Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Keltiska symboler och deras innebörd

3

Kelterna var ett folkslag bestående av flera olika stammar som hade liknande språk, kultur och seder. De bodde på de brittiska öarna samt i Västeuropa redan under 1200-talet f.Kr. Allra mest kända är de förmodligen för sina keltiska symboler och sitt unika kulturarv. Kulturarvet har faktiskt levt vidare i dagens Irland, där man än idag är stolta över sin kulturs historia.

Irland har förstås förändrats en hel del sedan kelternas tid. Men många av forntidens keltiska symboler har bestått och lever vidare. I detta blogginlägg kommer vi berätta om några av de mest populära symbolerna och deras innebörd.

Triquetra

Triquetra är en berömd keltisk symbol som består av tre bågar som har flätats samman. Detta är en symbol för evigheten och den rundade triangel som bildas i mitten kallas för evighetens triangel. Ibland kallas symbolen även för “trippelknuten”. Den påminner en hel del om den fornnordiska symbolen valknut.

Triskelen

En annan symbol för treenigheten är den som kallas för triskelen eller triskelon. En triskele är en väldigt gammal symbol som förekommer flitigt vid den irländska fornlämningen Newgrange. De ristningar som har gjorts där är väldigt gamla och tros vara utförda omkring år 3200 f.Kr.

Triskelen består av tre olika spiraler vars innebörd kan ha förändrats under årens lopp. Man tror dock att deras betydelse överlag är någon av dessa:

 • Livets tre stadier: livet, döden och återfödelsen
 • De tre domänerna: jorden, sjön och skyn, eller det förgångna, det nuvarande och det framtida
 • De tre elementen: fadern, sonen och Den Helige Ande.

Det sistnämnda känns dock lite långsökt med tanke på symbolens faktiska ålder, d.v.s. hur pass mycket äldre än kristendomen denna är.

Brigidakorset

Brigidakorset är en symbol i form av ett kors som ofta tillverkas av växtslaget tåg. Dessa små kors har vanligtvis fyra “armar” vars ändar är knutna. I mitten möts dessa armar i en tvinnad ram. Det har även förekommit varianter med tre armar. Symbolen tros ha sitt ursprung i den förkristna keltiska kulturen och kan möjligtvis ha en koppling till solkorset.

Sitt namn har korset fått av det irländska skyddshelgonet Brigid av Kildare. Kors av detta slag tillverkas därför ofta den 1 februari, på Brigids högtidsdag. Korsen har traditionellt sett placerats ovanför fönster och dörrar för att hålla alla onda krafter borta.

Det keltiska korset

En annan keltisk symbol som har formen av ett kors är det keltiska korset. Likt brigidakorset härstammar denna symbol från den förkristna tiden. Faktum är att det finns studier som visar att symbolen ifråga skulle kunna vara tusentals år äldre än kristendomen.

Det keltiska korset har förekommit hos flera förtida kulturer. Det finns flera olika teorier kring dess innebörd – bland annat tros korset representera de fyra elementen: jord, eld, vind och vatten.

Livets träd

Livets träd avbildas ofta med grenar som sträcker sig mot skyn och rötter som rotar sig i jorden. Denna symbol associeras med de keltiska druidernas tro på ett samband mellan himlen och jorden. Kelterna trodde att träden var människans förfäder och att dessa hade en koppling till andra världar.

Dela.

Om skribenten

3 kommentarer

 1. sandra den

  Hej! Jätte intressant med symboler och dess mening. Under en kanalisering fick jag en symbol och skulle vilja veta om den betyder något men vet inte var jag ska söka info.

  Mvh Sandra

  • Vivi den

   Det kan vara svårt, försök med andliga symboler eller keltiska. Rita den och försök bildsöka. kram vivi

 2. sandra den

  Hej och tack för svar, ska kolla upp det. Kram Sandra

Lämna en tanke