Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Henry Cornelius Agrippa

0

Henry Cornelius Agrippa, även känd som Agrippa av Nettesheim, föddes den 14:e  september 1486 i Köln och levde till år 1535. Hans förnamn var egentligen inte Henry utan Heinrich, och han var en tysk läkare, jurist, soldat, teolog, ockult författare och ett universalgeni. Han studerade vid universitetet i Köln mellan 1499 och 1502, då han var blott 13-16 år.

År 1508 reste han till Spanien för att arbeta som legosoldat. Han var även kapten i den tysk-romerska kejsaren Maximilian I:s armé och dubbades där till riddare.

Agrippa först och främst en författare

Agrippa gjorde sig dock främst känd för de böcker som han författade. Han skrev böcker på en rad olika ämnen, däribland militärteknik och äktenskap. Hans mest kända verk är dock De occulta philosophia (“Om den hemliga filosofin”), vilken gavs ut 1510 och senare även i en omarbetad upplaga år 1533.

I detta verk försvarade Henry Cornelius Agrippa den “förbjudna filosofin”, eller magin som den också kallades, vilken härstammar från flera olika mytomspunna traditioner: alkemin, astrologin och kabbalan. Detta verk innehöll tre volymer.

Den grundläggande tanken i De occulta philosophia är att Gud ur tomma intet hade skapat flera olika världar, varav tre bestått av alltet. Detta alltet ska ha utgjorts av elementen, stjärnornas himmelska värld och änglarnas begripliga kosmos. Dessa världar och de ting som existerar i dessa har begåvat med spiritus mundi(själen och tillika det femte elementet), som står över de fyra klassiska elementen.

Enligt Agrippa baseras magins effektivitet på kopplingen mellan dessa tre världar. Endast den mänskliga anden kan upptäcka de dolda krafter som förekommer i materia, och med hjälp av dessa kan människan också åkalla större krafter.

Kontroversiella åsikter från en kontroversiell person

Många av hans åsikter betraktades som kontroversiella. Hans tidiga föreläsningar om teologi upprörde kyrkan. Han försvarade även en kvinna som stod anklagad för häxeri 1520, vilket ledde till att han jagades ut ur Köln av inkvisitionen. På sin tid anklagades Agrippa ofta för att vara en charlatan, en person som för sin egen vinning utger sig för att vara något som han eller hon inte är. En bedragare helt enkelt.

Efter hans död har berättelserna om honom varit många till antalet. Vissa menar att han inte bara var en alkemist utan snarare en demonisk magiker, eller till och med en vampyr.

Man diskuterar fortfarande med jämna mellanrum Agrippas personlighet och meriter, såväl som författarskapet för hans böcker. Han har beskrivits som en ärlig, orädd och generös man men något högfärdig, varigenom han flertalet gånger på egen hand försummat sina möjligheter att nå framgång. Han har även betraktats som en vetenskaplig svindlare.

Agrippas motsägelsefulla verk

Henry Cornelius Agrippa författade även verketDe incertitudine ac vanitate scientarum (“Om vetenskapernas osäkerhet och fåfänglighet”, som gavs ut 1527. Detta verk är en satir över det tillstånd som på denna tid rådde inom de olika vetenskaperna.

Detta har lett till att en fråga uppstått kring varför han nästan samtidigt publicerade två verk som i grund och botten motsäger varandra. Man har inte funnit någon tillräckligt tillfredsställande förklaring till detta, vilket Agrippa själv på sin tid var medveten om.

Denna konflikt symboliserar dock den tidsålder i vilken Agrippa levde. Den visar också det synsätt som dominerade i Tyskland under renässansen.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke