Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Indiska gudar – sex av de viktigaste hinduiska gudarna

0

Indiska gudar – sex av de viktigaste hinduiska gudarna

Det finns mängder av gudar och gudinnor inom hinduismen. De allra viktigaste är dock de tre som ingår i treenigheten – Brahma, Vishnu och Shiva. Det finns dock även flera andra viktiga och intressanta indiska gudar. Här tittar vi närmare på de tre nämnda gudarna samt ytterligare några betydelsefulla sådana!

Brahma – skaparen

Brahma är tillsammans med Shiva och Vishnu medlem i den hinduiska treenigheten, trimurti. Han är skaparguden och har skapat allt i universum. Skapandet har skett tidvis då man inom hinduismen menar att tidsrymden är cyklisk. I princip allt skapas därför och uppehålls en viss tid innan det förstörs för att kunna skapas på nytt i sin ideala form.

Brahma framställs som en gud med fyra huvuden vilka tros representera de fyra delar av den forntida boksamlingen veda. Det är dock även möjligt att de fyra huvudena representerar det hinduiska kastsystemet.

Vishnu – uppehållaren

Även Vishnu är alltså en del i treenigheten inom hinduismen. Av alla indiska gudar är det han som skapar ordning och reda i universum. Detta görs alltså efter att Brahma har skapat allt och innan Shiva i nästa skede förstör det.

Vishnu finns i flera olika former, varav Rama och Krishna är två av dessa. Rama är en av de mest älskade hinduiska gudarna och framställs som den perfekta sonen, brodern, maken och kungen. Krishna är fylld av lekfulla spratt och har lovat mänskligheten att vid behov visa sig och nedstiga till jorden för att skydda dharman (d.v.s. Buddhas lära).

Shiva – förstöraren

Den tredje medlemmen i den hinduiska treenigheten är Shiva, förstöraren. Precis som hans titel antyder har han till uppgift att förstöra allt i universum. Detta som en förberedelse inför nästa tidscykel. Hans kraft att förstöra är alltså inte av ondo utan istället av godo – utan förstörelsen skulle inte allt kunna skapas på nytt av Brahma.

Ganesha – undanröjaren av hinder

Ganesha är en av de indiska gudar som nog är mest känd för de som inte är följare av hinduismen. Han avbildas ofta med ett elefanthuvud och har en väldigt speciell plats i hinduernas hjärtan. Han anses nämligen vara en undanröjare av hinder och är dessutom förstöraren Shivas förstfödde son.

Indra – gudarnas konung

Indra är konungen av alla indiska gudar. Han är med andra ord hinduismens svar på Oden eller Zeus. Han har också flertalet olika roller i de tidiga hinduiska texterna. I egenskap av kung leder han de andra gudarna. Han uppbådar dessutom regn då han också är åskguden. Till råga på allt är han även en slags krigsgud som har besegrat otaliga mänskliga och övermänskliga fiender.

Hanuman – vindguden

Hanuman är en indisk gud som ofta porträtteras med ett aphuvud. Han är en symbol för fysisk styrka, mod och lojalitet. Han är också hinduismens vindgud. Enligt legenden ska Hanuman kunna förstora sin kropp närhelst han önskar, flyga över havet, bära ett berg i sin handflata och starta bränder med sin eldiga svans.

Det är vanligt att hinduer i svåra tider börjar mässa hans namn eller sjunga hans hymn. De tror nämligen att Hanuman kommer rädda dem från rädslor och faror om de tillber honom.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Vivi Lindes podd. Välkommen till min blogg!

Lämna en tanke