Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Jaktens gudinna Artemis – såg till att naturlagarna bevarades

0

Artemis – jaktens gudinna i grekisk mytologi

När du tänker på grekisk mytologi kanske du först ser Zeus, Hera eller kanske Athena framför dig? Men vi ska inte glömma bort Artemis – jaktens gudinna. Hon är en av de mest fascinerande och mångsidiga gudinnorna i den gamla grekiska mytologin. Läs vidare för att lära dig mer om henne!

Vem var Artemis?

Artemis var dotter till Zeus, gudarnas kung, och titanen Leto. Hon hade en tvillingbror vid namn Apollo som ofta förknippas med solen, musiken och spådomen. Artemis föddes på ön Ortigia, men varken hon själv eller hennes mor blev kvar där särskilt länge. Detta då Leto flydde från Zeus svartsjuka hustru, Hera.

Redan från en ung ålder visade Artemis sig ha en naturlig fallenhet för jakt. Hon var också känd för att vara skicklig med pilbågen, en gåva som hon fick av sin far. Hon tros ha levt i skogarna och vandrat över berg och dalar tillsammans med en grupp nymfer och andra följeslagare, vilka ofta beskrivs som jungfrur.

Rollen som jaktens gudinna

Artemis har en stark koppling till naturen och djurlivet. Namnet Artemis kan ha förhistoriska rötter och har sagt vara kopplat till olika ord från äldre språk som kan ha betytt “björn” eller haft andra betydelser. Hon var naturens, djurens och jungfruarnas beskyddare.

I sin roll som jaktens gudinna såg hon också till att naturlagarna och balansen bevarades. Hennes koppling till djuren berodde inte bara på att hon var en skicklig jägare utan också på att hon skyddade dem. Det är denna dubbla roll som gör henne unik inom den grekiska mytologin.

Artemis egenskaper och symboler är djupt rotade i hennes identitet. De mest kända symbolerna är:

  • Pilbågen och pilarna. Dessa är tecken på hennes skicklighet med pilbågen och roll som jägare.
  • Månen. Hon förknippas ofta med månen, precis som hennes bror Apollo associeras med solen. Ibland avbildas därför Artemis med en månskära.
  • Framför allt hjortar och björnar är heliga för denna gudinna. De återspeglar hennes koppling till vildmarken och djurlivet.

Artemis arv lever fortfarande kvar

Artemis dyrkades flitigt i antika Grekland. Särskilt populär var hon i områden som var rika på skogar och vilda djur. Ett av de mest berömda templen tillägnade henne var Artemistemplet i Efesos, ett av världens sju underverk. Hennes följare firade också flera festivaler som ägnades åt att hedra gudinnan och upprätthålla de värden hon stod för.

I modern tid fortsätter Artemis att vara en symbol för oberoende, styrka och kopplingen till naturen. Berättelserna om henne inspirerar och fascinerar fortfarande människor världen över genom böcker, filmer och konst. Hon är en kraftfull och självständig gudinna i den grekiska mytologin som påminner oss om vikten av att respektera naturen och de varelser som har bott i den långt innan den första människan såg dagens ljus.

 

Så i slutändan är Artemis mer än bara jaktens gudinna – hon är en symbol för frigörelse och en påminnelse om vårt ansvar att bevara och värna om den värld vi lever i. Om man tänker efter inser man att hennes värderingar känns lika relevanta idag som de gjorde för tusentals år sedan.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke