Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Gudinnan Nemesis – gudomlig vedergällning

0

Nemesis – Sveriges största mediala portal drivs av Vivi Linde – Tarotlinje, Bloggportalen Andlig Livsstil, Mediumpodden, Veckans astro/tarot, artiklar. 

Medial utveckling Medium Mediumkunskap Vivi Linde Tarotguiderna Tarot bok böcker

Nemesis – Straffets och vedergällningens gudinna

Nemesis är den grekiska gudinna som förknippas med gudomlig vedergällning. Hon ansvarar för att dela ut straff för onda gärningar, arrogans inför gudarna samt oförtjänt lycka och framgång. I vissa fall kopplas hon även samman med namnet Adrasteia, vilket betyder “den ofrånkomliga”. Hennes motsvarighet i den romerska mytologin är Invidia – avundsjukans och hämndens gudinna.

Det råder vissa oklarheter kring hur Nemesis släktträd ser ut

Nemesis mor är Nyx – nattens gudinna. Däremot är det lite oklart vem som egentligen är hennes far. Det finns nämligen flera olika gudar inom den grekiska mytologin som av olika källor pekas ut som fadern till Nemesis. Till exempel har såväl Zeus som världshavet Okeanus och mörkret själv, Erebos, beskrivits som hennes far. Dessutom finns det vissa källor som hävdar att hon inte hade någon far överhuvudtaget.

Det råder dessutom delade meningar kring vilka barn Nemesis ska ha fött. Enligt vissa källor ska hon ha varit mor till Sköna Helena och hennes tvillingsyster Klytaimnestra. Men andra källor menar att det istället var Leda som födde dessa bägge barn. Även de bägge tvillingpojkarna Kastor och Pollux beskrivs av olika källor som antingen Ledas eller Nemesis söner.

Enligt en legend var Nemesis mor till såväl tvillingflickorna som tvillingpojkarna och uppvaktades av Zeus – himlens härskare och gudarnas konung. För att försöka komma undan hans oönskade uppmärksamhet förvandlade sig hon till en gås. Detta avskräckte dock inte Zeus som förvandlade sig själv till en svan, fångade Nemesis och gjorde henne gravid. Hon la då två ägg som vardera innehöll ett par tvillingbarn. Vissa källor menar dock att antingen det ena eller bägge äggen skickades vidare till Leda som sedan kläckte dessa och uppfostrade barnen som sina egna.

Hon avbildas ofta tillsammans med en våg och ett svärd

Precis som det råder delade meningar kring vilka barn Nemesis eventuellt födde gäller detsamma även hennes roll i den grekiska mytologin. I egenskap av rättsskipare avbildas hon dock ofta tillsammans med en våg och ett svärd. I andra fall kan hon dock skildras hållandes i en piska, en dolk, en mätstav eller andra föremål. Ibland har hon också vingar eller en kärra som dras av en grip.

Tack vare sina vingar ska hon kunna färdas fort till de platser där hon är behövd. Hon har för övrigt inte bara i uppgift att hantera personer som begick illgärningar. I själva verket ansvarar Nemesis för att säkerställa att det finns en balans i människornas liv. Därmed ansvarar hon för bland annat jämvikten mellan glädje och sorg samt tur och otur. Hon har därför en del att göra med Tyke – slumpens och den goda lyckans gud.

I egenskap av vedergällningens gudinna ska Nemesis för övrigt ha straffat den sköne jägaren Narkissos för det sätt på vilket han behandlade sina beundrade. Han föraktade nämligen beundrarna och blev därför lurad till en damm där han fick se en avbild av sig själv i form av sin egen spegelbild. Han blev förälskad i spegelbilden och vittrade till slut bort och dog till följd av att han inte kunde sluta stirra på sin egen skönhet.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke