Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Healing med kinesisk medicin – En enkel qi gongövning för självhealing

0

All qi gong och yoga är ”medicinsk”

Vi hör ibland talas om medicinsk qi qong och medicinsk yoga. Eller till och med begreppet ”holistisk” som en speciell gren. Äntligen, tänker jag då, börjar vi i väst fatta vad det handlar om. I de länder där qi gong och yoga ursprungligen kommer ifrån är hela avsikten med aktiviteterna att förebygga och behandla ohälsa i kroppen. Hela ursprunget är vad vi skulle kalla för medicinskt, fast man inte använder den termen eftersom grundtanken är holistisk i sin helhet. Att vi sätter dessa termer på övningarna handlar om att vi i västerländsk medicin definierat att kropp och själ inte hör ihop och att kroppens delar skall betraktas som fristående från varandra.

Att vi består av energi är gammal kunskap

I Asien är är man sedan många tusen år tillbaka medveten om att livsenergi flödar i ett ständigt kretslopp i våra kroppar, och den kan hamna i obalans och syftet med de här övningarna är just att skapa och upprätthålla balansen i flödet för att förebygga uppkomsten av sjukdomar.

Det finns speciella qi gongavdelningar på sjukhus

På en del sjukhus i Kina finns det avdelningar där man enbart behandlar med qi gong. Läkare sätter ihop program med olika rörelser för att frigöra flödet i de meridianer där obalansen finns och genom att göra programmen flera gånger dagligen kan man återfå sin balans och hälsa. Det används också för att befrämja hälsa efter operationer eller vid kroniska sjukdomar och tillstånd.

Traditionell Kinesisk Medicin – TCM är många olika delar som bildar en helhet

Kinesisk medicin (TCM) består av flera olika grenar som samverkar, örtmedicin, moxa, akupunktur, qi gong och massage – tuina. Kosten spelar också en stor roll, och eftersom det är ett holistiskt tänk är det inte en speciell dietmodell man följer som vi ofta gör i väst, utan just det som den personen behöver i sitt unika tillstånd. Värt att notera är att många läkare i kinesisk medicin också är utbildade läkare i västerländsk medicin och väljer det bästa ur båda världarna.

Qi gong är en självklar del av vardagen i Kina

Så, att göra qi gong eller yoga kan alltså vara ett sätt att behandla sig själv likväl som att gå och få akupunktur eller massage av en terapeut. När vi i väst använder begreppet energi i läkande termer brukar det benämnas som healing. Qi gong är en självklar del av vardagen i Kina och utövas på gator och torg, på väg till jobbet, på jobbet, i trappuppgången till huset, överallt. Det är inget man går på ett pass någon eller några gånger i veckan för att ägna sig åt. Och det är så mycket mer än bara stretchande rörelser eller en balansövning som vi kanske kan se det som. Det är grundläggande för hälsan att man har balans och fritt flöde av energi i meridianerna. Lika självklart som att vi borstar tänderna för att få bort dagens måltidsrester som ligger och blir ofräscha mellan tänderna, lika självklart är det för kineser att utöva qi gong för att rensa, balansera och fräscha upp i kroppens energiflöde.

En enkel men kraftfull övning för självhealing

Nu skall du få lära dig en enkel men kraftfull qi gongövning där du ger dig själv healing och samtidigt lär dig känna energin, eller qi som det kallas för i Kina, på ett väldigt konkret sätt.

Att börja dagen med den här rörelsen några minuter rensar din kropp och dina inre organ från gammal, stagnerad qi och fyller på med ny, fräsch energi. Du känner dig mjuk, lugn och vitaliserad efter den här övningen. Jag använde ofta en sådan här typ av övning innan jag skall jobba med healing för att rena mig och få igång ett energiflöde.

Vi börjar med att stå i grundposition för qi gong.
• Fötterna i höftbredd med tårna pekande rakt fram.
• Lätt böjda knän, tänk dig att du skall sätta dig på en bordskant. Om du låser knäna stoppar du energiflödet, så mjuka knän.
• Armarna hänger avslappnat ner längs sidorna, slappna av i axlarna. Tänk dig att du skall hålla fast ägg mjukt under armhålan så får du rätt position.
• Andas med magen, inte bröstet. Andas in genom näsan, ut genom munnen.
• Känn att du är avslappnad och mjuk i kroppen.

Sedan går vi vidare till övningen
Övningen består av tre olika delar, först att öppna upp ditt medvetande, sedan dina ögon, och sen rörelsen där du samlar ihop qi och fyller på och renar dig med.

Medvetandet
• Det första steget i den här övningen är att öppna upp ditt medvetande för energin omkring dig.
• Tänk dig att du står på toppen av ett högt berg och förnimmer all energi omkring dig med alla dina sinnen. Allt består av qi och du riktar hela ditt medvetande ut mot världen och universum.
Blicken
• Det andra steget är att öppna upp ögonen, stort, så att du ser och tar in alla energi från himmel och jord utan att något kan störa dig eller fånga din uppmärksamhet.
Rörelse, samla ihop qi
• Nu skall du lägga till rörelse, med hela din blick och hela ditt medvetande fokuserat på all qi omkring dig, börja röra armarna uppåt och utåt sidorna från kroppen, sakta upp mot huvudet i en cirkel. Tänk dig att du samlar ihop qi från omgivningen mellan dina armar i en bågrörelse.
Händerna ovanför huvudet
• Stanna när händerna är ovanför huvudet och rikta handflatorna mot främre fontanellen, strax framför huvudets mittpunkt. Böj huvudet svagt framåt och känn hur energin flödar mot huvudet.
Medvetandet inåt
• Nu skall du dra ihop din energi och fokusera på dig själv och ditt inre. Dra tillbaka uppmärksamheten och låt ögonen bli halvslutna utan direkt fokus på något i omgivningen, alla sinnen är vända inåt.
Dra qi neråt och rena kroppen
• Känn energin du har samlat ihop i händerna. Känn att det är som ett moln av renande morgondimma som du sköljer nedåt genom din kropp genom att sakta föra ner händerna framför kroppen. Känn hur denna lätta, rena qi blandar sig med din inre qi och fyller på med nytt samtidigt som det sköljer med sig gammalt. Som en slags mjuk energidusch.
• Långsam rörelse nedåt, känn energin i dina händer och i din kropp. Låt energin skölja igenom dina inre organ.
Stanna vid naveln och fyll på
• När du når naveln låter du händerna stanna strax nedanför naveln. Där ligger Dan Tien, ett energicenter där vi lagrar qi i kroppen. Låt händerna stanna en stund och känn hur du fyller på med ett lager av qi.
Skölj bort gammal qi ner till jorden
• Fortsätt sedan framåt och böj dig lätt fram så att händerna till slut är i nivå med knäna. Tänk dig nu att du transporterar ner den gamla qi som inte behövs i din kropp på vägen ner. Den åker ner i marken genom dina fötter och blir kompost som omvandlas till ny qi av universum.
Räta mjukt på dig tillbaka till grundpositionen och upprepa övningen.

En gång till i ett svep:
• Öppna upp dina sinnen och lägg ditt fokus på omvärldens energi.
• Öppna ögonen och var helt i kontakt med all qi på jorden och i himlen.
• Samla ihop qi genom att dra händerna långsamt upp från sidorna, uppåt, utåt i en båge upp mot huvudet där händerna möts, stanna där med handflatorna pekande mot huvudet.
• Vänd fokus inåt, dra ihop din energi från omvärlden och låt ögonen bli halvslutna.
• Skölj långsamt nedåt med händerna framför kroppen med energin du har hämtat.
• Stanna vid Dan Tien nedanför naveln och tanka energi.
• Skölj sedan ner den gamla energin mer mot jorden, genom att sakta föra händerna ner mot knäna, böj dig lätt framåt tills du är i knähöjd och känn hur energin rinner ner och bort genom fötterna.
Om du känner att det är något ställe som behöver lite mer qi kan du stanna där en stund när du för ner qi från huvudet, låt din känsla och dina händer guida dig.
Upprepa övningen nio gånger.
Avsluta med att vila händerna över magen och bara fokusera på din andning i ca 30 sekunder.
Sen är du redo att ge dig i kast med en ny dag, lugn, balanserad och påfylld av ny energi.

Åsa – diplomerad Akupressör TCM

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke