Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Hildegard av Bingen – helgon och mystiker

0

Hildegard av Bingen – medeltidens mångsidiga mystiker

Hildegard av Bingen är en fascinerande person som levde på medeltiden. Hon föddes år 1098 i Böckelheim, Tyskland och kom att bli en framstående mystiker, författare, kompositör, filosof, läkare och botaniker. Hon var med andra ord mångsidig och hade stor inverkan på många olika områden. Detta gör henne till en av de kanske allra mest intressanta personligheterna från medeltiden.

Hildegards liv och verk ger oss dessutom en unik inblick i en tid då kvinnors röster sällan blev hörda. Hennes eko har dock bestått genom århundradena och fortsätter att höras och inspirera än idag.

Hildegard av Bingen levde inom klostrets murar

Hildegard tillbringade större delen av sitt liv inom klostrets murar. Hon skickades dit i ung ålder för att få en religiös utbildning. Vid 38 års ålder blev hon abbedissa för sitt kloster. Det var i denna miljö som hon började få visioner – gudomliga uppenbarelser som hon sa var meddelanden direkt från Gud. Dessa visioner blev kärnan i hennes skriftliga verk, där hon utforskade teologiska, kosmologiska och profetiska teman.

Hildegards bidrag till medicinen och naturvetenskapen är lika imponerande som hennes teologiska och filosofiska verk. Hon skrev bland annat om människokroppens funktioner och sjukdomar. Dessutom berörde hon örternas och växternas helande egenskaper, samt sambandet mellan människors hälsa och naturen. Hennes verk Physica och Causae et Curae är tidiga exempel på holistisk läkekonst och visar på en stor förståelse för medicinalväxter.

Hon låg i framkant på många olika områden

Hildegard av Bingen gjorde även ett avtryck inom musiken med sina kompositioner. De ses än idag som några av de viktigaste bidragen till den tidiga kyrkomusiken. Hennes musik och texter beskrivs ofta som mystiska och upplyftande. De var avsedda att föra åhörarna närmare det gudomliga. Verket Ordo Virtutum är ett av de tidigaste kända moraliska skådespelen och det visar hur banbrytande hon var inom den medeltida musiken och teatern.

Hildegard låg också i framkant när det gällde kvinnors utbildning. Hon grundade två kloster där kvinnor kunde få en omfattande utbildning som låg långt före sin tid. Genom sitt ledarskap och sina skrifter utmanade hon de rådande könsnormerna och visade att kvinnor kunde vara både intellektuella och andliga ledare.

Hildegard av Bingen helgonförklarades år 2012

Trots att Hildegard levde för mer än 900 år sedan är hennes arv lika relevant idag som då. Hon blev formellt helgonförklarad och utnämnd till kyrkolärare av påven Benedikt XVI år 2012. Detta var en bekräftelse på Hildegards tidlösa betydelse för den katolska kyrkan och hennes fortsatta inflytande på personer som i modern tid söker efter andlighet och kunskap.

Hildegard av Bingen var långt före sin tid på flera sätt och vis. Hon låg inte bara i framkant som mystiker utan även som vetenskapskvinna, teolog och konstnär. Hennes liv och verk är en fascinerande del av den europeiska kulturhistorien och inspirerar fortsatt människor världen över. Hildegards arv är ett bevis på kraften i visionen, tron och uthålligheten. Med dessa egenskaper kunde hon skapa verk som står emot tidens tand och göra ett avtryck i historien som varar för evigt.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke