Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Häxsabbaten Beltane

0

Beltane är en högtid som firas av många olika människor. Högtiden firas mellan 30:e april och 1:a maj varje år.

Var kommer Beltane ifrån?

Beltane som på irländska heter Lá Bealtaine och på skotsk gäliska Lá Bealltainn, och som också kallas för Cétamain, var faktiskt ursprungligen av kelternas största årsfester. Kelter är ett samlingsnamn på flera olika folkstammar som fanns cirka 1 000 år före Kristus i bland annat nordvästra Europa. Kelterna anses tillhöra den tidiga medeltiden i Europa. Högtiden Beltane var till guden Belenus ära. Belenus förekom inom den keltiska mytologin och var en av de högsta gudarna.

Beltane beskrivs faktiskt första gången av biskopen Cormac, där han hade sett att boskap hade drivits mellan två stora eldar. Detta gjorde utifrån att man trodde att det fanns en magisk mening med det, och att boskapen skulle på så sätt beskyddas från sjukdomar innan de leddes in på sommarbetet. Denna tradition har förekommit på Irland så sent som in på 1900-talet.

Vår- och eldfest

Beltane var också en vårfest eller högtid. Kelterna ansåg att denna fest markerade början på sommarhalvåret och vid denna tidpunkt vallades även boskapen ut till betesmarkerna. Beltane betydde ursprungligen lysande eller klar eld. Utifrån detta kom traditionen att tända stora eldar vid denna högtid, vilket vi i Sverige gör på Valborgsmässoafton som firas samma kväll. I Edinburgh hålls faktiskt en eldfestival vid denna tidpunkt och har gjort så ända sedan 1988. Eldarna låter man brinna hela natten lång, och askan kan man till exempel använda till att sprida på vårsådden.

Beltane har ändrats genom åren. Vissa specifika traditioner fanns i vissa byar eller samhällen, medan andra traditioner fanns inom hela kulturen.

Vad innehåller Beltane?

Vid Beltane sätts ibland en majstång ner i marken och symboliserar då Gudinnan och Gudens förening, och även kommande livskraft. Många, till exempel wiccaner, anser att Beltane är en fruktbarhetsfest då naturen spirar och deras förening som ger kraft åt jorden och sommaren och dess växtlighet. Vid Beltane är det vanligt att man firar och gestaltar föreningen med att genomföra den stora riten som det kallas med olika redskap. Man kan också symbolisera föreningen med hjälp av att plantera ett träd. Majstången lindas med olika band i flera färgglada färger. Man kan också passa på att önska sig något för året som kommer.

En del hoppar över eldar eller springer mellan eldar för att på så sätt markera en ny början och även göra sig av med saker som man inte vill bära på. Andra symboliserar det med kampen mellan Ekkonungen och Järnekskonungen. Det är Ekkonungen som till slut vinner på grund av att han är yngre och har mer livskraft. Man kan också välja en Majdrottningen som symboliserar den unga och fertila Gudinnan. Man firar också med sång, dans och god mat. Man brukar anse att högtiden handlar om själva livet, och handlar om glädje och livsenergi. Även blommor har en stor del i Beltane och för att fira Beltane bör man ha så många blommor som man kan skaffa, eller ha råd med.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke