Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Kinesiska gudar – fyra av de viktigaste gudarna

0

Kinesiska gudar – fyra av de viktigaste gudarna

Det kinesiska riket med all dess kultur har funnits under en lång period. Den anses vara en av världens äldsta kulturer. Detta gör också att både kulturen och religionen har förändrats. Och de kinesiska gudarna och gudinnorna har inte heller undkommit denna förändring.

Forskare som undersöker den mäktiga och långa historiska tid i Kina har identifierat fyra olika typer när det gäller de kinesiska gudarna. Det handlar om mytologiska eller himmelska gudar, naturens andar, människor som både är legender och historiska samt gudar som är specifika för de tre huvudsakliga religionerna i Kina.

Fei Lian – vindarnas gud

Denna gud förekommer i flera olika gestalter. Två av dessa återfinns i den mänskliga formen – Feng Bo som då brukar kallas för vindens mästare samt Feng Po Po som betyder fröken vind. Han är son till Huang-Di, som i sin tur anses vara en av de förhistoriska härskarna i Kina. Du kan läsa mer om honom nedan.

Fei Lan framställs ofta på bild med kropp och ben från en hjort, en ormlik svans och huvud från en sparv med horn. Han kontrollerar vinden genom att öppna och stänga sin stora säck i getskinn. När han öppnar den uppstår vinden och tvärtom.

Yi – jaktguden

En av de mest centrala karaktärerna i den kinesiska mytologin är Yi. Han var en jaktgud som enligt legenden sköt ner nio av tio solar då de hotade att torka ut hela jorden. Genom att skjuta ner dessa med pilar som han fått från en annan gud, föll de ner och blev till fåglar som såg ut som monster. Yi dödade då dessa och utförde även andra beundransvärda saker till gagn för människorna. Detta med hjälp av sin pilbåge eller svärd.

Allt han gjorde för människor sågs dock inte med blida ögon hos de andra gudarna och han blev därför nedskickad till jorden. Han blev då en dödlig varelse.

Guan Di – krigsguden

Guan Di är krigsguden inom den kinesiska folktron men sågs även som beskyddare av tempel och den kinesiska staten. Detta då han ansågs ha en stor lojalitet. Han härrör från Guan Yu, en livvakt som levde på 100-talet.

Huang-Di – den gula kejsaren

Huang-Di, som är far till vindarnas gud som du kan läsa om ovan, kallas för den gula kejsaren. Detta då ordet huang betyder gul som ofta förknippas med kungligheter. Huang-Di är den sista av de förhistoriska härskarna i Kina och anses vara stamfader till Han-kineserna. Han har därför blivit en nationalistiskt viktigt symbol i Kina.

Huang-Di ansågs vara snäll och hjälpsam mot människorna som levde under honom. Han anses ha skapat en stabil grund i det dåvarande samhället men också genom att ha uppfunnit olika vetenskaper och liknande. Detta då människorna kunde få ta del av dessa uppfinningar.

Det finns berättelser om hur vissa gjorde uppror mot Huang-Di. Bland annat samlade hans medhjälpare Chi You olika demoner för att ta bort Huang-Di från tronen. Genom att ha uppfunnit kompassen och ett magiskt regn kunde medhjälparens styrkor besegras. Även Huang-Dis egna bror, Yen Ti, försökte vid ett tillfälle ta över makten.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Vivi Lindes podd. Välkommen till min blogg!

Lämna en tanke