Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Granskott mot förkylning

0

Om du ofta lider av feber, hosta och förkylning är det dags att du ger dig ut i skogen för att leta efter granskott. Om du besväras av ledvärk eller reumatism känner du förmodligen till att granen kan vara en sann räddare i nöden. Granen är nämligen inte bara ett träd utan på sätt och vis också ett läkemedel. De vintergröna träden såsom gran och tall har man i alla åldrar använt i medicinskt syfte. Deras skott, kottar, frön och oljor användes till exempel av de antika grekerna och romarna, och senare även av olika medeltida folk.

I vår del av världen är granen ett träd som har en traditionell symbolik. Granen är inte bara en symbol för julen, utan detta träd var tidigare också en slags beskyddare mot häxor och onda andar, samt ett verktyg för att rensa bort negativ energi. Vi känner ju alla också till majstången, med dess höga stam. Det går inte heller att bortse från furu, vilket är den viktigaste råvaran inom möbelindustrin. Trädets medicinska egenskaper var dock minst lika viktiga som dess rituella användning för våra förfäder. Granens harts var ett läkemedel som var lättillgängligt och använder för att behandla såväl invärtes som utvärtes åkommor.

Granskotten innehåller bland annat massor med klorofyll, vilket är ett ämne som hjälper till att läka vävnad och transportera syre till cellerna. Det kan också neutralisera fria radikaler, hålla blodsockret på en jämn nivå samt påskynda sårläkande och avlägsna giftiga metaller från kroppen.

Gran kan bota förkylning och andra sjukdomar

Unga granskott används ofta för att bota förkylningar, hosta, rinit och bronkit. Ett te bryggt på granskotten lämpar sig väl för behandling av sjukdomar i andningsorganen, då det lindrar hostan och löser upp slem i såväl luftvägarna som i näshålan. Tidigare generationer har använt granskott och kvistar genom att inhalera dessa. Idag finns eteriska oljor som med fördel kan användas i en aromalampa. Det går också bra att använda oljorna på det klassiska sättet, nämligen att andas in dessa genom hett vatten med ett par tillsatta ingredienser.

Granens unga skott är ätbara och om du vill kan du använda dem direkt i maten. När du använder granskotten till matlagning, bör du se till att använda dem så snart de börjar ta sig ur sina bruna höljen. Skotten har ofta ett litet brunt skal som bör avlägsnas innan skotten tillagas. Smaken är frisk och lägg och har inslag av citrus.

Det går också att göra honung på granskotten, vilket är särskilt lämpligt för barn. Så här gör du honung på granskott:

  • Använd ett stort glas, gärna en burk på 2 liter
  • Fyll glaset eller burken med unga, nyligen plockade granskott och tillsätt vatten till bredden
  • Placera burken i ett soligt läge, till exempel i ett fönster och lämna blandningen där i 4 dagar
  • Häll sedan av vattnet i en kastrull, tillsätt jordgubbsblad och låt sjuda i 20 minuter
  • Blanda ner en lika stor del socker som mängden granskottblandning
  • Koka på nytt upp lösningen och förånga gradvis vattnet tills honungen får önskad tjocklek
  • Medan vattnet fortfarande är varmt fyller du de förslutningsbara burkarna och kan sedan förvara honungen där i flera månader
Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke