Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Hera – kvinnornas, moderskapets och äktenskapets gudinna

0

Gudinna – Sveriges största mediala portal drivs av Vivi Linde – Tarotlinje, Bloggportalen Andlig Livsstil, Mediumpodden, Veckans astro/tarot, artiklar & meditationer

Hera – himlens drottning

Hera är himlens drottning inom den grekiska mytologin. Denna gudinna är även kvinnornas, moderskapets och äktenskapets gudinna. Hon blir allt som oftast upprörd av sin makes otrohetsaffärer och är kanske mest känd för sina hämndaktioner gentemot Zeus många älskarinnor.

Hera är nämligen maka till den mäktige Zeus och därmed också drottning över Olympens olika gudar och gudinnor. Hon beskrivs ofta i termer som att hon skulle ha oxögon, gyllene sandaler och vita armar. Dessutom beskrivs hon som djärv, listig och mäktig, men ändå är hon förmodligen mest känd för sina mindre smickrande egenskaper.

Som vi redan har varit inne på är Hera en svartsjuk och hämndlysten gudinna som har svårt för sin makes otrohetsaffärer. Hon blir ofta förargad av dessa och söker därför hämnd mot hans många älskarinnor, såväl de gudomliga som de vanliga döda. Hennes konstanta ilska och oförmåga att utkräva hämnd är egenskaper som många kvinnor i det forntida Grekland tog till sig och tilltalades av.
Himlens drottning Hera har ett fascinerande släktträd
Hera är dotter till Kronos och Rhea, de bägge titanerna som tog över makten från de två ursprungliga gudarna Uranos och Gaia och därigenom etablerade sig som universums härskare. Allt som allt hade Hera inte mindre än fem gudar och gudinnor som syskon. Dessa var systrarna Hestia och Demeter samt bröderna Zeus, Hades och Poseidon.

Hera var också gift med Zeus – äktenskap mellan bröder och systrar var vanligt förekommande i de övre samhällsskikten i många forntida civilisationer. Så var bland annat även fallet i antikens Egypten. Därmed återspeglades även detta i de olika civilisationernas mytologiska berättelser. Däremot var det långt ifrån säkert att äktenskapen mellan två syskon alltid var särskilt lyckliga. Men Hera gjorde vad hon kunde för att säkerställa att hennes äktenskap skulle hålla även i de tuffaste av tider.

Tillsammans med Zeus fick hon flera barn:

● Eileithyia, moderskapets och barnafödandets gudinna
● Hebe, ungdomens gudinna
● Hefaistos, eldguden
● Ares, krigsguden.
Hon förekommer ganska sällan i populärkulturen
Flera av de mytologiska berättelser som Hera förekommer i är ganska spektakulära. Till exempel var en av hennes första upplevelser en händelse då hon svaldes av sin far, Kronos. Zeus räddade dock henne och tillsammans härskade de alltså över Olympen, gudarnas och gudinnornas hemvist.

Till skillnad från mer kända grekiska gudar såsom Zeus och Herakles har dock Hera inte förekommit särskilt ofta i populärkulturen. Till exempel har hon bara en biroll i bakgrunden i Disneys tecknade film Herkules från 1997. I filmen har Disney dock tolkat den ursprungliga berättelsen om henne på ett intressant sätt. Hon spelar nämligen Herkules älskvärda moder som blir väldigt förskräckt när det nyfödda barnet görs dödligt och tvingas leva bland människorna.

Överlag är faktiskt inte himlens drottning Hera en särskilt välutvecklad karaktär i de fall som hon förekommer i populärkulturen. Detta kan kanske ha att göra med att det finns en viss förvirring och ett oförstånd kring hennes egentliga personlighet. Hon är nämligen en varelse som ofta förkroppsligar sinnebilden av en trogen mor och maka. Detta trots att hon ständigt försöker straffa dem som kommer i hennes väg på ett ondskefullt sätt.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke