Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Hälsotips i förkylningstider

0

Känner du dig ständigt omgivning av personer som hostar och nyser, oavsett om det sker på jobbet, i affären, eller hemma? Du är inte ensam. Här berättar vi om fem olika saker som du kan göra för att undvika att bli förkyld.

Tvätta händerna och undvik att vidröra ansiktet

Glöm inte bort att tvätta dina händer. Gör det så ofta du kan, särskilt efter ett besök på toaletten eller om du har rört vid till exempel en vattenkran eller ett dörrhandtag på en allmän plats. Försök också att inte röra vid ansiktet, även om det kan vara väldigt svårt. Det kan kanske låta lite fånigt, men i genomsnitt vidrör man sig i ögon, näsa, mun, eller någon annanstans på ansiktet ungefär var 20:e sekund. Detta gör att bakterier lätt kan komma in i din kropp. Använd gärna en alkoholbaserad gel för att rengöra händerna under dagen.

Gå och lägg dig i tidigt på kvällen

Sömnen är någonting som många av oss slarvar med, och särskilt under de tider på året då förkylningar härjar är det viktigt att få gott om sömn. Genom att se till att sova ordentligt säkerställer du nämligen att immunförsvaret är i gott skick.

Ät hälsosam mat som innehåller mycket vitaminer

Om du äter hälsosam mat med mycket vitaminer, kommer ditt immunförsvar att vara starkare. Den tid på året då flest människor drabbas av förkylning och influensa, är faktiskt samma tid som vi stoppar i oss allra mest godis och andra onyttigheter – mellan halloween och påsk. Fyll istället din tallrik med grönsaker till såväl lunch som middag, och ät frukt som mellanmål under dagen, så ger du din kropp bättre förutsättningar att hålla sig frisk.

Håll dig i form

Även om sommaren är över och vi pälsar på oss under vinterhalvåret, är det bra om du kan fortsätta träna och motionera även under den här tiden på året. Regelbunden motion är nämligen en annan faktor som kan öka immunförsvaret, och därmed förhindra att du blir förkyld och sjuk.

Ät zinktabletter

Om du känner att förkylningen börjar närma sig trots dina ansträngningar att hålla dig frisk, kan du med fördel ta en zinktablett. Forskning har nämligen visat att zinktabletter kan förkorta förkylningen. Zink binder an till viruspartiklarna och bidrar till att förhindra att åtminstone en del av dessa förökar sig. Zinktabletter kommer inte att hålla förkylningen borta, men de kan förkorta förkylningen och lindra effekterna av den.

Undvik spridning av förkylningsvirus

Oavsett om du har drabbats av förkylning eller personer runt omkring dig är sjuka, bör du om möjligt undvika att skaka hand under förkylningsperioder. Läkare är vanligtvis väldigt försiktiga med att skaka hand och det finns goda skäl till detta. Genom att skaka hand överförs nämligen förkylningar, influensa, och andra sjukdomar. Om du förklarar varför du ogärna skakar hand, är möjligheten stor att motparten har förståelse för ditt val att avstå från denna typ av hälsning. Du bör också undvika att vistas i närheten av människor som är förkylda, eller har andra sjukdomar som kan spridas via kroppskontakt eller luften.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke