Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Idun – Ungdomens gudinna

0

Idun – Ungdomens gudinna i den nordiska mytologin

Den nordiska mytologin är fylld med gudar och gudinnor som styr över olika delar av livet och universum. Varje enskild gud eller gudinna har sina egna unika egenskaper och roller, och tillsammans spinner de en komplex och fascinerande tråd av uråldrig tro. Bland dessa olika figurer finns bland andra Idun, ungdomens gudinna. Hon förkroppsligar ungdom och föryngring samt ser till att hålla gudarna evigt unga.

Ungdomens gudinna har till uppgift att föryngra gudarna

Idun är alltså ungdomens gudinna och förknippas primärt med just ungdom och odödlighet. Hennes magiska äpplen ger gudarna deras eviga ungdom och vigör. Tack vare sin viktiga roll är hon en oumbärlig karaktär i den nordiska mytologin. För utan henne och hennes magiska äpplen skulle gudarna börja åldras och förlora sina krafter.

Lämpligt nog framställs Idun ofta som en vacker mö, hållandes i en låda eller korg med äpplen. På fornnordiska betyder hennes namn “evigt ung” eller “den föryngrande”, vilket alltså väldigt väl speglar hennes roll.

Det finns flera andra gudinnor inom diverse forntida religioner som påminner mycket om Idun, sett till hennes roll. Några exempel på sådana är de tre grekiska gudinnorna Hebe, Afrodite och Eos. Det går även att urskilja vissa likheter med en annan fornnordisk gudinna, nämligen Freja.

Idun förekommer inte extremt ofta i de mytologiska berättelserna

Idun må inte förekomma lika ofta i de mytologiska berättelserna som till exempel gudarna Oden, Tor eller Loke. Men ungdomens gudinna förekommer trots allt i några viktiga berättelser, och hennes karaktär är som sagt viktig inom den nordiska mytologins värld.

En av de mest anmärkningsvärda berättelserna där hon förekommer är den där hon förs bort av jätten Tjatse. Hon luras bort från Asgård, gudarnas hemvist, av Loke och tillfångatas av Tjatse. Detta på grund av att Tjatse vill lägga beslag på alla hennes föryngrande äpplen. I Iduns frånvaro börjar gudarna åldras och försvagas, och de inser då hur pass beroende de är av ungdomens gudinna och hennes magiska äpplen.

Skojaren Loke är den gud som från början lurade Idun in i fällan, och han tvingas även att komma till hennes undsättning. Efter mycket om och men lyckas Loke föra Idun och hennes äpplen tillbaka till Asgård, varpå gudarna återfår sin ungdom och livskraft igen.

Hon symboliserar ungdomen, förnyelsen och livscykeln

Iduns karaktär symboliserar kärnan i ungdomen, förnyelsen och livscykeln. Hennes magiska äpplen är inte bara en symbol för den fysiska ungdomen – de symboliserar även den ständiga andliga och emotionella förnyelsen. I tuffa tider kan berättelsen om ungdomens gudinna Idun påminna oss om vikten av föryngring. Det är trots allt den som är nyckeln till att vi människor ska lyckas behålla vår ungdom och livskraft.

I en mer modern kontext kan Idun även ses som en inspirerande figur då hon uppmuntrar oss att ta hand om oss själva och att ägna oss åt aktiviteter som föryngrar oss och skänker glädje. Detta kan vara ett bra sätt att håll fast vid den inre ungdomen. Hon betonar även vikten av att vårda själen, att detta är minst lika viktigt som att ta hand om våra fysiska kroppar.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke