Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Kali – Dödens, tidens och domedagens gudinna

3

Kali är inom hinduismen dödens, tidens och domedagens gudinna. Hon associeras ofta med våld och sexualitet, men ses även om en stark modersfigur och en symbol för moderlig kärlek. Kali förkroppsligar shakti – feminin energi, fertilitet och kreativitet – och är en inkarnation av Parvati, fru till den stora hinduistiska guden Shiva. Hon representeras ofta inom konsten som en skrämmande och stridande figur med ett halsband av huvuden, en kjol av armar, usträckt tunga och hållandes en kniv som dryper av blod.

Kalis namn och dyrkan

Kalis namn kommer från det sanskritiska begreppet för “hon som är svart” eller “hon som är döden”, men hon är även känd som Kaushika, Chinnamastā och Chaturbhuja Kali. Kali förkroppsligar tiden, är oemotståndligt attraktiv för såväl gudar som människor, och kan även representera välviljan hos en moderlig gudinna.

Denna gudinna dyrkas framför allt i östra och södra Indien och främst i Kashmir, Bengal, Kerala och Assam. Där dyrkas hon årligen i samband med festivalen Kali Puja, vilken hålls på natten vid en ny måne. Hon dyrkas även i templet Kalighat i staden Calcutta.

Kalis födelse

Det finns flera versioner av hur Kali föddes. Enligt en version ska krigargudinnan Durga, som hade ten armar med vilka hon bar ett vapen i varje hand och red på ett lejon eller en tiger in i strid, ha slagits med buffeldemonen Mahishasura. Durga blev så förargad att hennes ilska ska ha gjort hennes ansikte helt mörkt, varpå Kali ska ha stigit ut hur hennes panna.

När Kali väl hade fötts, blev den svarta gudinnan helt galen och åt alla demoner hon stötte på, och fäste deras huvuden på en kedja som hon bar runt halsen. Det verkade omöjligt att få ett stopp på Kalis blodiga attacker, vilka snart innefattade alla som felat, och varken gudar eller människor visste vad de skulle ta sig till.

Som tur var lyckades den mäktiga Shiva stoppa Kalis destruktiva beteende genom att lägga sig ner i hennes väg. När gudinnan insåg vem hon stod på, lugnade hon slutligen ned sig. Denna berättelse förklarar Kalis koppling till slagfält och områden där kremering har skett.

Andra versioner av Kalis födelse

I en annan version av denna gudinnas födelse, dök Kali upp när Parvati ömsade sin mörka hud och då blev Kali, vilket ledde till att Parvati kvarstod som Gauri (den rättvise) medan Kali fick namnet Kaushika (manteln). Denna berättelse betonar Kalis svarhet, vilket är en symbol för evigt mörker och har potentialen att såväl skapa som förgöra.

En tredje version av historien går ut på att människor och gudar terroriserades av Daruka, som bara kunde dödas av en kvinna. Parvati ombads av gudarna att hantera den problematiske demonen. Hon svarade genom att hoppa ner i Shivas hals. Detta eftersom Shiva många år tidigare hade svalt halahala, vilket var det gift som hade stigit upp ur havet i samaband med skapelsen och hotat att förorena världen. Genom det gift som fortfarande fanns i Shivas hals kunde Parvati förvandlas till Kali. I sin nya gestalt hoppade hon upp från Shivas hals, dödade Daruka och bringade ordning i världen på nytt.

Så avbildas Kali i konsten

I konsten avbildas Kali ofta med blå eller svart hud, naken, bärandes en krona av lera som är målad eller förgylld. Likt många andra hinduiska gudar har hon flera armar, men antalet armar varierar mellan fyra, åtta, tio, 12 och 18. Varje arm håller vanligtvis i ett föremål såsom ett svärd, en kniv, en bägare, en trumma, en klocka eller en sköld. Hon sitter ofta ner med benen i kors och har åtta fötter.

Dela.

Om skribenten

3 kommentarer

 1. Sanna den

  Är. Allt detta taget i fråån hinduismen?? Jqg är bara otroligt nyfiken! ??????

  • Vivi den

   Kali är en hinduistisk gudinna. kram vivi

 2. Gustav den

  Den här hemsidan var sååå mycket bättre än Wikipedia!!! <3 <3

Lämna en tanke