Kärlekens gudinna – Sveriges största mediala portal drivs av Vivi Linde – Tarotlinje, Bloggportal, Mediumpodden, Veckans astro/tarot, artiklar. Ishtar
Ishtar – Kärlekens gudinna och himlens drottning
Isthtar var kärlekens gudinna och himlens drottning enligt de personer som bodde i det forntida Mesopotamien (nuvarande Irak). Hon var den allra viktigaste kvinnliga gudinnan i deras religion. Det finns flera likheter mellan henne och en tidigare sumerisk gudinna, nämligen Inanna. Akkaderna valde dock att kalla henne Ishtar och detta namn använde dem för denna gudinna från omkring år 2300 f.Kr. och framåt.
Ishtar är en mångfacetterad gudinna som:
- Kärlekens gudinna. Hon är kärlekens, sexualitetens och fertilitetens gudinna. Hon är ansvarig för allt liv men ses ändå inte som en modergudinna.
- Krigets gudinna. Hon är krigets gudinna och avbildas ofta bevingad och beväpnad.
- Himlens drottning. Hon är himlens drottning och associeras med såväl planeten venus som med morgonstjärnan och aftonstjärnan.
Till en början var Ishtar främst förrådets gudinna
Till en början associerades hon med de förråd där människorna på den här tiden förvarade sina resurser. Därför blev hon initialt personifierad som köttets, dadlarnas, spannmålets och ullens drottning. Tack vare detta kom förrådsporten att bli känd som hennes emblem.
Men hon var även regnet och åskvädrets drottning, vilket gjorde att hon associerades med himmelsguden An. Hon blev ofta avbildad tillsammans med ett lejon, vars vrål fick representera åskan. Den makt som har tillskrivits henne i krig tros ha uppstått till följd av hennes koppling med stormar och oväder.
Ishtar kom med tiden att utvecklas till en mer komplex gudomlig figur
Det främsta arv som tillskrivs Ishtar från den sumeriska mytologin är rollen som fertilitetens gudinna. Men med tiden kom hon dock att utvecklas till en mer komplex varelse. I myterna omges hon av död och förödelse, och hon är en gudinna som kännetecknas av motstridiga krafter såsom eld och eldsläckning samt glädje och tårar.
Den version av Ishtar som akkaderna berättar om är också i högre utsträckning en himmelsk varelse som förknippas med planeten Venus. Tillsammans med med solguden Shamash och månguden Sin bildar hon en andra himmelsk triad. Den symbol som hon associeras med är då en stjärna som har antingen 6, 8 eller 16 strålar och är belägen inuti en cirkel.
I egenskap av Venus gudinna förkroppsligar hon också kärleken. Därför anses även Ishtar vara kärlekens gudinna. Hon var också de prostituerades beskyddare. En del av den tillbedjan av henne som ägde rum skedde troligtvis i form av prostitution inuti tempel. Hon var en gudinna som man tillbad i hela det forntida Mellanöstern.
I de senare myterna var Ishtar även känd som himlens och universums drottning. Då tog hon på sig den makt som de sumeriska gudarna Enki, Enlil och An tidigare besatt.
Hon var en av de mest komplexa och mäktiga gudinnorna
Utöver att vara en av de mest komplexa mesopotamiska gudarna och gudinnorna var Ishtar även en av de mest framstående sådana. Hon beskrivs upprepade gånger som himlens drottning och som den gudinna vilken besitter alla de stora gudomliga krafterna.
Dessutom framställs hon ofta som en mäktig gudinna som red ut i strid på sju enorma hundar (eller möjligtvis lejon). De övriga mesopotamiska gudarna och gudinnor fruktade henne när hon var på krigsstigen.