Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Genesius – skådespelarnas skyddshelgon

0

Genesius – skådespelarnas skyddshelgon

Inom scenkonsten har skådespelarna länge sökt andlig vägledning samt skydd och stöd i sitt arbete. Det finns många olika helgon inom den kristna tron som människor vänder sig till. En av dessa sticker dock ut som skådespelarnas, komikernas och artisternas skyddshelgon: Genesius. Hans berättelse präglas av uthållighet, förvandling och gudomligt ingripande. Därför har personer som är verksamma inom scenkonsten ofta valt att söka hans vägledning.

Så blev Genesius skådespelarnas skyddshelgon

Genesius föddes i Rom under 200-talet och var en begåvad skådespelare. Han var verksam på en tid då kristna personer förföljdes och hedendomen var den religion som dominerade. Faktum är att även han själv var en hedning och en del av en grupp skådespelare som ofta framträdde för den romerske kejsaren Diocletianus.

Berättelsen om Genesius konvertering till kristendomen är en väldigt mirakulös sådan. I samband med ett framträdande valde han nämligen att göra åtlöje av den kristna tron. Detta genom att låtsas få dopets sakrament på scen. I takt med att denna scen utspelade sig blev han överväldigad av en andlig upplevelse där han kände Guds och Den Helige Andes närvaro.

I detta ögonblick förvandlades han och tillkännagav sin nyfunna tro på Jesus framför hela publiken, inklusive kejsaren. Detta var ett djärvt drag som möttes av chock och misstro hos åskådarna. De var helt övertygade om att detta bara var en del av föreställningen.

När Diocletianus insåg att Genesius var uppriktig blev kejsaren ursinnig och beordrade att skådespelaren genast skulle gripas. Han krävde att Genesius skulle avsäga sig sin tro och göra offer till de romerska gudarna. Genesius vägrade dock att göra detta och valde istället att hålla fast vid sin tro.

Som ett resultat av detta blev han brutalt torterad och fick i slutändan huvudet avhugget. Därmed blev han en martyr för den kristna tron. Hans orubbliga hängivenhet till sin nyfunna tro ledde till att han helgonförklarades. Senare blev han även ett skyddshelgon som skådespelare, komiker och andra artister har kommit att omfamna.

Han har inspirerat mängder av artister genom historien

Genom historien har berättelsen om skyddshelgonet Genesius inspirerat mängder av artister. Han ger dem en känsla av andlig vägledning i samband med att de uppträder på scen. Den 25 augusti varje år är hans fastedag. Detta är ett datum då skådespelare och andra artister reflekterar på ditt yrke samt söker helgonets stöd och vägledning.

Många teatrar och föreningar för skådespelare har tagit till sig Genesius som sitt skyddshelgon. Vissa av dessa har till och med valt att bära hans namn. Skådespelare ber ofta till honom innan de går upp på scen. I samband med att de gör detta ber de om hans skydd, inspiration och vägledning inför sitt uppträdande.

Skyddshelgonet Genesius är en påminnelse om den andliga närvaron

Berättelsen om skyddshelgonet Genesius visar vilken kraft en tro och en förvandling kan ha. Hans resa från en hednisk skådespelare till en kristen martyr är ett bevis på människans förmåga att finna upprättelse och mening mitt i en stor motgång. I egenskap av skådespelarnas skyddshelgon fortsätter också Genesius att erbjuda vägledning och skydd för de personer som uppträder inom scenkonsten. Han är därmed än idag en påminnelse om att den andliga närvaron alltid finns på scenen.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke