Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Gudinnan Fortuna förknippas med tur, slumpen och ödet

0

Gudinna – Sveriges största mediala portal drivs av Vivi Linde – Tarotlinje, Bloggportalen Andlig Livsstil, Mediumpodden, Veckans astro/tarot, artiklar & meditationer. 

Fortuna – Turens gudinna

Fortuna var den romerska gudinna som förknippades med turen, slumpen och ödet. Romarna dyrkade henne och såg upp till henne som den gudinna vilken styrde människornas öde. Med tanke på att hon var turens gudinna är det fullt förståeligt att hon dyrkades runt om i hela det romerska riket. Hon hade ett stort inflytande på romarna i alla aspekter av livet.

Det är oklart hur myterna om Fortuna ursprungligen kom till

Vi vet inte idag exakt hur myterna om Fortuna kom till. Man tror dock att hon ursprungligen avgudades av de forntida etruskerna. Denna äldre civilisation hade ett stort inflytande på den tidiga romerska kulturen. Med tiden kom denna turens gudinna att införlivas allt mer i den gudavärld som romarna själva sedermera skapade. Hon kom även att bli en av de viktigaste och allra mest älskade gudinnorna i hela romarriket.

Fortuna avbildades ofta som en vacker kvinna, inte sällan bärandes en ögonbindel för ögonen samt hållandes i ett ymnighetshorn eller ett roder. Dessa föremål symboliserade hennes makt över slumpens och ödets oförutsägbara krafter. Ibland kunde hon istället avbildas med ett hjul, vilket då representerade cyklikaliteten i livet med dess uppgångar och nedgångar.

Denna turens gudinna hade ett stort inflytande på romarna

Fortuna var alltså turens gudinna och hade ett stort inflytande på alla olika aspekter av livet i romarriket. Till exempel ansågs hon styra över såväl tur som otur. Därför valde många romare att ge henne offergåvor i förhoppning om att vinna över henne på sin sida. Hennes tempel var ofta belägna i närheten till allmänna ytor såsom teatrar eller marknader. Där samlades människor för att försöka få ta del av hennes lycka och välgång.

Utöver att vara en turens gudinna förknippades hon även med andra delar av det vardagliga livet. Hon ansågs nämligen även vara en kärlekens och fertilitetens gudinna samt en kvinnornas beskyddare. Kvinnor kallade ofta på henne i samband med att de försökte bli gravida eller skulle föda. Såväl män som kvinnor sökte även hennes hjälp i syfte att försöka finna kärleken.

Fortuna är starkt förknippad med lyckohjulet

En av de mest kända symbolerna som Fortuna förknippades med är lyckohjulet. Detta har kommit att avbildas i många århundraden i olika konstverk samt även förekommit vid flertalet tillfällen i litteraturen. Lyckohjulet symboliserar livets cyklikalitet samt ödets oförutsägbarhet. Vi människor brukar ju som bekant ha såväl tur som otur vid olika tillfällen i livet. Det är sällsynt att en person antingen enbart har tur eller otur. Istället går detta ofta i cykler, upp och ner likt en berg- och dalbana med både toppar och dalar.

Livet präglas ofta av en ganska stor osäkerhet och ovisshet. Det finns många rörliga delar som kan påverka livet i olika riktningar. Men trots detta trodde romarna ofta att de kunde påverka riktningen i livet genom att tillbe Fortuna. Genom att försöka glädja henne med hjälp av böner och offergåvor hoppades de få mer tur i livet. De förlitade sig helt enkelt på att denna turens gudinna besatt möjligheten att forma deras öden samt förändra dessa till det bättre.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Vivi Lindes podd. Välkommen till min blogg!

Lämna en tanke