Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Kali – Dödens, tidens och domedagens gudinna

3

Kali – Sveriges största mediala portal drivs av Vivi Linde – Tarotlinje, Bloggportalen Andlig Livsstil, Mediumpodden, Veckans astro/tarot, artiklar & meditationer.Tarotguiderna Sveriges största Tarotlinje - Vivi Linde Medium Tarot

Kali: Förändringens gudinna

Kali är inom hinduismen dödens, tidens och domedagens gudinna. Hon associeras ofta med våld och sexualitet, men ses även om en stark modersfigur och en symbol för moderlig kärlek. Kali förkroppsligar shakti – feminin energi, fertilitet och kreativitet – och är en inkarnation av Parvati, fru till den stora hinduistiska guden Shiva. Hon representeras ofta inom konsten som en skrämmande och stridande figur med ett halsband av huvuden, en kjol av armar, utsträckt tunga och hållandes en kniv som dryper av blod.

För alla som känner till sina hinduiska gudar är Kali en något ovanlig gudinna. Hon porträtteras ofta som en mörk och skrämmande avatar av modergudinnan, med gul eller grön hud, långt rött hår och blå eller svarta ögon. Hennes namn betyder “tid” eller “mörker” och hon brukar ses som ondskans förgörare och förändringens förebud. Gudinnan som även kallas Kālī är den våldsamma manifestationen av Devi inom hinduismen. Kali kan ses som en negativ kraft i världen eftersom hon förstör ondska för att hjälpa människor att växa andligt.

Vänd dig till henne…

I meditation eller yoga eller i en ritual när du önskar få till ett avslut för att kunna börja på nytt, få till en förändring, en ny början, när du vill förbinda dig med universum eller när du behöver hjälp att hantera en förändring. Hon kan även hjälpa dig att möta de negativa sakerna i sina liv och arbeta dig igenom dem.

Hon förknippas med mörka saker
En av anledningarna till att Kali förknippas med mörka saker är att hon ofta ses som dödens gudinna. Men hon förknippas också med natt, förstörelse och kaos.Vivi Linde bok Amedialitet Medium Sierska Eftersom hon är förknippad med förstörelse förknippas hon faktiskt med idén att allting är förgängligt. Eftersom Kali förknippas med förändring och förvandling är hennes utseende ofta ganska dramatiskt. Hon kan dyka upp i ett åskväder, omgiven av blixtar eller när hon blir biten av en kobra. Hon anses acceptera livets mörka sida: död, förstörelse och även våra mörka impulser. Kali ses också som den underliggande grunden för tillvaron, den energi som förbinder oss med universum.

Hon dyrkas av både goda och onda människor.
Kali dyrkas av många olika människor, bland annat buddhister, hinduer och till och med västerlänningar. Hon dyrkas av människor som söker förvandling och en ny början, och människor som har att göra med förändringar i sina liv. I den traditionella hinduiska kulturen dyrkas Kali av dem som har kapalika sampradaya, en andlig väg som är förknippad med henne. I västvärlden finns det många människor som är intresserade av Kali-dyrkan och -praktik. Även om människor dyrkar henne av olika skäl finner de ofta att hon hjälper dem att hantera förändringar. Kali skiljer sig från många andra hinduiska gudomar genom att hon inte alltid ses som en positiv kraft. Faktum är att vissa människor tycker att hon hjälper dem att möta de negativa sakerna i sina liv och arbeta sig igenom dem.

har många olika former
Det finns många olika former av Kali, där den mest kända är den blåskinnade, bloddrypande från hennes mun, manifestationen. Andra inkluderar Kali som ung kvinna, som mor och som en mer fredlig, vitskinnad manifestation. Kali har många olika manifestationer eftersom hon är tidens, förändringens och förstörelsens gudinna. Hon är en bild av förändring, den del av oss som förbinder oss med det ständigt utvecklande universum. Alla de olika manifestationerna av Kali betecknar olika aspekter av detta. Kalis blå hud betyder till exempel nattens mörker och universums ständiga utveckling.

Hon är ondskans förgörare
Kali ses ofta som ondskans förgörare eftersom hon förstör egot, som ses som roten till ondskan. Hindus anser att egot är vår falska uppfattning om oss själva, och även om det är användbart i vardagen kan det också vara skadligt. Kali ses som den kraft som kan förstöra detta ego och hjälpa oss att hitta det verkliga jaget. Ett sätt för Kali att förstöra egot är genom yoga och meditation. Båda dessa aktiviteter hjälper oss att inse att de saker som vi trodde var viktiga egentligen inte är det. Kali avbildas ofta som dansande, en form av yoga som bryter ner egot och hjälper en att släppa sina förutfattade meningar om världen.

Hon för med sig förändring och nya början.
Kali förknippas med förändring och förvandling. Hon är faktiskt förändringens gudinna. Hon anses också ge nya början. När vi ser förändring som ett slut får vi ofta också en möjlighet att börja om på nytt. Kali för ofta med sig en död på det sätt som vi har levt våra liv så att vi verkligen kan förvandlas och börja om på nytt. Denna död och omvandling är ofta en smärtsam process. Kalis väg är faktiskt dödens, förfallets och förstörelsens väg. För dem som är öppna för den kan denna process vara ytterst givande.

Slutsats
Kali är en komplex gudinna, och hennes dyrkan och bild i världen är också komplex. Hon förknippas med många olika saker, bland annat mörker, död och förändring. Hon ses också som en förgörare av det onda och som en förare av nya början. Hon har många olika former och dyrkas av människor från många olika samhällsskikt. I den här artikeln utforskas 10 fakta om Kali: Gudinnan som är den våldsamma manifestationen av Devi inom hinduismen.

Heliga kvinnor: De många ansiktena av gudinnan Kali

Kalis namn och dyrkan

Kalis namn kommer från det sanskritiska begreppet för “hon som är svart” eller “hon som är döden”, men hon är även känd som Kaushika, Chinnamastā och Chaturbhuja Kali. Kali förkroppsligar tiden, är oemotståndligt attraktiv för såväl gudar som människor, och kan även representera välviljan hos en moderlig gudinna.

Denna gudinna dyrkas framför allt i östra och södra Indien och främst i Kashmir, Bengal, Kerala och Assam. Där dyrkas hon årligen i samband med festivalen Kali Puja, vilken hålls på natten vid en ny måne. Hon dyrkas även i templet Kalighat i staden Calcutta.

Kalis födelse

Det finns flera versioner av hur Kali föddes. Enligt en version ska krigargudinnan Durga, som hade ten armar med vilka hon bar ett vapen i varje hand och red på ett lejon eller en tiger in i strid, ha slagits med buffeldemonen Mahishasura. Durga blev så förargad att hennes ilska ska ha gjort hennes ansikte helt mörkt, varpå Kali ska ha stigit ut hur hennes panna.

När Kali väl hade fötts, blev den svarta gudinnan helt galen och åt alla demoner hon stötte på, och fäste deras huvuden på en kedja som hon bar runt halsen. Det verkade omöjligt att få ett stopp på Kalis blodiga attacker, vilka snart innefattade alla som felat, och varken gudar eller människor visste vad de skulle ta sig till.

Som tur var lyckades den mäktiga Shiva stoppa Kalis destruktiva beteende genom att lägga sig ner i hennes väg. När gudinnan insåg vem hon stod på, lugnade hon slutligen ned sig. Denna berättelse förklarar Kalis koppling till slagfält och områden där kremering har skett.

Andra versioner av Kalis födelse

I en annan version av denna gudinnas födelse, dök Kali upp när Parvati ömsade sin mörka hud och då blev Kali, vilket ledde till att Parvati kvarstod som Gauri (den rättvise) medan Kali fick namnet Kaushika (manteln). Denna berättelse betonar Kalis svarhet, vilket är en symbol för evigt mörker och har potentialen att såväl skapa som förgöra.

Tredje versioner av Kalis födelse

En tredje version av historien går ut på att människor och gudar terroriserades av Daruka, som bara kunde dödas av en kvinna. Parvati ombads av gudarna att hantera den problematiske demonen. Hon svarade genom att hoppa ner i Shivas hals. Detta eftersom Shiva många år tidigare hade svalt halahala, vilket var det gift som hade stigit upp ur havet i samaband med skapelsen och hotat att förorena världen. Genom det gift som fortfarande fanns i Shivas hals kunde Parvati förvandlas till Kali. I sin nya gestalt hoppade hon upp från Shivas hals, dödade Daruka och bringade ordning i världen på nytt.

Så avbildas Kali i konsten

I konsten avbildas Kali ofta med blå eller svart hud, naken, bärandes en krona av lera som är målad eller förgylld. Likt många andra hinduiska gudar har hon flera armar, men antalet armar varierar mellan fyra, åtta, tio, 12 och 18. Varje arm håller vanligtvis i ett föremål såsom ett svärd, en kniv, en bägare, en trumma, en klocka eller en sköld. Hon sitter ofta ner med benen i kors och har åtta fötter.

Kali, tidens, förändringens och förstörelsens gudinna

Kali, tidens, förändringens och förstörelsens gudinna, är en av de mest populära gudomarna inom hinduismen. Även om hennes skräckinjagande utseende och blodtörstiga natur gör henne till en gudom som är svår att älska, fungerar hon också som en av de viktigaste aspekterna av Devi – den gudomliga modergudinnan i hinduismen. Förutom att vara känd som den “svarta” eller “mörka” är Kali också känd under andra namn som t.ex: – Den svarta gudinnan – Den fruktansvärda modern – Den mörka kvinnan – Änkan (från “vidya” som betyder okunnighet) Kali har många olika former, var och en med sina egna unika egenskaper. Förutom att vara ett av gudinnan Kalis många ansikten finns det många andra mindre kända manifestationer av denna mäktiga gudinna som du bör känna till om du vill lära känna denna fascinerande gudom bättre.

Det första sättet att tänka på gudinnan Kali är som tidens, förändringens och förstörelsens gudinna. Som ett av gudinnan Kalis många ansikten är hon gudom för dödens och återfödelsens cykel. I denna mening fungerar hon som en påminnelse om att allt måste ta slut, att allt måste omvandlas. Hennes oändliga och ständigt snurrande tidshjul är avgörande för hinduismen eftersom det möjliggör fri vilja och förmågan att göra nya val. Kali ses också som en orsak till död, sjukdom och förändring i en mer bokstavlig bemärkelse. Som gudinna för död och förstörelse ses Kali ofta med ett svärd som hon använder för att döda demoner och onda krafter. Hon bär också ofta en krans av skallar, vilket representerar det faktum att hon är ansvarig för att åstadkomma döden för både människor och djur.

Den fruktansvärda modern
Ett annat av gudinnan Kalis många ansikten är den fruktansvärda modern. På samma sätt som nyfreudianska psykologer gärna kopplar samman de aggressiva instinkter som förknippas med dödsdriften med infantila sexualitet, kopplar hinduerna Kalis blodtörstiga natur till önskan att sluka universum. När Kali är i sin fruktansvärda moderform ses hon ofta hålla en skål med blod, dricka blod eller amma ett barn. För att förstå detta måste vi titta på symboliken kring amning. När vi dricker bröstmjölk betyder det att vi tar mat som är avsedd för barnet och att vi får näring från den. På samma sätt får barnet ingenting av det, och vi dricker blod ur en skål när vi känner törst efter blod. Vi kan se att gudinnan Kalis fruktansvärda moderform representerar de destruktiva och slukande instinkter som finns i oss alla. Den fruktansvärda modern identifieras ofta som den aspekt av gudinnan som dödar demoner, vilket kan ses som ett sätt att besegra våra destruktiva instinkter.

Den mörka kvinnan
Den mörka damen är en annan av gudinnan Kalis många ansikten. Hon är den fruktansvärda modern som ofta identifieras med sexuell energi och fertilitet. Även om hon ofta ses som den fruktansvärda modern är hon också känd som den mörka damen, som är förkroppsligandet av fruktbarhet, sexuell lust och välstånd. Hon tros skänka välstånd till sina dyrkare genom att ge dem välsignelser som har med fertilitet och överflöd att göra. Även om hon ofta identifieras med destruktiva instinkter och instinkter som leder till döden, förknippas den mörka damen också med livets kretslopp.

Den svarta änkan
En svart änka är en kvinnlig spindel som dödar och slukar hanen efter sex. Den svarta änkan är ett av de många ansiktena på gudinnan Kali, som ofta kallas den svarta änkan. De människor som dyrkar gudinnan Kali kallas Katyayani. Katyayani leds av en präst som kallas Katyayani. Kalis namn kommer från sanskritordet kalika, som betyder svart, död eller tid. Namnet är passande eftersom hon ofta förknippas med blod, död och förstörelse. Ett av gudinnan Kalis många ansikten är den svarta änkan. Hon förknippas med död och förstörelse.

Bhadrakali och Shriramkali
Bhadrakali och Shriramkali är två av gudinnan Kalis många ansikten. Bhadrakali är en av de många aspekter av gudinnan Kali som representerar hennes destruktiva och våldsamma natur. Bhadrakali är känd som den som dödar demoner. En demon är något som gör någon eller något dåligt. Shriramkali däremot är en av gudinnan Kalis många ansikten som representerar hennes kreativa och fredliga natur. Shriramkali är känd som den som skapar glädje och överflöd i världen. Bhadrakali och Shriramkali är de två sidorna av samma mynt. Myntet syftar på det faktum att det finns två olika gudinnor som är delar av en gudinna, Kali.

Dhumavati och Khandogra
Dhumavati och Khandogra är två av gudinnan Kalis många ansikten. Dhumavati är en av de många aspekter av gudinnan Kali som representerar hennes kreativa och fredliga natur. Dhumavati är känd som den som skapar glädje och överflöd i världen. Khandogra å andra sidan är ett av gudinnan Kalis många ansikten som representerar hennes destruktiva och våldsamma natur. Khandogra är känd som den som dödar demoner. En demon är något som gör någon eller något dåligt.

Slutsats
Kali är ett av gudinnan Kalis många ansikten. Hennes namn kommer från ordet kalika som betyder svart, död eller tid. Hon är tidens, förändringens och förstörelsens gudinna. Hon representerar den mänskliga naturens destruktiva och våldsamma natur. Hon identifieras ofta med blod och död. Det finns många sätt att förstå och tolka gudinnan Kali, och hennes många aspekter kan ses som både kreativa och destruktiva. Oavsett om man ser henne som en kreativ gudinna eller en destruktiv gudinna är hon en gudom som bör respekteras och beundras för sin makt och styrka. Oavsett om du identifierar dig med ett av gudinnan Kalis många ansikten eller helt enkelt uppskattar henne för hennes komplexitet kan denna kraftfulla gudom lära oss om vad det innebär att ha styrka och att älska oss själva trots våra brister.

Dela.

Om skribenten

3 kommentarer

 1. Sanna den

  Är. Allt detta taget i fråån hinduismen?? Jqg är bara otroligt nyfiken! ??????

  • Vivi den

   Kali är en hinduistisk gudinna. kram vivi

 2. Gustav den

  Den här hemsidan var sååå mycket bättre än Wikipedia!!! <3 <3

Lämna en tanke