Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Jordbro gravfält – en kraftplats

0

Jordbro gravfält – en kraftplats med en rik historia

I Stockholms län ligger ett av de mest betydande gravfälten från järnåldern i vårt land – Jordbro gravfält. På platsen finns 800 identifierade gravplatser och man beräknar att ytterligare tusentals sådana fortfarande finns att upptäcka under marken. Därmed ger gravfältet oss en fascinerande inblick i Sveriges historia.

Jordbro gravfält är beläget i en lummig och rofylld omgivning i närheten av Jordbro och Västerhaninge. Men detta är faktiskt inte bara en historisk plats utan även ett ställe där besökare kan reflektera och varva ner från det moderna livets jäktiga tempo. Vissa hävdar också att detta är en så kallad kraftplats.

En kraftplats utstrålar en väldigt speciell sorts energi

Kraftplats är ett begrepp som ofta används inom det andliga och det ockulta för att beskriva en plats som har en starkare koncentration av energi eller kraft. Kraftplatser anses ofta ha en speciell atmosfär, vara laddade med en speciell sorts energi, alternativt kunna erbjuda en starkare koppling till det andliga, medvetandet eller den naturliga världen. Inte sällan rör det sig om platser med just en historisk eller kulturell betydelse, ett vackert naturområde eller en plats där speciella händelser har ägt rum.

En kraftplats kan också vara en plats där man känner en starkare koppling till naturen eller universum. Vissa menar också att kraftplatser är platser där den andliga världen och den fysiska världen kommer närmare varandra och möts. Jordbro gravfält är alltså just en sådan plats.

Platser som denna utstrålar alltså en väldigt speciell sorts energi. Kraften kan ha en positiv inverkan på humöret och välbefinnandet hos personer i dess närhet. Förr i tiden levde vi människor mer i samklang med naturen och kom den ofta närmare än vad vi idag gör. Men mystiska och kraftfulla platser som denna kan ibland hjälpa oss att hitta denna koppling igen.

Jordbro gravfält förtrollar besökarna med sin historiska rikedom

Detta omfattande gravfält förtrollar besökarna med sin historiska rikedom och sina välbevarade fornminnen. Man har som sagt identifierat 800 gravar, men om man även räknar in dem som ännu är oupptäckta tros totalen uppgå till cirka 3 000 gravar. Det finns nämligen mer att upptäcka än enbart det som först möter ögat.

Under marken finns ett komplext nätverk av låga kullar, stenstrukturer och uppstående stenar. Dessa vittnar om att platsen är en begravningsplats från äldre järnåldern (500 f.Kr. – 550 e.Kr.) Gravarna från denna period är i hög utsträckning så kallade brandgravar, vilket innebär att den avlidne personen kremerades. De brända benresterna samlades in från bålet och begravdes i en keramikbehållare eller en trälåda. Det var dock ovanligt med gravgåvor under denna tid, och därför har endast ett fåtal sådana fynd gjorts på Jordbro gravfält.

På gravfältet finns även en mängd olika geometriska former i utformningen av gravarna. Det rör sig om såväl triangulära som rektangulära, runda, sexkantiga och skeppsformade strukturer. Dessa visar på en stor variation och väcker frågor kring varför gravarna skapades i dessa olika former. Dessa frågor bidrar till att göra Jordbro gravfält till den gåtfulla och förtrollande miljö som platsen idag är.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke