Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Johannesört har använts som medicinalväxt i tusentals år

0

Johannesört – en ört som länge har använts för att heala

Johannesört är en medicinalväxt som har fått sitt namn från Johannes döparen. Växten blommar från omkring Johannes döparens dag, den 24 juni, till augusti. Enligt en gammal legend ska örten ha vuxit på den plats där den berömde döparen halshöggs. Djävulen ska också ha varit rädd för örten och dess helande egenskaper, vilket ska vara anledningen till att denne har perforerat örtens löv.

Om johannesört

Det vetenskapliga namnet för johannesört är Hypericum perforatum. Detta botaniska namn ska enligt uppgift vara kopplat till det sätt på vilket de gamla grekerna använde örten. De hängde nämligen denna medicinalväxt över bilder föreställande gudarna för att avskräcka onda andar.

Växten har väldigt djupa rötter och en tveeggad stam samt gula blommor med fem blomblad vardera och flertalet gula ståndare. Denna medicinalväxt kan även kännas igen på de svarta prickarna på blombladen samt de små violetta ränderna på dessa.

Örten har använts som medicinalväxt i tusentals år

Den äldsta bevarade boken som dokumenterar användningen av läkemedelskonst i kloster härstammar från 700-talet. I Lorsch Farmakopé, som boken heter, rekommenderas johannesört som en medicinalväxt för att bota melankoli. Begreppet melankoli användes för att beskriva depression, dysterhet eller misströstan. Faktum är att den även används för samma ändamål än idag.

Dessutom har växten tidigare använts under medeltiden som en lokalbehandling för att påskynda läkandet av sår. Växten användes då även för att behandla gikt samt för att mildra besvären av lindrig reumatisk smärta och mensvärk. På senare tid har den främst använts för att lindra mild depression samt årtidsbundna affektiva störningar.

En utmärkt ört för känsliga personer

Johannesört är en medicinalväxt som har stora fördelar för hela det mänskliga nervsystemet. Den har framför allt visat sig ha en god förmåga att hjälpa personer som upplever utsatthet, nervositet eller ångest. Dessutom kan du genom att använda örten känna dig trygg och skyddad samt centrerad.

Örten är särskilt användbar som ett stöd för känsliga personer som lätt kan känna sig obekväma eller överväldigade i vissa sociala situationer. Örten kan även hjälpa dem att känna sig mer trygga och uppmuntra dem att uttrycka sig själva.

Så kan du använda johannesört som medicinalväxt

Johannesört kan användas som medicinalväxt på flera olika sätt. Några exempel på dessa är som:

  • Te eller tinktur. Om du gör detta bör du dock vara uppmärksam på din läkemedelsanvändning i övrigt. Använder du några läkemedel rekommenderas du vanligtvis inte att intaga örten fysiskt på detta vis.
  • Medicinsk olja. Du kan även använda örten som en medicinsk olja vilken appliceras direkt på huden. Detta kan vara ett lämpligt användningsområde om du till exempel har mindre sår, brännskador eller muskelvärk att smörja oljan på.
  • Ett tredje möjligt användningsområde för johannesört är som blomessens. Detta sätt att använda örten i medicinskt syfte kan vara särskilt lämpligt för känsliga personer. Örten kan då ge ett emotionellt skydd och ha andra hälsofördelar.

 

För att sammanfatta det hela är detta en medicinalväxt med många fina egenskaper. Genom att upptäcka dessa kan du nyttja dess helande egenskaper och förbättra din livskvalitet.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Vivi Lindes podd. Välkommen till min blogg!

Lämna en tanke