Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Golden Dawn – Ordensällskap som studerade och utövade ockulta, paranormala och metafysiska aktiviteter

0

Golden Dawn – ett beryktat hemligt ordenssällskap

Golden Dawn var ett sällskap som är sprunget ur Rosenkreuzarna. Sällskapets fullständiga namn är Hermetic Order of the Golden Dawn (översatt heter det Hermetiska Orden av Den Gryende Morgonrodnaden). Sällskapets namn förkortas ibland till G.D.

Sällskapet var slutet och hänger sig åt att studera och utöva ockulta, paranormala och metafysiska aktiviteter under 1800- och 1900-talen. Golden Dawn grundades i London år 1887 och upplöstes blott 16 år senare, år 1903. Detta sällskap grundades av tre män vid namn Samuel Liddell Mathers, William Wynn Westcott och William Robert Woodmen. Alla tre grundarna var frimurare. Den person som initialt var mest drivande att grunda sällskapet sägs ha varit Westcott.

Golden Dawn byggdes på ett system av initiering och hierarki

Golden Dawn byggdes på ett system som baserades på initiering och hierarki. Systemet påminde en hel del om Frimurarna och deras loger. Den stora skillnaden mellan dessa bägge sällskap är att kvinnor ansågs vara jämlika män inom G.D.

Faktum är att det finns tre ordenssällskap som allesammans ofta kallas för just Golden Dawn men detta var det första av de tre:

  • Första Orden baserades på det hermetiska filosofiska systemet Kabbalah. Man fokuserade även på personlig utveckling genom medvetande och studier av de fyra klassiska elementen (jord, vatten, luft och eld). Dessutom studerade man även grunderna i astrologi, geomanti (konsten att använda jordens tecken för spådomar) samt tarotspådom.
  • Andra Orden (även kallad Rosae Rubeae et Aureae Crucis, vilket betyder “Röda rosor och gyllene kors”) lärde istället ut magi såsom alkemi, siande och astralresor.
  • Tredje Orden bestod av de hemliga cheferna som ansvarade för översynen av de två lägre ordenssällskapen. Detta ska ha skett med hjälp av andlig kommunikation med Andra Ordens chefer.

De hemliga cheferna och grundandet av det första templet

Westcott, en av Golden Dawns grundare, hävdade i oktober 1887 att han hade skrivit till en tysk grevinna och framstående rosenkreuzare vid namn Anna Sprengel. Han skulle ha funnit hennes adress genom att ha avkodat ett chiffermanuskript. Enligt Westcott ska Sprengel ha hävdat att hon besatt förmågan att kunna kontakta övernaturliga krafter i form av de hemliga cheferna. Dessa ansågs ha makt över alla magiska sällskap av olika slag.

Westcott ska ha fått ett svar från Sprengel på sitt brev där hon ger honom tillåtelse att etablera ett tempel åt Golden Dawn. Westcott själv samt de övriga två grundarna ska även ha tilldelats hedersgraden Adeptus Exemptus (vilket är latin för att de har erhållits ett undantag). Templet skulle bestå av de fem grader som framgick av de manuskript som Westcott hade avkodat.

År 1888 grundades så Isis-Urania-templet i London. Till skillnad från mot vad som var fallet i Frimurarna och vissa andra hemliga ordenssällskap tillät Golden Dawn kvinnor. Faktum är att kvinnor välkomnades att delta i sällskapet på premissen att de var helt jämställda med männen i detsamma. Under de första åren ägnade sig sällskapet främst åt filosofiska och metafysiska läror. Utöver vissa ritualer och meditationer som man funnit i chiffermanuskript och vidareutvecklat ägnade man sig generellt sett inte åt någon form av magi i detta första tempel.

Med tiden han Golden Dawn genomgå såväl en gyllene tidsålder som en revolt med en efterföljande splittring av sällskapet. År 1903 löstes orden upp för att därefter genomgå en rekonstruktion och uppstå i ny form.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Vivi Lindes podd. Välkommen till min blogg!

Lämna en tanke