Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Grekiska gudinnor – våra andliga superhjältinnor

0

Grekiska gudinnor

Det har funnits många grekiska gudinnor i mytologin. I de mytologiska berättelserna förekommer nämligen såväl de viktiga olympiska gudinnorna som mindre betydelsefulla gudinnor. Dessa är främst förknippade med positiva egenskaper men även vissa negativa sådana. Så även om man ofta tänker på grekiska gudinnor som något av superhjältar har de även sina brister.

Nedan belyser vi några av de viktigaste grekiska gudinnorna och presenterar dessa i korthet.

Afrodite – Kärlekens gudinna

Afrodite är fertilitetens, kärlekens och skönhetens gudinna. I samband med det trojanska kriget slogs hon på samma sida som den trojanske prinsen Paris. Afrodite och hennes son Eros gjorde gemensam sak av att bidra till Zeus fall på grund av dennes kärlek till människan Europa.

Artemis – Jaktens gudinna

Artemis är Zeus och Letos dotter samt Apollos tvillingsyster. Hon är jaktens gudinna och skyddar jägare.

Athena – Vishetens och krigets gudinna

Athena är vishetens och krigets gudinna. Hon ligger i framkant bland alla grekiska gudinnor när det kommer till vishet och intelligens. Enligt den grekiska mytologin ska hon ha fötts ur Zeus huvud, fullt vuxen och iförd en rustning. Hennes uppgift är att beskydda Aten och hon har Parthenon som tempel.

Demeter – Årsväxtens gudinna

Demeter är Rheas och Kronos dotter. Hon är fertilitetens och årsväxtens gudinna. Hon hade stor betydelse och stod högt i kurs bland de forntida grekerna. Detta då hon var den av alla grekiska gudinnor som troddes ha en inverkan på skörden. Hon var också en av de första olympiska gudinnorna men vill inte begränsa sig till att endast vistas på Olympus. Istället färdas hon ofta till de tempel som hennes följare hade upprättat i hennes ära.

Eirene – Fredens gudinna

Hera är de olympiska gudarnas drottning och tillika fredens gudinna.

Gaia – Moder Jord

Gaia är Jordens gudinna och kallas ofta för Moder Jord.

Hera – Himlens drottning

Hera är gift med Zeus och är himlens drottning och gudinnornas gudinna. Hon är även den av alla grekiska gudinnor som är kvinnornas och giftermålets gudinna.

Hestia – Hemmets gudinna

Hestia är syskon till Demeter, Hades, Hera, Poseidon och Zeus. Hon förekommer i flera berättelser i den mytologiska mytologin men hennes betydelse är begränsad. Hon är dock hemmets gudinna och förknippas med hemmets värme. Men trots detta visar såväl historiska som arkeologiska bevis att hon aldrig blev särskilt populär bland de forntida grekerna.

Kybele – Modergudinnan

Kybele är modergudinnan inom den grekiska mytologin. Hon är även bergens, grottornas, de vilda djurens och naturens gudinna.

Nemesis – Straffets och vedergällningens gudinna

Nemesis är straffets och vedergällningens gudinna. Hon kan både döma och straffa de som hade bringat ondska på andra.

Nike – Segerns gudinna

Nike är segerns bevingade gudinna.

Pheme – Skvallrets gudinna

Pheme är skvallrets och ryktets gudinna. Hon är förknippad med den positiva egenskapen märkvärdighet men kan i vrede sprida skandalösa rykten.

Tyche – Lyckans gudinna

Tyche är lyckans gudinna och är förknippad med både positiva och negativa egenskaper. De forntida grekerna trodde nämligen att hon var ansvarig för såväl bättre som mindre bra händelser i deras liv.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Vivi Lindes podd. Välkommen till min blogg!

Lämna en tanke