Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Hälsoapoteket, Aromaterapi – 7 eteriska oljor för dina djur

4

Att använda aromaterapi och eteriska oljor till djur. shutterstock_113245234

Eteriska oljor kan man använda till djur på många olika sätt och få värdefulla effekter för hälsa och välmående. Men – innan man sätter igång bör man vara insatt i vissa saker för att inte skada sitt djur. Ja – du kan skada både ditt djur och även dig själv om du använder eteriska oljor vårdslöst utan att ha satt dig in i vad de är för något.

Djuren har ju inte samma möjlighet att välja oljorna eller tala om att det inte känns bra som du själv har därför är det av största vikt att du har koll på vad du gör och en inställning om att en behandling är ett samspel där du lyssnar på och respekterar ditt djur. Lägg alla gamla härskartekniker om ledarskap och dominans åt sidan.

Överdosera aldrig

Till att börja med så reder vi ut en vanlig missuppfattning: ”när något är helt naturligt är det med automatik ofarligt”. Så är det ju självklart inte. I alla sammanhang handlar det om mängden och doseringen.

Man kan dö av att dricka vanligt vatten om man dricker en stor mängd på kort tid, det har varit flera tragiska dödsfall de senaste åren i bl.a. en radiotävling som gick ut på att just det. En ung kvinna vann, men kollapsade och dog en halvtimme efteråt. Hela kroppens system för vätskebalans och salthalt slås ut och man dör ganska omgående. Så, även något som är livsviktigt att vi dagligen får i oss kan vara dödligt i fel mängd. Det betyder ju inte att vattnet i sig är farligt utan det handlar om mängden och vad kroppen klarar av att ta hand om.

shutterstock_127360622Det finns endast små mängder eteriska oljor i en växt

Eteriska oljor är på ett sätt naturliga, men vi utsätts aldrig för eterisk olja i ren form i naturen. De är en del av en växt som förutom den eteriska oljan består av en hel mängd andra saker som väger upp och samverkar i effekten. Det finns oftast bara en liten, liten mängd eterisk olja i en växt. Mängden varierar från växt till växt, där av att de kostar olika mycket. Gör de inte det skall man ta sig en allvarlig funderare på kvaliteten.

När man framställer eteriska oljor så tar man alltså ut oljan i ren koncentrerad form ur växten, en enda droppe kan motsvara ganska stora mängder av hela växten och nu kommer vi till det vi aromaterapeuter alltid tjatar om, åter och åter igen: De är starkt koncentrerade. De är starkt koncentrerade. De är starkt koncentrerade…

För hur mycket vi än säger det är det många som inte tycks tro på det tills man blir obehagligt överbevisad av oljorna själv. De där små flaskorna? Och det är ju helt naturligt. Ja, men det är ett mycket starkt koncentrat och även det som är ofarligt i naturlig form blir farligt i tillräckligt stor mängd och hanterar man ett koncentrat skall man vara medveten om det och ha respekt för doseringen.

Här kommer vi till anledningen att vi sällan använder eteriska oljor rent på huden. De är väldigt starka. Prova att hälla en droppe i ett engångsglas av plast. Låt den rinna ner längs kanten och se hur plasten smälter av oljan… Gör om samma sak men blanda ut droppen i en matsked vegetabilisk olja. Ingen påverkan på plasten. Nu förstår du varför du alltid skall blanda ut oljan i en bärarolja.
Självklart är det ingen fara om man får lite olja på fingrarna när man håller på, jag får ju det dagligen. Och i vissa fall använder man oljor rent på huden i terapeutiskt syfte men då skall man veta vilka som är lämpliga och i vilket sammanhang. Speciellt om man använder dem på djur som oftast är mycket känsligare än vad vi är.

Eteriska oljor och katter

Och nu kommer en sista förmaning som inte är desto mindre viktig. Har du katt? Då blir du nog besviken nu när jag berättar att eteriska oljor och katter INTE hör ihop. Katter saknar enzymer för att bryta ner ämnen som förekommer koncentrerat i oljorna och kan dö om man använder eteriska oljor på dem! De blir förgiftade och levern förstörs. Det inträffar tyvärr dödsfall mellan varven. Visst, jag har aromalampor och använder eteriska oljor dagligen i alla möjliga sammanhang och jag har fyra katter som gärna är i min närhet så de tål en liten mängd i luften men jag utsätter ALDRIG katterna för det direkt.

Katterna har också alltid möjlighet att lämna både rummet och huset om de vill. Och jag har oftast lägre doseringar än vad många generellt har. Så – ingen behandling med eteriska oljor på katter, någonsin. Inte ens lite. När jag förklarar detta för människor som frågar vilken olja de skall ha till sin katt brukar de svara: ”Ja, men jag tänkte bara ta lite grann!” Med hänvisning till fakta som just redovisats ovan så är svaret: ”Nej. Du skall inte ta något alls”.

Till katter använder man istället hydrolater. Det är det vatten som bildas när man utvinner eterisk olja. Oljan leds i ett rör, vattnet i ett annat. Detta vatten är milt och ofarligt, det innehåller inte de ämnen som kan vara giftiga men har fortfarande terapeutiska egenskaper och doftar underbart! Används ofta till hudvård som ansiktsvatten t.ex.

Den magiska världen av växternas helande förmågashutterstock_111064364

Så, nu när vi är klara över hur vi skall hantera oljorna så är vi redo att kliva in i en magisk värld av växternas helande förmåga. Vi kan använda dessa små droppar både för fysiska och psykiska ändamål. För att ta hand om krångliga magar, sår och blessyrer, svamp på tassar/hovar, ömma muskler, onda leder, snuva, hosta, spökande hormoner osv. Vi kan också ha dem som hjälp vid sorg, förändringar, ensamhetsproblem, stress, rädsla, ilska med mera. Naturligtvis är det viktigt att se problemet i sin helhet så att man inte bara försöker behandla ett symtom. Ilska kan bero på smärta, stress på att man inte blir förstådd eller får sina behov tillgodsedda, en krånglig mage eller eksem kan bero på felaktig kost.
Man kan använda oljorna genom att bara låta djuret dofta på dem. Det är otroligt kraftfullt och det näst snabbaste sättet att få in ett ämne i blodet efter att ge det intravenöst. Ämnena följer med inandningsluften ner i lungorna som syresätter blodet som sedan transporteras ut i kroppen.

Man kan också behandla lokalt som massageolja på ömma muskler, på sår och åkommor osv. Då tas ämnena även upp via huden in i kroppen.
Börja alltid med lägsta tänkbara dosering, dvs. 1 droppe. En enda droppe kan ju motsvara mer än ett kilo av växten är viktigt att komma ihåg.

Jag brukar låta djuret nosa på den eller de oljor jag skall använda för att se hur det reagerar. Tycker de om oljan så behöver de den, om de backar så gör de det inte och då tänker jag om. Man kan låta dem nosa på flaskan med stängd kork om det är en stark olja, tänk på att djur har ett helt annat luktsinne än vad vi har, det är så oändligt mycket starkare och nyanserat så de känner garanterat doften ändå om flaskan varit öppnad tidigare men nu är stängd.

Det är viktigt att se till så att en glupsk hund eller häst inte får tag på en flaska och sväljer av bara farten!

För en snabb effekt kan man ta en droppe ren eterisk olja i en glaserad skål (plast smälter som bekant) och hälla på kokande vatten. Då fylls rummet av en väldoftande ånga som man andas in och effekten blir omedelbar. Efter ca 20 minuter har oljan förångats och försvunnit ur rummet. För en mer långvarig effekt av en brukar jag blanda ut den eteriska oljan med vegetabilisk olja som bärarolja och sedan ta en droppe av blandningen och stryka ut i mina händer som jag sedan stryker över djuret. Eftersom djur kan slicka i sig oljan när den tvättar sig är det viktigt att hålla låg dos, och jag lovar, det räcker!

Jag behandlar också åkommor lokalt, t.ex. om en tik har besvärligt vid löp (tikar kan ofta ha mensvärk, precis som människor) så smörjer jag mjukt och lugnt in magen med en blandning som är kramplösande, smärtstillande och hormonbalanserande. Då skulle jag nog ta geranium, kamomill och ylang ylang utblandat i en bärarolja. Upprepa vid behov. Funkar naturligtvis lika bra på människor, om man har kraftiga blödningar skulle jag lägga till cypress också.

När man börjar läsa om oljor och deras fantastiska egenskaper inser man genast att man vill ha alla. Men det kanske är onödigt omständligt och dyrt. För att bygga upp ett bra start-apotek för både djur och människor som man kommer ganska långt med skulle jag rekommendera följande oljor.

Lavendel.

Universums healer nummer ett. Helar allt och alla, otröttligt och kärleksfullt. En mycket mild och ofarlig olja som kan användas av alla, även barn och gamla eller sjuka. Man lägger ofta till lavendel i blandningar, den stödjer och stärker effekten av milda oljor och slipar ner kanterna och dramatiken på de tuffare. Oumbärlig på småsår och blessyrer och framförallt brännskador. Lavendel är en av de få oljor man använder outspädd på huden i liten mängd. Man kan alltså droppa en droppe på ett sår eller en brännskada. Vid en brännskada tar jag lavendel på och sen en kompress med kallt vatten som späder ut och sprider oljan.

Kramplösande och lugnande på sinnet, bra vid sömnbesvär och stress och oro.

Kamomill

Kamomill finns i flera arter men vi utgår från den vanligaste som heter Kamomill roman. Också en mild, kärleksfull olja som alla tål. Man har i många tusen år använt kamomill för att läka sår, behandla hudåkommor, lugna oroliga magar och oroliga sinnen. Kamomill har en mycket kramplösande effekt på både kropp och själ. Använd gärna tillsammans med lavendel för ett dream-team som är lugnande och läkande utan att vara för tufft.

Eucalyptus radiata

Eucalyptus finns också i en mängd varianter men vi håller oss till den mildaste sorten som heter radiata och kan användas även av barn. Eucalyptus är oerhört anti-viral och dödar virus och bakterier. Den är cirkulationsökande så den passar i en massageolja och är underbar att ha vid besvär med luftvägarna som hosta, snuva då den rensar upp i bihålar och öppnar luftvägarna. Bra att ha om man vill rensa ut dålig energi, efter gräl eller jobbiga möten. En bra luftfräschare på många sätt med andra ord.

Geranium

Geranium är en pelargon som också kallas för Doktor Vesterlunds blomma och har länge använts för sin förmåga att hålla luften ren. Den har också en hormonbalanserande förmåga och är helt säkert en av andledningarna till att man ofta fann den i sovrummet hos farmor och mormor. Styrkan hos geranium är att den gör rent på djupet. Den drar ut ”skit” ur sår, bra att ha på stickor med andra ord. Den är också smärtstillande så jag använder den både på sår som gör ont, insektebett (drar ut giftet och stillar smärtan) och till mensvärk (smärtstillande och hormonbalanserande). Geranium har också en avskräckande effekt på fästingar och insekter. Gärna tillsammans med lavendel och eucalyptus.

Tea Tree

En olja som håller rent, bra mot svampinfektioner, hudåkommor, sår av allehanda slag. Vid längre tids användning kan den vara uttorkande på huden och är man känslig kan man istället byta ut den mot den mildare kusinen Niaouli, som faktiskt ofta rekommenderas att man använder till djur istället för Tea Tree. Jag brukar blanda Tea Tree (eller Niaouli) med lika delar lavendel och geranium för en superblandning som vi kallar för S.0.S. Den läker, gör rent, håller rent och är smärtstillande på alla åkommor. I stallet har jag en sprayflaska med vatten och blandningen i och sprayar på sår. Jag har alltid en liten flaska med den här blandningen i räckhåll, i handväskan, necessären, badrummet, stallet osv. Här kan jag ta en droppe rent i ett sår om det behövs. Eller så blöter jag en kompress och har en droppe på och lägger på området som behöver läkas.

Bergamott

Underbara bergamott. Vad tråkigt livet vore utan dig! Den är dels bra för matsmältningen och lugnar en nervös mage, man har traditionellt använt oljan mot inälvsmask och parasiter. Den är mycket bra mot infektioner, speciellt hals och urinvägar. Använd på hudåkommor av olika slag, på människor är den bra mot acne och fet hy och på djur är den oumbärlig till öron som ofta kan drabbas av svamp då oljan också har anti-svamp egenskaper. Men den mentala påverkan är det som gör att man ler bara man tänker på bergamott, den öppnar upp hjärtat, lyfter sinnet, släpper in solen genom mörka moln och får livet att kännas ljusare och lättare. Bra att lägga till om någon har ont och är psykiskt påverkad också med andra ord. Tillsammans med lavendel får den alla på gott humör och motar bort sura miner på morgonen. Lägger du till Eucalyptus får den en stark antivirus effekt som lindrar och läker onda halsar och snuva och hosta. Det man kan tänka på är att bergamott kan göra huden mer solkänslig.

Ylang Ylang

Oljornas yin och yang. Den här blommiga, underbara oljan har en fantastisk förmåga att skapa balans. Den är lugnande och harmoniserande. Den har en hormonell påverkan och kan balansera stökiga hormoner, ett supertips för PMS både hos människor och djur är att blanda geranium och ylang ylang. Hornen dras in i pannan igen och den eldsprutande draken lomar tillbaka in i sin håla. Så bitchiga ston som brunstar eller tikar som är skendräktiga och odrägliga kan med fördel lukta på den här blandningen. Ja, vi kvinnor också till många mäns lättnad. Använd ylang ylang för att skapa balans och lugn till andra blandningar, men – var försiktig med doseringen! Vid överdosering blir man illamående och får huvudvärk och blir allmänt trött och grinig.

shutterstock_157447103Lyssna på ditt djur

Håll låg dosering och blanda ut oljorna så kan du tryggt använda dem. Läs ditt djur och se deras reaktioner så att du har ett samspel. Tvinga inte djuret att bli behandlad utan bjud in det till aktiviteten och låt den få vänja sig och förstå vad som händer så att man bygger upp tillit. Flyttar sig hunden ifrån dig sitt kvar och låt den komma självmant, inga kommandon eller tvång. Samma sak med hästar. Jag har dem gärna lösa i stallet med en grimma på så att de kan röra sig för att släppa på spänningar i kroppen, vända sig emot mig och titta på mig för att se vad jag gör eller för att tala om att det känns bra eller att det räcker nu. Det skall vara ett samspel där djuret är den som styr eftersom dom oftast vet vad dom behöver, om man bara låter dem visa det. Och kom ihåg att i djurens värld har alla rätt att försvara sin kropp. Det är ingenting som handlar om ledarskap eller rangordning. Om ditt djur går in i försvar är det inte djuret som gjort fel, det är du som inte varit lyhörd och läst av det. Om en hund morrar är det en signal på att den känner obehag eller har ont. Lyssnar du på det har du visat att den kan lita på dig och kan slappna av. Samma sak med hästen. Om den inte respekterar människor utan går in i försvar bör man fundera på varför den gör så och hur man kan få den att känna tillit.

Lycka till med din upptäcks färd inom aromaterapin, det är en hel fantastisk värld att botanisera i!

Åsa på Tarotguiden – Hundpsykolog och Aromaterapeut

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Vivi Lindes podd. Välkommen till min blogg!

4 kommentarer

 1. Jasmine den

  Hejsan! Det finns en hel del som hävdar att eteriska oljor är giftiga för hundar med motiveringen “de flesta växter är, för hundar, giftiga”. Jag har köpt en schampokaka som innehåller eterisk olja av citrongräs och pepparmynta till min hund. När jag frågade de här personerna om varför eteriska oljor var giftiga och hänvisade till mitt schampoköp sa det att jag absolut inte ska använda detta schampo på min hund. Vad tycker du? Jag känner själv att dessa människor överdriver men samtidigt vill jag ju såklart inte skada min hund! Hon har fått lukta på schampot men hon verkade inte bry sig så mycket om doften..

 2. Erica den

  Hej!
  Jag använder vårolja för att motverka fästingar på mina katter, delar på pälsen och gnuggar in i huden. Är det farligt? Mina katter är mina babies så vill verkligen inte göra dom illa på något sätt. https://www.chippet.se/palsvard/fastingmedel/fastingolja-varolja.html

  Anledningen till att jag hamnade här var att jag vill hjälpa min katt charlie till att bli lite lugnare till sinnet, han är världens mysigaste men är väldigt lynnig och går på några få sekunder från mysig till arg och fäktas, så jag tänkte att jag kunde använda mig av eteriska oljor på något sätt, kanske i en diffuser. Såg även denna https://www.veterinarbutiken.se/beteende-och-harmoni/1030-pet-remedy-doftavgivare-med-lugnande-eteriska-oljor.html. och tänkte eventuellt att ha den i en diffuser eller köpa några av de oljorna separat. Är inte de oljorna ok för katter? Vill jättegärna använda diffuser själv hemma, har en del hälsoproblem. Läste även om hydrolat, är det ett alternativ?

  Har du annat tips för min Charlie?

  Tacksam för all hjälp!

 3. Anna den

  Hej,
  Om jag förstår dig rätt så kan diffuser, med LITE olja funka trots man har katt? Jag har otroligt torr inomhusmiljö pga luftvärmepump ovanför Tv:n, direktverkande el, så vill använda luftfuktare för att inte bli så knastrande torr i framförallt ansiktet… pga sjukdom ligger jag mycket framför Tv:n, och kisse i knät. Tror du hon går undan om hon skulle känns obehag från doften?

 4. Jennifer den

  Tack så mycket för infon! Det här var nytt för mig. Om man vid städ använder en naturlig linoljesåpa (utblandat med vatten) som har doft av syrenblom från eterisk olja, är det farligt för katten? Tänkte om (framtida, har ingen än) katten skulle få för sig att slicka på bordet eller så. Samma sak med tvättmedel med doft av eteriska oljor (Orange and Blossom från Seventh generation), är det farligt för katten att ligga i?
  Tack på förhand! 🙂

Lämna en tanke