Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Healing – Lär dig känna av energi

13

En första övning i att känna energi och ge sig själv healing

Allt är energi

När man ger healing så jobbar men med överföring av energi. Jag kan ibland tycka att det är lite märkligt att en del skeptiker tar så stort avstånd utan att tyckas fundera djupare i vad man gör, med tanke på att i princip det mesta i vårt samhälle idag är beroende av överföring av energi. De allra flesta av oss har en liten mackapär inom räckhåll som vi kan ringa med och prata med någon i rummet bredvid eller på andra sidan jorden om vi vill, hämta information eller kanske bara titta på tv. Vi kan ju som bekant göra en hel del mer saker med vår mobil eller dator- och allt är överföring av energi i olika frekvenser.

Vi består också av energi, från nivån av kvarkar och elektroner som bildar subatomer, som blir atomer, molekyler, celler osv. När vi ringer i mobilen så skickar vi energi på en viss frekvens, och den som är inställd på samma frekvens tar emot den och det är samma sak med oss. Så att kunna skicka och ta emot energi är ingen speciell gåva som bara några få utvalda har fått, alla har den möjligheten, precis som att alla kan ringa med en telefon.

Vår livsenergi

Inom de österländska traditionerna är livsenergi ett centralt begrepp. Inom kinesisk och japansk medicin kallas det för ”qi” shutterstock_220461988(uttalas ”chi” på kinesiska och ”ki” på japanska) och inom yoga och ayurveda kallas livsenergin för ”prana”. Alla övningar i yoga och qi gong syftar till att balansera och skapa ett fritt flöde av livsenergin i kroppen. Så har du praktiserat yoga eller qi gong någon gång så har du jobbat med att balansera din energi, oavsett om det var ditt syfte eller inte.

I kinesisk medicin har man sedan över 5000 år jobbat med utgångspunkt från qi. Den färdas i banor som kallas för meridianer längs kroppen och man stimulerar olika punkter på ytan av kroppen där energin är extra tät, s.k. akupunkter för att öka eller balansera energiflödet i kroppen med hjälp av nålar eller genom att trycka på punkterna med fingrarna. Vi föds med en viss mängd qi som vi härbärgerar och förbrukar under hela livet och vi fyller också på med ny qi i form av mat, dryck och frisk luft (på kinesiska heter det något så vackert som ”den tidigare himlens qi” och ”den senare himlens qi”).

Att lära sig känna energi

Man kan träna upp sin förmåga att kunna känna energi med olika övningar. Ingen förkunskap eller speciell förmåga behövs. Det är dock bra att tänka på att i möjligaste mån koppla bort all annan energi som vill ha vår uppmärksamhet. Lägg undan mobilen, stäng av dator, tv, radio osv. Du kan ha någon lämplig bakgrundsmusik som är anpassad för meditation och avslappning som hjälp att koppla av och skapa en barriär mot andra bakgrundsljud. Om du vill kan du tända ljus och gärna en aromalampa med oljor som t.ex. lavendel, mandarin/apelsin, frankinscense (olibanum), ylang-ylang. Det är inget måste men det är alltid bra att skapa en liten ritual som är en signal att det här är min tid med omtanke om mig själv. Det hjälper kroppen att snabbt komma ihåg att det är dags varva ner från beredskapsläget för flykt och kamp till lugn och ro-läget.

Övning – energibollen

Sitt på en stol med fötterna i golvet. Ha gärna en kudde svanken som stöd. Lägg händerna i knät med handflatorna uppåt.
Andas långa, lugna, djupa andetag. Känn hur luften fyller din bröstkorg, ända ner i magen med ny, frisk, fräsch luft och energi och att när du sedan långsamt släpper ut luften så försvinner den gamla förbrukade luften och energin ut ur dina lungor. Upprepa denna medvetna andning en liten stund.
Tänk dig sedan att du andas in energi i form av ljus. Andas in så att energin samlas ända ner i buken, i en punkt strax nedanför naveln, ungefär tre fingrars bredd ner. Denna punkt kallas för dan-tien på kinesiska (tanden på japanska och hara inom ayurvedan) och är centrum för livsenergin.
Känn hur du fyller på och bygger upp med energi, värme och ljus för varje andetag tills ljuset har expanderat och fyller hela din kropp, med centrum från dan-tien.
Rikta nu koncentrationen på dina händer i knät. Tänk dig att energi börjar strömma från handflatans mitt – där sitter speciella chakran som är energikanaler. Efter ett tag kan du känna att det börjar sticka, pirra eller kittla i händerna och att de blir varma. Nu är energiflödet igång!
Lyft upp händerna rakt upp från knäna upp till brösthöjd och håll dem så att handflatorna pekar mot varandra. Fortsätt känna att de vibrerar av energi.
Börja sedan att sakta föra dem mot varandra med full koncentration på hur de känns. Efter ett tag känner du att det blir som ett litet mjukt motstånd – där möts energin som strålar från den ena handen till den andra.
Nu har du en energiboll mellan dina händer! Känner du den? Lek lite med den, dra isär händerna lite och för dem mot varandra igen och känn på energin. Vänd på bollen och se hur det känns om händerna är horisontella mot varandra, snurra lite och bara vänj dig vid känslan av energi. Visst är det häftigt?! Det finns inget rätt eller fel så lägg ingen prestation i det utan prova och lek för att se hur det känns. Känner du ingenting? Ingen fara, det kommer. Prova att vara lite lugnare, lite långsammare i dina rörelser.
Tappar du bort dig och inte känner bollen längre kan du börja om. Andas och koppla av en liten stund. Koncentrera dig på händerna och känn att de blir varma, pirrar, sticks osv. Det som känns för dig är det rätta, det finns inget facit! Håll sedan händerna mot varandra i brösthöjd och för dem sakta mot varandra tills du känner motståndet igen.
Sitt en stund och känn hur du fyller din energiboll med ljus och kraft.
Lyft sedan upp dina händer med ljusbollen ovanpå huvudet och rikta handflatorna nedåt så att de pekat mot huvudets mitt där du har ditt kronchakra.
Känn hur energin från bollen strömmar ner i ditt huvud och ner i din kropp. Känn värmen som sprider sig.
För sedan händerna sakta nedåt framför kroppen, ansiktet, bröstet, magen ner till dan-tien (punkten nedanför naveln), känn hur energin fyller på din kropp med ljus och värme, som en helande dusch.
Sedan låter du händerna vila mot dan-tien en stund och fylla på med energi.
Sedan börjar du om, bygg upp energibollen mellan dina händer, lyft upp den ovanför huvudet och rikta händerna ner mot kronchakrat och känn hur energin strömmar, och fyll sedan på neråt med värme och ljus.
Upprepa några gånger tills du känner att det räcker. Sätt sedan ihop händerna med handflatorna mot varandra framför bröstet och tacka dig själv för healingen, sitt så en stund och känn värmen och friden i din kropp.
Grattis, du har nu gjort din första healingövning!

shutterstock_139072307Börja med dig själv

När man börjar träna sin förmåga att använda energi och healing så brukar man börja med sig själv. Man gör övningar för att känna och balansera energin och man har olika metoder för att ge sig själv healing. Även när man är mer avancerad och van skall man ge sig själv healing regelbundet, sedan behandlar man andra. Så här kan du med gott samvete vara självisk och unna dig massor med underbar, avkopplande, kärleksfull, helande energi – bara till dig, inte till någon annan! Jag brukar likna det med informationen man får när man flyger med småbarn: den vuxne tar syrgasmasken först, sedan kan man hjälpa andra.

Håll igång och fyll på med energi regelbundet

Gör gärna den här övningen regelbundet, helst en liten stund varje dag, 10 minuter räcker om du har ont om tid! Själv brukar jag göra en sån här övning innan jag skall göra något som kräver koncentration och energi för att bli lugn och fokuserad för att rena mig och fylla på med ny energi. Jag brukar alltid ta några minuter innan jag behandlar någon, oavsett behandlingens karaktär.
Prova att skicka energi till ett ställe där du har ont
Om du har ont någonstans kan du prova att bygga upp energibollen och sedan hålla den mot det ställe du har ont. Känn hur du fyller på den med ny energi i varje andetag och hur du med utandningen hjälper till att skicka energi från bollen in till kroppen.

Namasté Åsa – Reiki Master, Ört- och aromaterapeut och siare på Tarotguiderna

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

13 kommentarer

 1. Ewa den

  Hej, undrar när jag kan känna effekt av självhealing, alltså efter hur lång tid kan det tänkas hjälpa?
  Har mediterat länge och provar nu med övningarna här, som energibollen under meditation.
  Vänligen Ewa H

  • Vivi den

   Hej!
   Det beror på flera faktorer. Hur duktig man är och självklart på vad det är för healing som ska åstadkommas, nivåerna och orsakerna kan se vitt skilda ut. Healing kan handla om att både bli av med något och att förbättra. Det går inte att generalisera när det kommer till energier utan man får öva och känna sig fram. Vill man veta effekter mer specifikt så är det bästa att gå en healingkurs. Detta är ett första steg för att lära sig. kram vivi

 2. Nick den

  Hej!
  Jag skulle vilja lära mig mer om hur jag utövar healing, både på mig själv och andra. Övningen med bollen har jag gjort sedan långt tillbaks men har aldrig utvecklat det. Jag behöver knappt fokusera mig för att frammana bollen då jag upplever att det faller sig rätt naturligt för mig. Men jag vill lära mig mer om hur jag kan utveckla förmågan för att använda på konstruktiva sätt. Hur kan jag gå tillväga?

  Vänliga Hälsningar
  Nick

  • Vivi den

   Hej! Det bästa är att gå en kurs där du får personlig handledning. Böcker är också en bra väg. kram vivi

 3. Sofie den

  Hej, jag är väldigt ny inom detta. Men vill lära mig att heala framför allt mig själv. Denna övning med energibollen lät intressant. Finns denna övning någonstans som man kan lyssna på medan man gör den. Minns inte allt jag ska göra så måste stanna & läsa. Vore toppen med någon som läste den.. vet du om den finns på någon cd eller inspelad youtube klipp?

  • Vivi den

   Vet tyvärr inte. kram vivi

 4. Anita den

  Tack för en intressant läsning ❤️ jag blev uppmuntrad till healing för många år sen. Men jag va ung tidig tonåring och saknade det tålamodet.

  Igår satt jag ner och mediterade för första gången på länge kändes bra.
  ??

  • Vivi den

   Underbart! Kram vivi

 5. Stefan Hjalmarsson den

  Tack för att du lär ut..stämmer klockrent med energi bollen..

 6. Karin Lindgren den

  Hej jag har en fråga
  Jag skulle gärna vilja lära mej healing och så småningom själv kunna utöva den
  Jag heter Karin och är 74 år är jag för gammal?
  Vänligen Karin Lindgren

  • Vivi den

   Nej inte alls. Vill du så kan du. Kram vivi

 7. Sofi Nilsson den

  Vilken underbar sida!
  Jag är så tacksam över att jag hittade just denna och just nu.
  Det känns som om ett nytt kapitel i livet startar. Så spännande!! 🥰

  • Vivi den

   Underbart att höra. Varm kram vivi

Lämna en tanke