Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Kamomill kan lindra ångest och förbättra din sömnkvalitet

0

Kamomill – Sveriges största mediala portal drivs av Vivi Linde – Tarotlinje, Bloggportalen Andlig Livsstil, Mediumpodden, Veckans astro/tarot, artiklar & meditationer

Kamomill kan lindra ångest och förbättra din sömnkvalitet

Kamomill är en medicinalväxt som härstammar från Europa som i den västra delen av Asien. Idag växer den dock överallt i världen, och denna växt har en doft som påminner lite grann om äpple. Därav har den också fått sitt namn – kamomill är nämligen grekiska för jordäpple.

Kamomill har använts som medicinalväxt i cirka 2 500 år

Växten har använts som medicinalväxt sedan åtminstone Hippokrates tid, d.v.s. omkring 400-talet f.Kr. Den har använts för att behandla flera olika sjukdomstillstånd och symtom, däribland dessa:

 • feber
 • huvudvärk
 • njursjukdom
 • leversjukdom
 • hudirritation
 • blåmärken
 • gikt
 • magsår
 • reumatisk smärta
 • hösnuva
 • hemorrojder
 • inflammation
 • kolik
 • mensvärk.

Vissa hävdar än i dag att kamomill är en växt som kan användas för att bota i princip vad som helst. Idag används den dock främst för att motverka ångest, insomni och matsmältningsbesvär. Men den är också en lovande behandling mot diabetes. Du kan också använda den på din hy för att hjälpa huden att läka samt för att behandla diverse olika hudbesvär. Det krävs dock mer forskning på området för att man verkligen ska kunna vetenskapligt slå fast exakt vilka åkommor denna medicinalväxt har förmågan att bota.

7 användningsområden för kamomillblommans krafter

Kamomill används främst för att förbättra sömnkvaliteten hos personer. De starkaste vetenskapliga bevisen pekar dock mot att medicinalväxten är väldigt användbar mot ångest. Sju av växtens användningsområden är för att:

 1. Motverka insomni. Detta är ett av de vanligaste användningsområdena för denna medicinalväxt.
 2. Motverka ångest. Forskning har visat att kamomill har uppenbara fördelar när det kommer till att motverka ångest.
 3. Behandla matsmältningsbesvär. Det verkar som att denna växt kan bidra till att behandla matsmältningsbesvär såsom IBS.
 4. Främja sårläkning. Vissa använder medicinalväxten utanpå huden för att påskynda sårläkning.
 5. Behandla eksem. Kamomill kan också användas för att behandla lindrigare irritationer på huden såsom solbränna, hudutslag och liknande.
 6. Behandla diabetes. I vissa studier har man funnit att kamomillte kan sänka blodsockernivån hos patienter med diabetes.
 7. Förbättra munhälsan. Det verkar som att man också kan använda växten som ett munskölj för att förbättra munhälsan.

Vanliga frågor om kamomill som medicinalväxt

Det råder inga som helst tvivel om att det kan finnas flera stora fördelar med att använda kamomill som medicinalväxt. Nedan förklarar vi hur du gör för att odla denna växt samt hur du gör te på den!

Hur odlar man kamomill?

Denna medicinalväxt bör helst odlas i ett lite svalare klimat antingen i fullt solljus eller i partiell skugga. Faktum är att växten är ganska enkel att odla och inte kräver särskilt mycket vatten eller gödningsmedel. Om du har tänkt göra te på växten kan du förmodligen plocka den så fort den har börjat blomma.

Vad smakar kamomillte?

Detta te har en milt blommig smak och smakar faktiskt också lite äpple.

Hur gör man te på kamomill?

Du kan göra kamomillte genom att hälla kokande vatten över kamomillblommor. Använd gärna en till två teskedar torkade kamomillblommor och låt dem koka i ungefär 5-10 minuter. Därefter kan du sila bort blommorna innan du dricker teet.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Vivi Lindes podd. Välkommen till min blogg!

Lämna en tanke