och moderlighetens gudinna. Namnet gaia sägs också vara besläktat med det grekiska ordet giagia som betyder farmor eller mormor. Nedan kan du läsa mer om Gaia.

Gaias ursprung

Inom den grekiska mytologin finns flera olika versioner av Gaia och hennes roll. Den äldsta versionen av Gaias roll är den grekiske skalden Hesiodos verk då han på 700-talet f.Kr. Han skrev flera verk som anses vara huvudsakliga källor till den grekiska mytologin. Hans version av Gaia och den grekiska mytologin var relativt populära till skillnad från de senare versionerna.

Utifrån Hesiodos version fanns först endast Chaos som ses som världsalltet. Chaos är världsrymden och fanns innan allting annat fanns. Gaia (jorden) uppstod sedan ur tomrummet tillsammans med Eros (kärleken), Erebos (urmörkret) och Nyx (natten). Därefter kom Aither (luften) och Hermera (dagen).

Gaia blev mor åt himlen Uranos, men beskrivs även som hennes make och like. Även Pontos (havet) är barn till Gaia. Alla himmelska gudar ska ha varit barn till Gaia och Uranos, medan havsgudarna var barn till henne och Pontos. Gaia fick bland annat Kronos som blev en mäktig gud och Okeanos som härskade över världshavet. Giganterna fick hon tillsammans med Tartaros, som var en titan men likväl en plats som kan motsvara helvetet. Det jordiska livet, som till exempel människorna, djuren och naturen, kom från Gaia med hjälp av regnet.

En annan version inom den grekiska mytologin var att Gaia kom från ett ägg som skapades av Kronos. I en tredje version var Gaia dotter till Aither (luften) och Hemera (dagen). I en fjärde version var hon istället barn till Nyx (natten) och guden Phanes.

Gaia och Uranos

Gaia födde som sagt sonen Uranos som sedermera även blev hennes älskare och make. De fick sedan både döttrar och söner tillsammans, varav 12 stycken som kallades för titaner, tre enögda jättar (cykloper) och tre andra sorters monster med femtio huvuden och hundra armar. Cykloperna hette Arges, Brontes och Steropes.

Då Uranos ansåg att dessa barn var så fruktansvärt förskräckliga och hatade av honom, så gömde han dem i underjorden direkt när de fötts. De gömdes i fängelset Tartaros. Deras mor blev givetvis förtvivlad men fann till slut sina barn. Hon frågade alla sin barn om de kunde hjälpa till att störta Uranos men ingen vågade förutom Kronos.

Kronos la sig i bakhåll för sin far i hans eget hem. När Uranos kom hem så kastrerade Kronos honom med en sågtandad skära. Det sägs att blodet droppade på jorden som sedan också födde erinyerna, giganterna och nymferna. Den avskurna könsorganet kastades i havet och då föddes kärlekens gudinna och fruktbarhetens gudinna Afrodite då havsvattnet blandades med blodet.

Uranos blev därmed besegrad och alla hans barn kunde befrias från deras fängelse. De levde sedan i frihet. Kronos blev utifrån sin seger härskare över himlavalvet men blev sedan störtad av sin son Zeus.

Dela.

Om skribenten

2 kommentarer

  1. Gert den

    Gaia ska se till att mänskligheten sköter om planeten Tellus..som det har varit lite si och så med.Men Gudinnan har makt att hämnas..Stormar,Översvämningar,Jordskred, Svält,Krig, sjukdomar etc. Sätter hon in när Jorden har misskötts så mycket att risken är att Tellus börjar bli så sjuk att mycket kommer att dö ut..Moderlighetens o Kärlekens gudinna har makt att säga till: NU FÅR DET VARA NOG..???? SKÄRPNING..

  2. Gert Hörnell den

    Det jag beskriver i text ovan,är precis vad som händer JUST NU GAIA har tagit i sin makt att få mänskligheten att vakna ..NU måste det till Kraftag för att rädda vår PLANET TELLUS ..KOVID 19 är bara början…efter pandemin är inget sig likt , och ett jättearbete efter detta återstår. Fortsättning följer.??????

Lämna en tanke