Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Klintastaven – en trollstav som tillhörde en mäktig kvinna

1

Klintastaven – en riktig trollstav

Klintastaven är en riktig trollstav i form av ett föremål som hittades i samband med en utgrävning i Klinta på Öland. Staven hittades 1957 och har daterats till vikingatiden (700-talet e.Kr. – ca 1100 e.Kr.). Det arkeologiska föremålet hade placerats i en grav tillsammans med andra slags föremål från olika delar av världen. Till exempel hittade arkeologerna ett arabiskt silvermynt och ett västeuropeiskt bronsfat i graven. Detta tillsammans med flera andra föremål samt ett större antal brända djur- och människoben.

Graven tillhörde med andra ord en rik och mäktig person. Faktum är också att de brända människoben som fanns i graven inte bara tillhör den person som i huvudsak har begravts i den. Graven tillhör en kvinna men i graven fanns även brända ben från en annan person.

Klintastaven är en trollstav som tillhörde en mäktig kvinna

Själva staven då? Klintastaven är tillverkad i järn och är ungefär 80 cm lång. Ursprungligen ska den ha varit längre än så men dess spets har brutits av. Den övre delen av staven består av en del som närmast liknar en korg och den absoluta toppen kröns av ett litet hus samt fyra mindre djur. Själva korgen är ett ganska vanlig inslag även på andra stavar av liknande typ som har hittats i vårt avlånga land. Huset och de små djuren är dock någonting unikt för just klintastaven.

Det är också ovanligt att man finner föremål såsom stavar – de är dock vanligare förekommande i just kvinnogravar från vikingatiden. Förr i tiden trodde man att dessa stavar användes som stekspett, spiror eller mätstickor men numera tolkar man dessa som trollstavar. De användes i en särskild sorts spådom som somliga vikingatida kvinnor kunder utföra, nämligen sejden. Just klintastaven tror man har tillhört en kvinna från Öland som var väldigt mäktig, en så kallad völva. Man tror att hon har använt denna trollstav i samband med sina sejder samt för att utöva makt.

Den moderna tolkningen av staven och dess utsmyckningar

Tolkningarna av de stavar som har hittats genom arkeologiska utgrävningar har alltså varierat beroende på vilken forskare som har stått för tolkningen. Men nuförtiden vet vi alltså att Klintastaven är en trollstav som en kvinna använde för att sejda. Hon var en så kallad völva (stavbärerska) och kunde inte sejda utan sin stav. Så den rättmätige ägaren till denna magiska stav var alltså en person som var väldigt aktad såväl som fruktad i dåtidens samhälle.

Klintastaven är utan tvekan den stav som är allra mest storslagen av dem som moderna forskare har hittat. Man tror att de fyra djur som finns i närheten av det lilla huset på toppen av staven är kopplade till nordisk mytologi. Enligt denna var det nämligen gudinnan Freja som lärde såväl Oden som de övriga asagudarna den ädla konsten att sejda.

Därmed har forskare gjort tolkningen att det hus som staven har utsmyckats med ska föreställa Valhall, Odens sal dit fallna krigare förs efter sin död. Det skulle i sådana fall betyda att de fyra djuren skulle kunna representera den mytologiska geten Heidrun, som står på taket till Valhall och betar av barren från Yggdrasil.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

1 kommentar

  1. Katarina den

    I skolans värld ska barnen i åk 4-6 lära sig om den nordiska tron/religion o Sveriges… gamla…

    Men för mig tycks det fattas en hel del.

Lämna en tanke