Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Keltiska gudinnor – kelternas kvinnliga gudar

0

 

Keltiska gudinnor – kelternas kvinnliga gudar

Keltiska gudinnor är de kvinnliga gudar som härstammar från kelternas mytologi. Man skulle kunna hävda att de reser sig ur mytologin likt vålnader ur en sjö. Kelternas kultur och religion sträckte sig från Irlands grönskande landskap till de Frankrikes vindpinade kuster. Men även Österrike, Ungern, det forna Jugoslavien och en del av dagens Turkiet influerades av denna forntida kultur.

Men vilka var då de keltiska gudinnor som tillbads? Nedan bjuder vi på en kortare presentation av några av de mest prominenta gudinnorna inom keltisk mytologi!

Brigid

Bland alla keltiska gudinnor är Brigid en av de allra mest betydelsefulla. Hon kopplas samman med en mängd olika egenskaper – bland annat ska hon ha helandets gåva. Brigid har även sagts vara en husdjurens beskyddare. Hon anses bland annat vara boskapens, poesins, vildsvinens och eldslågornas gudinna.

Ceridwen

När det kommer till återfödelse och förnyelse finns det endast en av alla keltiska gudinnor som associeras med dessa faser i livet – Ceridwen. Hon är förändringens gudinna och en mäktig trollkvinna som är väldigt talangfull när det kommer till förtrollningar.

Danu (även kallad Dana)

Danu, ibland även kallad Dana eller Anu, är en mogen kvinna som har en given plats på en lista med keltiska gudinnor. Hon är nämligen “Gudinnornas moder” och kan vara behjälplig vid övergången från jungfru till mor. Man tror att hon bland annat har tillbetts för att hjälpa kvinnor som upplevt problem med amningen.

Epona

Epona är en keltisk gudinna som är hästarnas och andra fyrbenta varelsers beskyddare. I den mytologiska berättelsen associeras hon med rikliga skörder. Hon är även en fertilitetens gudinna.

Erecura

Erecura är en gudinna som dyker upp i forntida hedningars magiska texter i såväl Österrike som i Rom. Hon är kända som en markens gudinna och symboliserar jordens helighet.

Morrigan

Morrigan är en skiljer sig åt från andra keltiska gudinnor på så vis att hon beskrivs som en trippelgudinna. Hennes namn översätts ofta till “Fantomdrottningen”, och Morrigan är en symbol för död, krig, nattmagi, spådom och spöken. Hon framställs ofta tillsammans med kråkan, ett djur som inom den keltiska mytologin har flera olika betydelser.

Olwen

Inom många religioner och i mytologiska skapelseberättelser har en manlig gud rollen som solgud. Men när det kommer till keltiska gudinnor och gudar är det faktiskt istället en gudinna som innehar denna roll. Olwen är namnet på solens och ljusets gudinna, och det finns bland annat en kärleksberättelse som hon är involverad i. Hennes friare tar i berättelsen hjälp av sin kusin, en viss Artur som du säkert är bekant med, för att få hjälp med att vinna Olwens hand.

Namnet Olwen betyder “Det vita fotavtrycket” och har en koppling till hennes karaktär. För hon ska nämligen ha tagit sig fram med en sådan elegans att det växte vita blommor i hennes fotsteg.

Rhiannon

Rhiannon är en framstående figur inom den mytologi som var standard i dåtidens Wales. Hennes namn kan översättas till “Den stora drottningen”, men nyhedningar tolkar ibland namnet som “Den vita häxan”. Rhiannon kopplas inom den keltiska mytologin ofta samman med sångfåglar och hästar.

 

 

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke