Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Grekiska gudar – Hos de gamla grekerna kunde de förekomma lite varstans och de påverkade människornas liv.

0

Grekiska gudar

Under antiken var kunskapen om världen begränsad. De gamla grekerna trodde därför på många olika gudar och andra varelser. Dessa kunde förekomma lite varstans och påverkade människornas liv. Här går vi igenom några av de viktigaste grekiska gudarna och berättar lite kort om dem!

Apollon – Solens gud

Apollon är solens och ljusets gud. Han personifierar harmoni, reson och måttfullhet. Han är en komplex gud som förekommer lika frekvent i litteratur och konstverk som självaste Zeus. Apollon är dessutom den enda av alla grekiska gudar som har samma namn som sin motsvarighet i den romerska mytologin.

Ares – Krigsguden

Krigsguden Ares representerar främst rått våld och brutalitet. På denna punkt skiljer han sig därmed åt från krigsgudinnan Athena. Ares älskas vare sig av gudarna eller av människorna. Det enda undantaget från denna regel är gudinnan Afrodite, som fick flera utomäktenskapliga barn med honom.

Dionysos – Berusningens gud

Dionysus är fruktbarhetens och vinets gud. Han har två sidor – han skänker glädje samtidigt som han även har en mer brutal och ursinnig sida.

Eros – Kärlekens gud

Eros är den grekiska gud som symboliserade sexuell lockelse. Historiskt sett har han framställts som antingen en vacker yngling eller en busig och naken pojke. Han syns ofta tillsammans med en båge och ett obegränsat antal pilar. Dessa använder han för att ge människor eller gudar erotiska känslor.

Hades – Dödsguden

Av alla grekiska gudar har Hades givits uppgiften att härska i underjorden. Det är enligt grekisk mytologi till denna undre värld som människors själar färdas efter döden.

Hefaistos – Smideskonstens gud

Hefaistos är smideskonstens gud och härskar över vulkaner och eld. Han var en skicklig smed och fredligt inställd. Därför var han omtyckt av de flesta greker.

Hermes – Gudarnas budbärare

Hermes är resans gud och gudarnas budbärare. Han uppfann lyran och ska redan under sin första dag i livet ha stulit Apollons boskap. Hermes är den enda av de grekiska gudarna som kan färdas mellan de levandes värld och de dödas.

Kronos – Tidens gud

Kronos är den gud i den grekiska mytologin som styr över tiden. Han sägs ha formen av en trehövdad orm. De tre huvudena ska föreställa ett mans, en tjurs och ett lejons huvud.

Pan – Skogsguden

Pan är delvis människa och delvis get. Han är skogsguden och växte upp som ett barn med getfötter och ett behornat huvud. Han avbildas ofta tillsammans med sin panflöjt.

Poseidon – Havsguden

Havsguden Poseidon är våldsam och har ett hett temperament. Han är en av de tolv olympiska gudarna och kan även framkalla jordbävningar. Då Poseidon är hetlevrad har han hamnat i många bråk med såväl gudar som människor.

Zeus – Överguden

Zeus är de grekiska gudarnas gud. Han är också himlens och åskans gud. Till råga på allt är han kung över såväl alla övriga gudar som över människorna. Han har haft en rad olika kärleksaffärer vilka har givit upphov till bland andra Athena, Apollon, Hermes och Dionysos. Ares är en av hans tre äktenskapliga barn. De övriga två är Hebe och Hefaistos.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke