Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Grekisk mytologi – Historierna om gudar och gudinnor samt hjältar och monster spelade en viktig roll i livet

0

Grekisk mytologi – en skapelseberättelse med färgstarka karaktärer

Den grekiska mytologin är de forntida grekernas berättelse om hur världen skapades och av vem. Grekisk mytologi behandlar även hur världen kommer att gå under, vem som var den första människan på Jorden och vart avlidna människors själar färdas efter döden. I forntidens Grekland spelade historierna om gudar och gudinnor samt hjältar och monster en viktig roll i det vardagliga livet. De förklarade logiken bakom allt från vädret till religiösa ritualer och lät på så vis människorna förhålla sig till världen runt omkring dem.

Grekisk mytologi bygger på en muntlig berättartradition

Forntidens greker hade en muntlig berättartradition. Det finns därför inga enskilda originaltexter om grekisk mytologi på samma sätt som bibeln berättar om kristendomen. De muntliga berättelserna började dock gradvis att leta sig in i litteraturen och förekommer bland annat i poeten Homeros epos Iliaden och Odyssén från 700-talet f.Kr.

 

I sin epos berättar Homeros berättelsen om det mytologiska och mytomspunna trojanska kriget. Detta krig ska ha varit en konflikt som inte bara involverade människor utan även gudomliga varelser. De gudar och gudinnor som spelar viktiga roller i Homeros skildring av det trojanska kriget beskrivs dock inte i detalj. Detta tros bero på det faktum att de redan bör ha varit bekanta för läsarna.

 

Den allra första poet som avhandlade grekisk mytologi i skrivna texter var dock Hesiodos. Detta skedde omkring 600-talet f.Kr. Han berättar om universums resa från ingenting till någonting och förklarar hur de grekiska gudarna och gudinnorna hör samman med de olika elementen.

 

Dessa var de fyra gudinnor och gudar som associerades med de fyra elementen:

  • Jord: jordens gudinna Gaia.
  • Luft: himmelsguden Uranos.
  • Eld: underjordens härskare Tartaros.
  • Vatten: havsguden Poseidon.

Hjältar och monster inom grekisk mytologi

Grekisk mytologi handlar om så mycket mer än enbart gudarna och gudinnorna och deras respektive berättelser. Mytologin är även strösslad med mänskliga hjältar och monster. En av hjältarna är Herakles, son till Alkmena och Zeus. Han var en äventyrare som utförde tolv stordåd åt härskaren Eurystheus. Tack vare hans prestationer kom han senare att dyrkas som en gud.

Pandora är är ett för många välkänt namn som är starkt förknippad med Pandoras ask. Hon var också den första kvinnan och hennes nyfikenhet utsatte människan för stor ondska. Arachne är ytterligare en kvinna som finns beskriven i grekisk mytologi. Hon var en väverska som förvandlades till en spindel på grund av sin arrogans.

Några andra exempel på spännande karaktärer är Narkissos, den unge mannen som blev förälskad i sin egen spegelbild, och Midas – kungen som förvandlade allt han rörde vid till guld.

Mytologin har inspirerat många företag och idrottsklubbar

En intressant passus om grekisk mytologi är att många välkända företag och produkter har namngivits utifrån den grekiska mytologin. TIll exempel har det amerikanska skoföretaget Nike låtit sig inspireras av den grekiska krigsgudinnan. E-handelsjätten Amazon har fått sitt namn efter de mytologiska krigarkvinnor som förekommer inom mytologin. Även många idrottsklubbar har hämtat inspiration från den grekiska mytologin och tagit namn som bygger på Troja, Sparta, titaner och liknande.

 

 

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke